Najsmaczniejsze kluski śląskie Magdy Gessler. Smakują jak u babci
Pomysł na pyszny obiad? Przygotuj kluski śląskie przepisu Magdy Gessler. Znana restauratorka stosuje 1 trik, dzięki któremu kluseczki są jeszcze delikatniejsze i bardziej elastyczne. Poznaj przepis na najsmaczniejsze kluski śląskie Magdy Gessler, smakują jak u babci.
Kluski śląskie przepisu Magdy Gessler są pyszne, elastyczne i delikatne. Kluseczki to nie tylko genialny dodatek do rolad wołowych i modrej kapusty. Podaj je jako główne danie z okrasą z boczku wędzonego i posiekanym szczypiorkiem, a wszyscy będą zachwyceni.
Delikatne kluseczki możesz również podać w innej formie, np. z boczkiem i rukolą, z okrasą z cebulki, z prażonymi orzechami. Każda wersja dania ma fenomenalny smak i znika z talerzy błyskawicznie.
Sekretem idealnie miękkich i najsmaczniejszych klusek śląskich jest odpowiednia proporcja ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Na 1 kg warzyw konieczne jest dodanie 250 g sypkiego produktu. W cieście do klusek nie może oczywiście zabraknąć również jajka i soli.
Do klusek śląskich najlepiej sprawdzą się ziemniaki mączne typu B lub C, które zawierają małą ilość wody, a sporo skrobi. Kluseczki robione z wodnistych ziemniaków albo się nie ulepią, albo rozpadną podczas gotowania.
Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjne danie w niezwykłej odsłonie- tu poznasz przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki z suszonymi grzybami i dziczyzną, palce lizać.
Przepis na najsmaczniejsze kluski śląskie Magdy Gessler
Składniki:
1 kg ziemniaków
jajko
250 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Do podania:
200-300 g wędzonego boczku
pęczek szczypiorku
Jak zrobić kluski śląskie Magdy Gessler?
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie ostudź. Gdy będą już miękkie, przepuść je przez praskę i przełóż do większej miski. Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i delikatnie posól, następnie wyrabiaj ręcznie, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.
Z ciasta formuj małe kluseczki, w środku każdej zrób palcem małą dziurkę i wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę, gotuj około 2 minut, aż kluseczki wypłyną. W międzyczasie pokrój w drobną kostkę boczek i smaż go na patelni, aż powstaną skwarki, posiekaj szczypiorek.
Ugotowane i odsączone z wody kluski oprósz skwarkami z boczku, szczypiorkiem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ sitriel
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: rmf.fm