Zastanawiasz się, jak wybrać w sklepie najlepsze mięso, które będzie jędrne, świeże i pyszne? Świeżość mięsa zdradza jego kolor. Przy zakupie produktu zawsze zwracaj więc uwagę na jego barwę. Jak wygląda świeże mięso i jak odróżnić je od starego produktu?
Kupowanie mięsa nie jest trudne, wystarczy, że będziemy zwracać uwagę na kilka ważnych szczegółów, w tym przede wszystkim na kolor. Niezależnie od tego, czy mięso kupujemy w markecie, czy w sklepie mięsnym, musimy dokładnie je obejrzeć.
Lekko orientalna wersja mizerii. Sekretem smaku uwielbiane zioło
CZYTAJ DALEJW markecie zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Unikaj kupowania produktów, których data spożycia kończy się w dniu zakupów- takie mięso już nie będzie świeże. Produkty mięsne, które kupowane są z niewiadomych źródeł w znacznie niższej cenie, najprawdopodobniej nie są przebadane, a ich świeżość również pozostawia wiele do życzenia.
Oprósz mięsa jedzmy również ryby, które są lżejsze i zdrowe. Niestety rybie mięso nie pachnie najlepiej, a po smażeniu długo jeszcze w kuchni unosi się intensywny zapach, jest jednak na to sposób. Dowiedz się, jak pozbyć się mocnego zapachu ryby.
Zawsze zwracaj uwagę na kolor mięsa
Niezależnie od tego, czy kupujesz mięso w sklepie mięsnym, czy w markecie, zawsze zwracaj uwagę na jego kolor. To właśnie barwa świeżych produktów jest najlepszym wyznacznikiem świeżości.
Jeśli mięso ma intensywny, świeży kolor i ogólnie wygląda apetycznie, to znaczy, że jest możesz je kupić. Mięso, które miejscami jest blade, szarawe lub nawet pojawia się na nim lekki nalot jest stare i nie nadaje się do jedzenia.
Jak jeszcze rozpoznać świeże mięso?
Jeśli wybierasz mięso pakowane w markecie, rzeczą, która również powinna zniechęcić Cię do kupna produktu, jest pojawienie się rosy na pudełku od wewnątrz. Skraplająca się woda oznacza, że w mięsie rozpoczęły się już procesy gnilne.
Świeże mięso, niezależnie od rodzaju, jest praktycznie pozbawione zapachu i ma jędrną, sprężystą i zwartą strukturę. Jeśli mięso po otworzeniu opakowania będzie miało ostry, kwaśny lub nieprzyjemny zapach, wyrzuć je lub zwróć je do sklepu.
Źródło zdjęcia: canva/ Ferumov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: szefsmaku.pl