Błyskawiczny deser bez pieczenia z bananów. Dokładki są pewne
Pomysł na szybki deser bez pieczenia? Przygotuj deser z bananów z lekkim, śmietanowym kremem, czekoladą i nasączonymi w kawie biszkoptami. Deser wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na błyskawiczny deser bez pieczenia z bananów, prośby o dokładkę są gwarantowane.
Desery bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego do kawy, to błyskawiczny deser z bananów jest idealną opcją. Słodkie, dojrzałe owoce w połączeniu z aksamitnym kremem, czekoladą i biszkoptami to rewelacyjne połączenie.
Krem z mleka, budyniu i słodkiej śmietanki kremówki jest lekki jak chmurka, puszysty i doskonały w smaku. Deser koniecznie uzupełnij biszkoptami nasączonymi w mocnej, czarnej kawie. Bananowe słodkości znikają jeszcze tego samego dnia, wszyscy proszą o dokładkę.
Do przygotowania kremu wykorzystaj słodką kremówkę. Musi być jednak bardzo mocno schłodzona, w przeciwnym razie zamiast bitej śmietany otrzymasz rozwarstwioną lub zważoną masę, która nie będzie nadawać się do przygotowania kremu.
Jeśli masz ochotę na równie pyszny deser bez pieczenia- tu poznasz przepis na cytryniak , czyli ciasto na biszkoptach z kremem cytrynowym, jest lekkie z bardzo orzeźwiającą nutą.
Przepis na deser bez pieczenia z bananów
Składniki na 4 porcje:
-
2 dojrzałe banany
-
opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem
-
12-16 małych biszkoptów
-
duża filiżanka mocnej, czarnej, ostudzonej kawy
-
1,5 szklanki mleka
-
330 g mocno schłodzonej śmietany 30%
-
5-6 kostek gorzkiej czekolady
Jak zrobić deser bez pieczenia z bananów?
Szklankę mleka zagotuj, w reszcie rozprowadź dokładnie budyń śmietankowy w proszku, następnie dodaj do gotującego się mleka i gotuj, aż powstanie gęsty budyń, odstaw do ostygnięcia.
Banany pokrój w plastry, zetrzyj na tarce czekoladę. Śmietankę ubij na sztywno i stopniowo dodawaj do niego zimny budyń. Mieszaj do powstania jednolitej masy. Do szklanek deserowych lub słoiczków włóż po 2 namoczone w kawie biszkopty.
Ciastka przykryj kremem, dodaj plastry bananów, biszkopty, krem, banany i całość oprósz solidnie startą czekoladą. Deserki wstaw do lodówki na godzinę- dwie, aby krem stężał, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl