Smakosze.pl Przepisy Przerabiasz wczorajszy rosół na pomidorówkę? Mamy szybszy sposób na uwielbianą przez Polaków zupę
canva/arfo

Przerabiasz wczorajszy rosół na pomidorówkę? Mamy szybszy sposób na uwielbianą przez Polaków zupę

7 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomidorówka jest jedną z najbardziej lubianych w Polsce zup. Często przerabiamy na nią rosół, który został z poprzedniego dnia. I rzeczywiście potrawa wychodzi bardzo smaczna. My mamy jednak nieco inny, równie szybki sposób na pyszną zupę pomidorową. Gotujemy ją na bazie gęstego soku pomidorowego. Jest pyszna i świeżutka.

Rosół z poprzedniego dnia możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z mięsa i warzyw przygotujemy farsz do pierogów lub pasztet do chleba. Sam wywar będzie doskonałą bazą do wielu zup i sosów, w tym do zupy pomidorowej. Pomidorówka na rosole smakuje doskonale i jest bardzo aromatyczna.

Zupę pomidorową na rosole z poprzedniego obiadu ugotujemy w zaledwie 10 minut. Jeśli jednak mamy ochotę na pomidorówkę, a nie mamy rosołu, równie szybko możemy ją zrobić na bazie soku pomidorowego. Wystarczy go wymieszać z gorącą wodą i pogotować z suszonymi warzywami. Potem doprawić do smaku.

Niektórzy pomidorówkę jedzą wyłącznie z makaronem, inni podają ją z ryżem. Dodatek śmietany do zupy również uzależniony jest ściśle od preferencji smakowych domowników. Zawsze jednak do pomidorowej dodajmy świeżą natkę pietruszki i doprawmy ją cukrem. Cukier neutralizuje cierpkość pomidorów, przez co zupa staje się łagodniejsza.

Przepis na błyskawiczną pomidorówkę z soku pomidorowego

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 szklanki wody lub rosołu

  • 2 szklanki soku pomidorowego

  • 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw do zup

  • suszona bazylia

  • natka pietruszki do podania

  • cukier, sól, pieprz do smaku

  • łyżeczka oliwy z oliwek

  • ryż lub makaron

  • kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)

Jak ugotować szybką zupę pomidorową?

Makaron lub ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Do garnka wlej sok pomidorowy i wodę, wsyp suszone warzywa. Całość gotuj 10 minut. Do zupy dodaj też trochę bazylii, szczyptę cukru, gotuj 2 minuty. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Jeśli pomidorowa ma cierpki smak, dodaj więcej cukru i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz, by zupa była gładka, możesz ją zmiksować blenderem. Pomidorową podaj z ryżem lub makaronem i przed podaniem posyp ją posiekaną natką pietruszki. Zupę możesz podać z kleksem kwaśnej śmietany, smacznego.

Z mięsa i warzyw po rosole przygotuj wyśmienity pasztet do chleba, będzie o wiele smaczniejszy niż kupne wędliny. Z resztek po rosole zrobisz także przepyszną galaretkę , czyli kultowe zimne nóżki.

zupa pomidorowa
canva/lengel76

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy