Smakosze.pl
Prosty przepis na kremówkę

canva/wideonet

Ekspresowa napoleonka na cieście francuskim

31 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Napoleonka jest pysznym deserem z budyniu i ciasta francuskiego, który przy odrobinie zachodu przyrządzicie w domowym zaciszu. Wystarczy, że zaopatrzycie się w gotowe ciasto francuskie i kilka składników do przyrządzenia kremu. Ciastko doskonale pasuje do popołudniowej kawy. Z pewnością zachwyci waszych gości.

Z ciasta francuskiego przyrządzicie zarówno pyszne wypieki — takie jak np. szarlotka jak i wytrawne przekąski w postaci pasztecików. Ten cukierniczy klasyk jest też podstawą do przyrządzenia napoleonki — ukochanego deseru wielu smakoszy. Spróbujcie wykonać ją w domu, a zaskoczy was jak niewiele pracy potrzeba, by uzyskać efekt jak z najlepszej cukierni.

bitki

Jak zrobić bitki wieprzowe w aromatycznym sosie?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite napoleonki

Składniki:

  • 200 g masła

  • 600 ml mleka

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe

  • 6 łyżek cukru

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. W garnku zagotowujemy 400 ml mleka wraz z kostką masła. W pozostałym mleku dokładnie rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier.

Do gotującego się mleka powoli wlewamy budynie i energicznie mieszamy zawartość garnka trzepaczką, aż do zgęstnienia. Zdejmujemy z palnika i studzimy, od czasu do czasu mieszając. Ciasto francuskie rozwijamy i przekrawamy na pół.

Obie części przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia form i delikatnie nakłuwamy widelcem. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie wyrośnie w czasie pieczenia. Pieczemy przy ustawieniach góra-dół przez 15-20 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy.

Na jednej części ciasta rozsmarowujemy masę budyniową. Drugą przykrywamy z wierzchu i delikatnie dociskamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

Ekspresowa napoleonka

Napoleonka — pyszne ciasto francuskie przekładane budyniem

Źródło zdjęcia: canva/george733

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >