Smakosze.pl
Jak wybrać w sklepie najlepsze mięso? Wystarczy 1 rzut oka

canva/compuinfoto

Jak wybrać w sklepie najlepsze mięso? Wystarczy 1 rzut oka

30 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Zastanawiasz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso, które będzie jędrne, świeże i pyszne? Świeżość mięsa zdradza jego kolor. Przy zakupie produktu zawsze zwracaj więc uwagę na jego barwę. Jak wygląda świeże mięso i jak odróżnić je od starego produktu?

Kupowanie mięsa nie jest trudne, wystarczy, że będziemy zwracać uwagę na kilka ważnych szczegółów, w tym przede wszystkim na kolor. Niezależnie od tego, czy mięso kupujemy w markecie, czy w sklepie mięsnym, musimy dokładnie je obejrzeć.

Lekko orientalna wersja mizerii

Lekko orientalna wersja mizerii. Sekretem smaku uwielbiane zioło

CZYTAJ DALEJ

W markecie zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Unikaj kupowania produktów, których data spożycia kończy się w dniu zakupów- takie mięso już nie będzie świeże. Produkty mięsne, które kupowane są z niewiadomych źródeł w znacznie niższej cenie, najprawdopodobniej nie są przebadane, a ich świeżość również pozostawia wiele do życzenia.

Oprósz mięsa jedzmy również ryby, które są lżejsze i zdrowe. Niestety rybie mięso nie pachnie najlepiej, a po smażeniu długo jeszcze w kuchni unosi się intensywny zapach, jest jednak na to sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się mocnego zapachu ryby.

Zawsze zwracaj uwagę na kolor mięsa

Niezależnie od tego, czy kupujesz mięso w sklepie mięsnym, czy w markecie, zawsze zwracaj uwagę na jego kolor. To właśnie barwa świeżych produktów jest najlepszym wyznacznikiem świeżości.

Jeśli mięso ma intensywny, świeży kolor i ogólnie wygląda apetycznie, to znaczy, że jest możesz je kupić. Mięso, które miejscami jest blade, szarawe lub nawet pojawia się na nim lekki nalot jest stare i nie nadaje się do jedzenia.

Jak jeszcze rozpoznać świeże mięso?

Jeśli wybierasz mięso pakowane w markecie, rzeczą, która również powinna zniechęcić Cię do kupna produktu, jest pojawienie się rosy na pudełku od wewnątrz. Skraplająca się woda oznacza, że w mięsie rozpoczęły się już procesy gnilne.

Świeże mięso, niezależnie od rodzaju, jest praktycznie pozbawione zapachu i ma jędrną, sprężystą i zwartą strukturę. Jeśli mięso po otworzeniu opakowania będzie miało ostry, kwaśny lub nieprzyjemny zapach, wyrzuć je lub zwróć je do sklepu.

Kilka rodzajów świeżego mięsa na desce

Źródło zdjęcia: canva/ Ferumov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: szefsmaku.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pomidory

Produkty

Czy pomidory z kiełkami są jadalne? Poznaliśmy odpowiedź eksperta, odwieczna zagadka rozwiązana

Czytaj więcej >

Produkty

Czy mycie surowego mięsa jest bezpieczne? Nie ryzykuj szczególnie z jednym rodzajem

Czytaj więcej >
Czy mała papryka rosnąca w dużym warzywie jest bezpieczna dla zdrowia?

Produkty

Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?

Czytaj więcej >

Produkty

Biedronka poszła na całość. Za 20 zł kupisz produkty na pyszne spaghetti

Czytaj więcej >

Produkty

Żółta czy zielona? Która fasolka szparagowa jest lepsza? Dietetyk odpowiada

Czytaj więcej >

Produkty

Jakie są najdziwniejsze smaki lodów? Lista najbardziej intrygujących pozycji ze świata

Czytaj więcej >