Bigos
Canva.com - Lilechka75

Najbardziej polskie danie pod słońcem - przepis na klasyczny bigos

Bigos to zdecydowanie idealne danie na chłodniejsze wieczory, bardzo treściwe, a jednocześnie zdrowe i rozgrzewające. Każdy smakosz kapusty kiszonej i mięsa będzie zachwycony bigosem, który przyrządzicie według poniższego przepisu. Zaskocz swoich głodomorków idealnym balansem mięsa oraz kapusty i zaserwuj im przepyszny bigos!

Bigos, czyli co i skąd?

Bigos to staropolska potrawa składająca się głównie z szarpanego mięsa oraz kapusty. Kiedyś podawany był bez kapusty, głównie były w nim różnego rodzaju mięsa i ryby, a także raki, następnie zaczęto dodawać do potrawy kapustę, a kolejno zostało już tylko szarpane mięso i kapusta kiszona - bez ryb i raków. Bigos to nie tylko polska potrawa, jada się go również na Białorusi i Litwie. Obecnie istnieje wiele odmian bigosu, gdzie kapustę zamienia się na cukinie, a także z opcją dla wegetarian, czyli bigos bęz mięsa.

Składniki na bigos tradycyjny

Do przygotowania tradycyjnego bigsu będziesz potrzebować dużego garnka najlepiej, aby był on emaliowany ze sporą pojemnością 7 litrów. Pamiętaj, że bigos musi się dusić więc zacznij go przygotowywać na kilka godzin przed podaniem - wtedy będzie najlepszy.

- 450 g łopatki wołowej
- 30 g smalcu
- 150 g boczku parzonego wędzonego
- 450 g schabu
- 200 g łopatki wieprzowej
- 180 g kiełbasy suchej
- 2,5 kg kapusty kiszonej|
- pół szklanki zalewy po kapuście kiszonej
- pół główki kapusty świeżej
- 50 g suszonych grzybów
- 25 g suszonych śliwek
- 350 g cebuli
- półtorej szklanki czerwonego wina
- szczypta soli
- 6 liści laurowych
- łyżeczka pieprzu czarnego niemielonego
- 6 ziaren ziela angielskiego
- trochę soku z cytryny
Dodatkowo można użyć innych ulubionych przypraw dla smaku.

Przygotowanie bigosu tradycyjnego

Przygotowania do bigosu zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Grzybki przełóż do miseczki i zalej dwiema szklankami wody, przykryj i odstaw, gdy grzyby napuchną i staną się miękkie posiekaj je drobno i odstaw.

Kapustę kiszoną rozpakuj i opłucz delikatnie pod bierzącą wodą. Uwaga! Jeśli chcesz, aby twoja potrawa była kwaśniejsza nie płucz kapusty, a tylko odsącz ją ściereczką. Następnie przełóż kapustę do garnka i zalej wodą, aby cała była przykryta.

Świeżą kapustę pokrój drobno i dodaj do kapusty kiszonej. Przykryj pokrywką garnek i zagouj, a następnie zmniejsz gaz, tak aby się tylko tlił.
Każdy rodzaj mięsa pokrój w kostkę średniej wielkości i podsmaż z każdej strony na wcześniej rozgrzanej patelni ze smalcem. Pamiętaj o przewracaniu mięsa, aby dobrze się podsmażyło.

Ugotowaną kapustę przełóż do 7 litrowego garnka wraz z wodą w której była, dodaj wszystkie przyprawy, wodę z grzybów i po kapuście, a także kilka kropli soku z cytryny. Następnie dodaj podsmażone mięso i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem na lekkim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarł do spodu garnka.

Teraz posikaj drobno cebulę, a także pokrój boczek oraz kiełbasę. Na patelni po mięsie podsmaż wszystko razem, zaczynając od boczku przez cebulę a kończąc na kiełbasie. Całość dodaj do garnka z kapustą i mięsem.

Suszone śliwki posiekaj drobno i dodaj jako ostatni składnik.
Czerwone wino dodaj na półtorej godziny przed zakończeniem całego gotowania.
Bigos musisz co jakiś czas mieszać, aby nie przywarł do spodu.

Podawaj najlepiej ciepły z dodatkiem bułki lub ziemniaków. Pamiętaj też, że im częściej podgrzewany bigos tym będzie lepszy!

Bigos wegetariański

Jeśli lubisz bigos, ale nieznosisz mięsa wypróbuj nasz sposób na bigos z wędzonym tofu. Użyj wszystkich składników, co do tradycyjnego bigosu - oprócz mięsa, zamiast niego użyj 3 kostek tofu.
Na patelni podsmaż wędzone tofu pokrojone w drobną kostkę, musi być ono mocno wysmażone, bo inaczej zacznie się rozpadać.

Następnie zrób wszystko tak jak w przepisie powyżej na tradycyjny bigos, zamień tylko dodawanie mięsa do kapusty na dodawanie podsmażonego tofu. Czas gotowania również możesz skrócić na około 2/3 godziny.

Następny artykuł