Błyskawiczny przepis na bigos
Utarło się, że bigos jest potrawą wymagającą wielogodzinnego gotowania. Aby cieszyć się jego pysznym smakiem, wcale nie trzeba jednak tak długiego czasu. Prezentujemy przepis na ekspresowy bigos, który można wykonać w około godzinę.
Bigos ma stosunkowo długą historię, a na przestrzeni lat jego skład zmieniał się - dzisiaj jadamy wersję opracowaną około 200 lat temu. Wtedy też zaczęto dodawać do niego kapustę.
Nie zawsze ma się czas na wielogodzinne gotowanie bigosu, dlatego warto znać recepturę na znacznie szybszy sposób. Poniższy sposób pozwala cieszyć się jego smakiem w kilka chwil.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ekspresowy bigos
-
4 kiełbasy wielkopolskie
-
3 cebule
-
300 g młodej kapusty
-
500 g kiszonej kapusty
-
3 łyżeczki przyprawy do bigosu
-
2 łyżeczki cukru
-
sól, pieprz, majeranek suszony
-
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
Zacznij od pokrojenia kiełbasy w półplasterki. Wrzuć ją na patelnie z olej i podsmaż na złoty kolor. Wrzuć do garnka, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
Cebulę posiekaj i podsmaż na tłuszczu z kiełbasy. Kiszoną kapustę odsącz z zalewy. Młodą kapustę również poszatkuj i podsmaż. Po 10 minutach dodaj kiszoną kapustę i duś 30 minut.
Wrzuć kapusty do garnka z kiełbasą, dodaj cebulę, przecier pomidorowy , cukier, przyprawę do bigosu i duś kolejne 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe. Smacznego.
Źródło: canva/Jacek27, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wkrainiesmaku.pl