Ania Starmach robi wyśmienitą zupę cebulową. Efektowne i pyszne danie za grosze
Zupa cebulowa według przepisu Ani Starmach jest prostą, ale bardzo aromatyczną zupą, którą ugotujemy błyskawicznie. Jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad. Podana z grzanką i serem prezentuje się na tyle elegancko, że można ją zaserwować nawet na rodzinnym obiedzie.
Zupa cebulowa doskonale sprawdzi się jako codzienne danie, które jest nie tylko ekonomiczne, ale też łatwe i szybkie do przygotowania. Zupa ta jest tradycyjną zupą francuską, którą podaje się w najlepszych restauracjach. Spokojnie możemy więc ugotować ją na święta i większe uroczystości, a wszyscy będą zachwyceni.
Do przygotowania zupy cebulowej potrzebujemy dosłownie kilku składników: cebuli, czosnku, bulionu lub rosołu, wina i grzanek. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszonym tymiankiem. To właśnie te przyprawy odpowiadają za wspaniały smak i aromat dania.
Zupę cebulową koniecznie podajmy z domowymi grzankami. Ania Starmach grzanki przygotowuje z bagietki i żółtego sera, np. parmezanu, goudy. Wszystko zależy od tego, jaki ser akurat mamy w domu. Do grzanek możemy wykorzystać również czerstwe pieczywo, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.
Zupa cebulowa według przepisu Ani Starmach
Składniki:
4-5 dużych cebul
1,5 l bulionu lub rosołu
2 duże ząbki czosnku
200 ml białego wina wytrawnego
1 łyżka cukru
sól, pieprz
suszony tymianek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
Dodatkowo:
bagietka
kawałek sera żółtego
Jak ugotować zupę cebulową? Będzie smakować jak z francuskiej restauracji
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na głębokiej patelni rozpuść masło i oliwę, a następnie dodaj cebulę. Oprósz ją cukrem, wymieszaj i smaż przez około pół godziny, co jakiś czas całość przemieszaj. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wlej też wino.
Całość oprósz suszonym tymiankiem i gotuj, aż większość wina wyparuje. Zawartość patelni przełóż do garnka, wlej gorący bulion i gotuj około 20 minut od momentu zagotowania. W tym czasie bagietkę pokrój w kromki, posyp startym serem.
Grzanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz do momentu rozpuszczenia się sera. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, rozlej do talerzy. Na wierzchu każdej porcji połóż 1-2 grzanki z serem.
Pomysł na równie pyszne zupy? Zupa dyniowa z pieczonej dyni. Ugotuj również rewelacyjną zupę krem z czosnku przepisu Magdy Gessler i podaj ją z domowymi grzankami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić zimne nóżki bez żelatyny? Znamy sekret najlepszych kucharek
Obłędne kotlety mielone z ziemniakami i pomidorem. Na końcu pamiętaj o 1 sztuczce
Jarskie gołąbki z ziemniakami. Bez mięsa i nabiału, a lepsze od klasycznych
Źródło: aniastarmach