Błyskawiczna stefanka Bogusi, czyli miodownik inaczej. Idealne ciasto na weekend
Chcecie szybko zrobić pyszne ciasto? Polecamy błyskawiczną stefankę Bogusi, czyli miodownik w nieco innej wersji. Będzie idealne na weekend i doskonałe do kawy. Dodajcie tylko do ciasta 2 łyżki miodu, a deser zyska niepowtarzalny smak i wilgotność.
Są domy, w których weekend nie obędzie się bez ciasta. Jest wtedy więcej czasu na jego przygotowanie, ale też większa ochota na jedzenie słodkiego. Oczywiście nikt nie lubi tracić zbyt dużo czasu na pichcenie w kuchni, dlatego proste wypieki są w cenie.
Dziś proponujemy wam łatwy, przekładany wypiek. Do ciasta dodajcie koniecznie trochę miodu, a poprawi on smak i doda przyjemnego aromatu. Krem do przełożenia wykonacie z mleka i kaszy manny. Ciasto będzie lekkie i niezbyt słodkie.
Przepis na szybką stefankę Bogusi
Składniki:
na ciasto:
-
75 dag mąki pszennej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
20 dag masła
-
czubata szklanka cukru pudru
-
2 łyżki miodu
-
1 jajko
-
2-3 łyżki śmietany
do przełożenia:
-
3/4 l mleka
-
1 torebka cukru waniliowego
-
8 łyżek kaszy manny
-
25 dag masła
-
25 dag cukru pudru
-
1/2 cytryny
Przygotowanie stefanki
Na ciasto mąkę wymieszaj z sodą, posiekaj z kawałkami masła. Dodaj cukier, miód, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto.
Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą oddzielnie rozwałkuj, przełóż do formy i piecz 15 minut. Na masę do przełożenia mleko zagotuj z cukrem waniliowym. Kaszę opłucz, dodaj do mleka, wymieszaj. Często mieszając, gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją.
Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dalej miksując, dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy manny. Na końcu masę dopraw do smaku sokiem z cytryny.
Przygotowane placki przełóż przygotowaną masą. Odstaw je w chłodne miejsce, pozostaw na co najmniej kilka godzin. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na ciasto 3Bit bez pieczenia , a także na ekspresowe babeczki z rabarbarem .
Źródło zdjęcia: canva/Gasfull z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepszy i najlżejszy pasztet z królika. Idealny smak i konsystencja
-
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę popularne marki lodów. Ich skład nie jest najlepszy
-
Banalny przepis na domowe krakersy. Sekretem jest dodatek sera
źródło: gotujmy