Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszny i banalny cytryniak. Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.05.2022 14:09

Pyszny i banalny cytryniak. Ciasto bez pieczenia na biszkoptach

Pyszny i banalny cytryniak. Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
canva/msheldrake

Cytryniak, inaczej cytrynowe tiramisu, to błyskawicznie ciasto bez pieczenia, które zachwyci swoim smakiem wszystkich gości. Przygotowane na biszkoptach jest lekkie, słodkie i ma wyraźną, cytrynową i orzeźwiającą nutę. Poznaj przepis na pyszny i banalny cytryniak.

Cytryniak to ciasto, które mogłabym jeść dziennie. Nasączone biszkopty z aksamitnym kremem na bazie cytryny i masła, wprost rozpływają się w ustach. Kruche ciastka nasącz zimną, mocną herbatą lub rumem, w zależności od tego, czy wolisz delikatny, czy bardziej wyraźny deser.

Krem do cytryniaka przygotujesz z kilku prostych składników i bez dodatku żelatyny. Krem jest aksamitny i lekki jak chmurka, a przy tym bardzo cytrynowy i świeży. Cytryniak jest idealnym pomysłem na ciasto dla całej rodziny i szybki deser na zimo w upalne dni.

Szukasz pomysłu na pyszne i lekkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj szarlotkę z budyniem na spodzie z kruchych ciasteczek. Jest lekka, pyszna i pełna smaku. Ciasta bez pieczenia to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Są równie pyszne, a o wiele szybsze w przygotowaniu.

Przepis na cytryniak bez pieczenia

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • 150 g biszkoptów podłużnych

  • 4 łyżki mocnej herbaty czarnej lub rumu (do nasączenia)

  • kostka masła

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 100 g cukru

  • cytryna

  • 3 jajka

Jak zrobić pyszny i banalny cytryniak?

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, dno wyłóż biszkoptami i nasącz je zimną herbatą lub rumem, odstaw.

Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Do rondelka wbij jajka, dodaj cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i skórkę tartą. Garnek postaw na gazie i gotuj na najmniejszym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsta masa.

Gdy zgęstnieje, dodaj do niej masło i miksuj na gładko, następnie wyłóż połowę kremu na biszkopty, ponownie poukładaj biszkopty, nasącz i przełóż resztę kremu. Całą tortownicę wstaw do lodówki na godzinę, a później podaj, smacznego.

Cytryny na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ leonori

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl