Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowi wyjdzie lekki i soczysty
Zdarzyło Ci się przygotować suchą i niesmaczną pierś z kurczaka? Mamy prosty patent, który pozwoli łatwo i szybko przyrządzić kurczaka na patelni bez zbędnego tłuszczu. Mięso usmażymy w papierze do pieczenia, dzięki czemu nie tylko nie tylko nie wchłonie tłuszczu, ale też wyjdzie niezwykle soczyste.
Kurczak z patelni, dzięki okryciu z papieru do pieczenia, niejako dusi się we własnych sokach. Wilgoć nie wyparowuje z mięsa, jak w przypadku tradycyjnego smażenia. Ta metoda na kurczaka z patelni jest niezwykle prosta, a samo przygotowanie błyskawiczne.
Przepis na wyśmienitego kurczaka z patelni
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 łyżka oleju
mieszanka przypraw do kurczaka
Jak przygotować soczystego kurczaka z patelni
Filet z piersi kurczaka opłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Pousuwaj nieapetyczne błonki i ścięgna. Przygotuj dwa kawałki papieru do pieczenia na tyle duże, aby dało się w nie dokładnie zawinąć mięso.
Przygotowane arkusze papieru do pieczenia złóż na pół i ponownie rozłóż, uzyskując przez środek linie zgięcia. Papier do kurczaka z patelni posmaruj po obu stronach linii niewielką ilością oleju, a następnie oprósz obficie przyprawą do kurczaka tak, aby ta przykleiła się do tłuszczu.
Filet połóż na jednej stronie papieru z olejem i przyprawą. Papier ponownie złóż i przykryj mięso drugą połówką. Dobrze pozawijaj brzegi papieru, aby kurczak z patelni był w nim możliwie szczelnie zamknięty. To samo powtórz z drugim kawałkiem mięsa.
Przygotuj suchą patelnię do smażenia kurczaka. Dobrze ją rozgrzej, a następnie połóż na niej zawinięte w papier mięso i zmniejsz moc palnika. Kurczaka z patelni smaż z każdej strony 5-6 minut. Czas smażenia zależy od wielkości i grubości mięsa. Z kurczaka przygotujesz też pyszne maślankowe kotlety. Wypróbuj koniecznie smakowitego devolaya z fetą i szpinakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Budyniowe ciasto bez pieczenia. Wystarczą 4 składniki za 10 zł
Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała
Poznajesz grzyby ze zdjęcia? Podczas grzybobrania mogą napędzić niezłego strachu