Ekspresowe babeczki z rabarbarem. Wystarczy 15 minut
Rabarbar jest świetnym dodatkiem do deserów. W delikatnych babeczkach, które dziś wam proponujemy, sprawdzi się idealnie. Wystarczy zmieszać go z cukrem i dodać do ciasta. Przygotowanie smakołyku zajmie wam około kwadransa, a zachwyci nie tylko dzieci. Koniecznie wypróbujcie.
Rabarbar jest kwaśnym sezonowym warzywem, które doskonale sprawdza się w wypiekach, nadając im orzeźwiającego charakteru. Po pysznej szarlotce z budyniem i racuchach z jego dodatkiem proponujemy wam szybkie i wyjątkowo smaczne babeczki. Będą idealne na drugie śniadanie. Spróbujecie?
Prosty przepis na ekspresowe babeczki z rabarbarem
Składniki na babeczki:
2 małe jaja
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru + 1 łyżka do posłodzenia rabarbaru
100 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę:
2-3 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka miękkiego masła
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie babeczek z rabarbarem nikomu nie sprawi problemów
Rabarbar myjemy, odcinamy zielone liście i kroimy go w niewielką kostkę. Przenosimy do miski, posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę (opcjonalnie). Po tym czasie odcedzamy go, a sok przenosimy do dużej miski.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do soku z rabarbaru dodajemy jogurt, olej oraz cukier. Wbijamy też jajka, po czym łączymy ze sobą wszystkie składniki. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Masę sprawnie mieszamy i przenosimy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów. Papilotki wypełniamy tylko do 2/3 wysokości, a następnie w każdą babeczkę wciskamy kilka kawałków rabarbaru.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami. Powstałą masą posypujemy ciasteczka. Pieczemy je przez 17-20 minut. Będą gotowe, gdy po wyjęciu zanurzonego w nich patyczka będzie on suchy. Smacznego.
Wskazówka: możecie pominąć etap zasypywania rabarbaru cukrem i po prostu go posłodzić. Babeczki też wyjdą, a zaoszczędzicie trochę czasu.
Źródło zdjęcia: canva/sidrahsana Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: slodkiblog