Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę
Zostały Ci warzywa i mięso po gotowaniu rosołu? Nie wyrzucaj ich, tylko zrób z nich wyśmienity pasztet. Dzięki temu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje. Domowy pasztet smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt ze sklepu i jest pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków.
Warzywa i mięso po rosole da się wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Możemy zrobić z nich pyzy z mięsem, farsz do pierogów, czy pasztet. Mięso możemy podsmażyć z cebulą na patelni i posypać nim kopytka lub kluski śląskie. Warzywa możemy pokroić i dodać do ugotowanej zupy lub sosu na drugi dzień. W ten sposób w pełni wykorzystamy każdy produkt.
Domowy pasztet z mięsa i warzyw po rosole nie ma sobie równych. Pasztet jest bardzo delikatny i pełen smaku. Doprawiony świeżą natką pietruszki, majerankiem i gałką muszkatołową dosłownie rozpływa się w ustach. Pasztet jest prosty w przygotowaniu, wystarczy zmielić składniki, doprawić je i upiec w foremce na keks.
Do masy z mięsa i warzyw dodajmy również odrobinę rosołu, dzięki któremu upieczony pasztet nie będzie suchy. Rosół dolewajmy stopniowo, stale mieszając, żeby za bardzo nie rozrzedzić masy. Przed pieczeniem wierzch pasztetu z mięsa i warzyw po rosole obkładamy liśćmi laurowymi, które nadają aromatu i dodatkowo zabezpieczą potrawę przed wysuszeniem.
Domowy pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Nic w kuchni się nie zmarnuje
Składniki na formę keksową:
1 kg kurczaka i wołowiny z rosołu
3 marchewki z rosołu
seler z rosołu
2 korzenie pietruszki z rosołu
świeża natka pietruszki
50-100 ml rosołu
cebula
2 jajka
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
suszony majeranek
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia
liście laurowe do obłożenia pasztetu
Jak zrobić pasztet z mięsa i warzyw po rosole?
Obierz mięso z rosołu i pokrój je na kawałki, które zmieszczą się w maszynce do mielenia. Pokrój również warzywa rosołowe i posiekaj cebulę. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż przez 2-3 minuty.
Mięso razem z cebulą i warzywami zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżą natką pietruszki, suszonym majerankiem i gałką muszkatołową.
Do przygotowanej masy wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Następnie mieszając, dolewaj stopniowo rosół, żeby pasztet nie wyszedł suchy. Bulion dolewaj małymi porcjami, stale mieszając, żeby nie rozrzedzić za bardzo masy.
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę z mięsa i warzyw. Wierzch obłóż liśćmi laurowymi. Pasztet wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piecz około 75 minut. Pasztet ostudź, zdejmij liście laurowe i pokrój w plastry.
Z mięsa z rosołu zrobisz również farsz na pyzy z mięsem. Warzywa natomiast możesz wykorzystać do zrobienia pysznego nadzienia do pierogów. Dodaj do nich kilka pieczarek lub kurek przesmażonych na maśle. W tym artykule poznasz przepis na delikatne ciasto na pierogi od Magdy Gessler.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Źródło: to-co-lubie-gotuje