Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe babeczki z rabarbarem. Wystarczy 15 minut

Ekspresowe babeczki z rabarbarem. Wystarczy 15 minut

Ekspresowe babeczki z rabarbarem
canva/jarafoti

Rabarbar jest świetnym dodatkiem do deserów. W delikatnych babeczkach, które dziś wam proponujemy, sprawdzi się idealnie. Wystarczy zmieszać go z cukrem i dodać do ciasta. Przygotowanie smakołyku zajmie wam około kwadransa, a zachwyci nie tylko dzieci. Koniecznie wypróbujcie.

Rabarbar jest kwaśnym sezonowym warzywem, które doskonale sprawdza się w wypiekach, nadając im orzeźwiającego charakteru. Po pysznej szarlotce z budyniem i racuchach z jego dodatkiem proponujemy wam szybkie i wyjątkowo smaczne babeczki. Będą idealne na drugie śniadanie. Spróbujecie?

Prosty przepis na ekspresowe babeczki z rabarbarem

Składniki na babeczki:

  • 2 małe jaja

  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/3 szklanki cukru + 1 łyżka do posłodzenia rabarbaru

  • 100 g rabarbaru

Składniki na kruszonkę:

  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka miękkiego masła

  • 1 łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie babeczek z rabarbarem nikomu nie sprawi problemów

Rabarbar myjemy, odcinamy zielone liście i kroimy go w niewielką kostkę. Przenosimy do miski, posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę (opcjonalnie). Po tym czasie odcedzamy go, a sok przenosimy do dużej miski.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do soku z rabarbaru dodajemy jogurt, olej oraz cukier. Wbijamy też jajka, po czym łączymy ze sobą wszystkie składniki. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Masę sprawnie mieszamy i przenosimy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów. Papilotki wypełniamy tylko do 2/3 wysokości, a następnie w każdą babeczkę wciskamy kilka kawałków rabarbaru.

Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami. Powstałą masą posypujemy ciasteczka. Pieczemy je przez 17-20 minut. Będą gotowe, gdy po wyjęciu zanurzonego w nich patyczka będzie on suchy. Smacznego.

Wskazówka: możecie pominąć etap zasypywania rabarbaru cukrem i po prostu go posłodzić. Babeczki też wyjdą, a zaoszczędzicie trochę czasu.

Pokrojony w kostkę rabarbar idealnie pasuje do muffinów
Pokrojony w kostkę rabarbar idealnie pasuje do muffinów

Źródło zdjęcia: canva/sidrahsana Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiblog