Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczne rożki z jabłkami. Słodka przekąska nie tylko dla zabieganych
canva/User9236883_407

Błyskawiczne rożki z jabłkami. Słodka przekąska nie tylko dla zabieganych

5 października 2022

Pyszne, świeżutkie rożki z jabłkami posmakują nie tylko dzieciom. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny, a składniki znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Koniecznie spróbujcie — będą idealne, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy goście wpadną bez zapowiedzi.

Chrupiące i rumiane rożki z jabłkami będą szybko znikać z talerzy. Prosty przepis na słodką przekąskę z gotowego ciasta francuskiego i sezonowego owocu z pewnością umili wam jesienne popołudnia. Pięknie pachnie i znakomicie smakuje. Spróbujecie?

Przepis na smakowite rożki francuskie z jabłkami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej

  • 3-4 winne jabłka

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 1/3 łyżeczki kardamonu

  • 1 zmielony goździk

  • cukier (opcjonalnie)

  • 1 jajo (opcjonalnie)

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak błyskawicznie zrobić rożki z jabłkami?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 st. C. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy je do garnka i wlewamy sok z cytryny. Dzięki temu nie ściemnieją, a smak będzie bardziej zbalansowany.

Dusimy, aż nieco zmiękną, pod koniec wsypując przyprawy korzenne i próbujemy. Jeśli jabłka są mało słodkie, wsypujemy cukier. Gotowanie będzie trwało do 5 minut. Warto pilnować owoców, by nie powstał nam mus — wtedy nieco trudniej będzie formować rożki.

Ciasto francuskie kroimy w nieduże kwadraty. Na każdy z nich kładziemy trochę jabłkowego farszu. Sklejamy ciasto tak, by uzyskać trójkątne rożki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch rożków smarujemy jajkiem, możemy też posypać cukrem. Blachę z rożkami wstawiamy na około 12 minut do gorącego piekarnika. Podajemy, gdy wystygną.

Wskazówka: jeśli zakupicie ciasto bez masła oraz pominiecie jajo, przysmak będzie odpowiedni nawet dla wegan.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na słodkie wypieki z ciastem francuskim. Polecamy ekspresowe napoleonki oraz delikatny chrust — można go jeść nie tylko w Tłusty Czwartek.

Rożki z jabłkami są pyszne
canva/joey333

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy