Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Czy można bezpiecznie jeść surowe pieczarki? Wyjaśniamy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.05.2022 11:17

Czy można bezpiecznie jeść surowe pieczarki? Wyjaśniamy

Czy można bezpiecznie jeść surowe pieczarki? Wyjaśniamy
canva/Dmitrii Ivanov

Czy można bezpiecznie jeść surowe pieczarki? Popularne grzyby możemy jeść na surowo, jednak z zachowaniem pewnych zasad. Nie każdy jednak wie, że pieczarki poddane obróbce termicznej mają dużo prozdrowotnych właściwości, których surowe grzyby są pozbawione. Dowiedz się, czy można jeść surowe pieczarki i kto powinien ich unikać.

Zupa pieczarkowa, sos pieczarkowy, pieczarki z grilla, jajka faszerowane pieczarkami, pizza... jest wiele dań, w których wykorzystujemy najpopularniejsze grzyby. Najczęściej jednak jemy je po wcześniejszym ugotowaniu, usmażeniu, upieczeniu.

Pieczarki są grzybami hodowlanymi, które możemy samodzielnie uprawiać w naszym ogródku. Każde danie z dodatkiem aromatycznych pieczarek jest wyjątkowo smaczne, świeże i ma rewelacyjny smak. Jak uprawiać pieczarki we własnym ogródku?

Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie pieczarek- tu poznasz przepis na grillowane pieczarki. Nie ma lepszego dodatku do soczystej karkówki z grilla. Upieczone nad ogniem grzyby mają wyraźny smak i pasują również do każdej potrawy, która przygotowana jest w ten sam sposób.

Czy można jeść surowe pieczarki?

Pieczarki możemy jeść na surowo, o ile nie cierpimy na choroby układu pokarmowego i trawiennego. Surowe grzyby mogą dodatkowo podrażnić ściany żołądka. Z tego też względu nie zaleca się spożywania surowych pieczarek w dużych ilościach, nawet przez osoby zdrowe.

Pieczarki poddane obróbce cieplnej są o wiele zdrowsze, ponieważ błonnik staje się wtedy łatwo przyswajalny i nie podrażnia żołądka. Antyoksydanty, których jest w pieczarkach naprawdę sporo, aktywują się dopiero podczas wyższej temperatury.

Grzyby na surowo możemy więc jeść, ale nie za często i nie za dużo. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są po wcześniejszym przygotowaniu i obróbce cieplnej.

Grillowane pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/ urbazon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl