Ekspresowa napoleonka na cieście francuskim
Napoleonka jest pysznym deserem z budyniu i ciasta francuskiego, który przy odrobinie zachodu przyrządzicie w domowym zaciszu. Wystarczy, że zaopatrzycie się w gotowe ciasto francuskie i kilka składników do przyrządzenia kremu. Ciastko doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Z pewnością zachwyci waszych gości.
Z ciasta francuskiego przyrządzicie zarówno pyszne wypieki — takie jak np. szarlotka — jak i wytrawne przekąski w postaci pasztecików. Ten cukierniczy klasyk jest też podstawą do przyrządzenia napoleonki — ukochanego deseru wielu smakoszy. Spróbujcie wykonać ją w domu, a zaskoczy was jak niewiele pracy potrzeba, by uzyskać efekt jak z najlepszej cukierni.
Przepis na wyśmienite napoleonki
Składniki:
200 g masła
600 ml mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
6 łyżek cukru
1 opakowanie ciasta francuskiego
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. W garnku zagotowujemy 400 ml mleka wraz z kostką masła. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier.
Do gotującego się mleka powoli wlewamy budynie i energicznie mieszamy zawartość garnka trzepaczką, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika i studzimy, od czasu do czasu mieszając. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na pół.
Obie części przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia form i delikatnie nakłuwamy widelcem. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie wyrośnie w czasie pieczenia. Pieczemy przy ustawieniach góra-dół przez 15-20 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Na jednej części ciasta rozsmarowujemy masę budyniową. Drugą przykrywamy z wierzchu i delikatnie dociskamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/george733
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram