Błyskawiczne rożki z jabłkami. Słodka przekąska nie tylko dla zabieganych
Pyszne, świeżutkie rożki z jabłkami posmakują nie tylko dzieciom. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Koniecznie spróbujcie — będą idealne, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy goście wpadną bez zapowiedzi.
Chrupiące i rumiane rożki z jabłkami będą szybko znikać z talerzy. Prosty przepis na słodką przekąskę z gotowego ciasta francuskiego i sezonowego owocu z pewnością umili wam jesienne popołudnia. Pięknie pachnie i znakomicie smakuje. Spróbujecie?
Przepis na smakowite rożki francuskie z jabłkami
Składniki:
-
1 opakowanie ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej
-
3-4 winne jabłka
-
pół łyżeczki cynamonu
-
1/3 łyżeczki kardamonu
-
1 zmielony goździk
-
cukier (opcjonalnie)
-
1 jajo (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soku z cytryny
Jak błyskawicznie zrobić rożki z jabłkami?
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 st. C. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka i wlewamy sok z cytryny. Dzięki temu nie ściemnieją, a smak będzie bardziej zbalansowany.
Dusimy, aż nieco zmiękną, pod koniec wsypując przyprawy korzenne i próbujemy. Jeśli jabłka są mało słodkie, wsypujemy cukier. Gotowanie będzie trwało do 5 minut. Warto pilnować owoców, by nie powstał nam mus — wtedy nieco trudniej będzie formować rożki.
Ciasto francuskie kroimy w nieduże kwadraty. Na każdy z nich kładziemy trochę jabłkowego farszu. Sklejamy ciasto tak, by uzyskać trójkątne rożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch rożków smarujemy jajkiem, możemy też posypać cukrem. Blachę z rożkami wstawiamy na około 12 minut do gorącego piekarnika. Podajemy, gdy wystygną.
Wskazówka: jeśli zakupicie ciasto bez masła oraz pominiecie jajo, przysmak będzie odpowiedni nawet dla wegan.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodkie wypieki z ciastem francuskim. Polecamy ekspresowe napoleonki oraz delikatny chrust — można go jeść nie tylko w Tłusty Czwartek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowy wyjdzie lekki i soczysty
-
Ania Starmach robi wyśmienitą zupę cebulową. Efektowne i pyszne danie za grosze
-
Budyniowe ciasto bez pieczenia. Wystarczą 4 składniki za 10 zł