Smakosze.pl

canva/margouillatphotos

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

3 Października 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zostały Ci warzywa i mięso po gotowaniu rosołu? Nie wyrzucaj ich, tylko zrób z nich wyśmienity pasztet. Dzięki temu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Domowy pasztet smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt ze sklepu i jest pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków.

Warzywa i mięso po rosole da się wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Możemy zrobić z nich pyzy z mięsem, farsz do pierogów, czy pasztet. Mięso możemy podsmażyć z cebulą na patelni i posypać nim kopytka lub kluski śląskie. Warzywa możemy pokroić i dodać do ugotowanej zupy lub sosu na drugi dzień. W ten sposób w pełni wykorzystamy każdy produkt.

Domowy pasztet z mięsa i warzyw po rosole nie ma sobie równych. Pasztet jest bardzo delikatny i pełen smaku. Doprawiony świeżą natką pietruszki, majerankiem i gałką muszkatołową dosłownie rozpływa się w ustach. Pasztet jest prosty w przygotowaniu, wystarczy zmielić składniki, doprawić je i upiec w foremce na keks.

Do masy z mięsa i warzyw dodajmy również odrobinę rosołu, dzięki któremu upieczony pasztet nie będzie suchy. Rosół dolewajmy stopniowo, stale mieszając, żeby za bardzo nie rozrzedzić masy. Przed pieczeniem wierzch pasztetu z mięsa i warzyw po rosole obkładamy liśćmi laurowymi, które nadają aromatu i dodatkowo zabezpieczą potrawę przed wysuszeniem.

Domowy pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Nic w kuchni się nie zmarnuje

Składniki na formę keksową:
  • 1 kg kurczaka i wołowiny z rosołu

  • 3 marchewki z rosołu

  • seler z rosołu

  • 2 korzenie pietruszki z rosołu

  • świeża natka pietruszki

  • 50-100 ml rosołu

  • cebula

  • 2 jajka

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • suszony majeranek

  • sól, pieprz

  • masło klarowane do smażenia

  • liście laurowe do obłożenia pasztetu

Jak zrobić pasztet z mięsa i warzyw po rosole?

Obierz mięso z rosołu i pokrój je na kawałki, które zmieszczą się w maszynce do mielenia. Pokrój również warzywa rosołowe i posiekaj cebulę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż przez 2-3 minuty.

Mięso razem z cebulą i warzywami zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżą natką pietruszki, suszonym majerankiem i gałką muszkatołową.

Do przygotowanej masy wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie mieszając, dolewaj stopniowo rosół, żeby pasztet nie wyszedł suchy. Bulion dolewaj małymi porcjami, stale mieszając, żeby nie rozrzedzić za bardzo masy.

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę z mięsa i warzyw. Wierzch obłóż liśćmi laurowymi. Pasztet wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piecz około 75 minut. Pasztet ostudź, zdejmij liście laurowe i pokrój w plastry.

Z mięsa z rosołu zrobisz również farsz na pyzy z mięsem . Warzywa natomiast możesz wykorzystać do zrobienia pysznego nadzienia do pierogów. Dodaj do nich kilka pieczarek lub kurek przesmażonych na maśle. W tym artykule poznasz przepis na delikatne ciasto na pierogi od Magdy Gessler.

Pasztet z warzyw i mięsa po rosole
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: to-co-lubie-gotuje

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis na te ziemniaki dostałam od kuzynki ze Śląska. Mąż mógłby jeść je na obiad codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >

Przepisy

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >

Przepisy

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Uwielbiam ten jesienny dodatek do herbaty. Chroni organizm i smakuje obłędnie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja babcia robi najlepsze mielone na świecie. W końcu zdradziła mi swój sekret, kluczowy jest ten dodatek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Od dawna podaję go do obiadu zamiast ziemniaków. Syci i pomaga zgubić zbędne kilogramy
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż kilka dodatków na mięsie mielonym i zawiń wszystko w rulon. Dawno nie jadłam tak dobrego obiadu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najlepsza zupa na odchudzanie, zrzuciłam z nią już 5 kg. Jest pyszna i syci na długie godziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Moja rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. „Jesienna fantazja” smakuje cudownie i zawsze wychodzi
Czytaj więcej >