Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna stefanka Bogusi, czyli miodownik inaczej. Idealne ciasto na weekend
canva/ igorr1

Błyskawiczna stefanka Bogusi, czyli miodownik inaczej. Idealne ciasto na weekend

21 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chcecie szybko zrobić pyszne ciasto? Polecamy błyskawiczną stefankę Bogusi, czyli miodownik w nieco innej wersji. Będzie idealne na weekend i doskonałe do kawy. Dodajcie tylko do ciasta 2 łyżki miodu, a deser zyska niepowtarzalny smak i wilgotność.

Są domy, w których weekend nie obędzie się bez ciasta. Jest wtedy więcej czasu na jego przygotowanie, ale też większa ochota na jedzenie słodkiego. Oczywiście nikt nie lubi tracić zbyt dużo czasu na pichcenie w kuchni, dlatego proste wypieki są w cenie.

Dziś proponujemy wam łatwy, przekładany wypiek. Do ciasta dodajcie koniecznie trochę miodu, a poprawi on smak i doda przyjemnego aromatu. Krem do przełożenia wykonacie z mleka i kaszy manny. Ciasto będzie lekkie i niezbyt słodkie.

Przepis na szybką stefankę Bogusi

Składniki:

na ciasto:

  • 75 dag mąki pszennej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 20 dag masła

  • czubata szklanka cukru pudru

  • 2 łyżki miodu

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki śmietany

do przełożenia:

  • 3/4 l mleka

  • 1 torebka cukru waniliowego

  • 8 łyżek kaszy manny

  • 25 dag masła

  • 25 dag cukru pudru

  • 1/2 cytryny

Przygotowanie stefanki

Na ciasto mąkę wymieszaj z sodą, posiekaj z kawałkami masła. Dodaj cukier, miód, jajko i śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto.

Dużą, prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą oddzielnie rozwałkuj, przełóż do formy i piecz 15 minut. Na masę do przełożenia mleko zagotuj z cukrem waniliowym. Kaszę opłucz, dodaj do mleka, wymieszaj. Często mieszając, gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją.

Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dalej miksując, dodawaj po łyżce ugotowanej kaszy manny. Na końcu masę dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Przygotowane placki przełóż przygotowaną masą. Odstaw je w chłodne miejsce, pozostaw na co najmniej kilka godzin. Przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na ciasto 3Bit bez pieczenia , a także na ekspresowe babeczki z rabarbarem .

miód
miód

Źródło zdjęcia: canva/Gasfull z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy