Smakosze.pl
Przecier pomidorowy może spleśnieć.

Pixabay / Mrdidg

Genialny trick, który ochroni otwarty przecier przed pleśnią

9 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Przecier pomidorowy ma wiele zastosowań w kuchni. Jedni przygotowują z niego sosy, inni dodają do zupy pomidorowej. Po otwarciu możemy nie zdążyć go wykorzystać, ponieważ na jego powierzchni pojawiła się pleść. Okazuje się, że otwarty przecier pomidorowy

Nie da się ukryć, że własny przecier pomidorowy smakuje najlepiej. Niektórzy lubią się go po prostu napić. Niezależnie od zastosowania, każdy smakosz powinien wiedzieć, jak zabezpieczyć przecier pomidorowy przed pleśnią.

Jak uchronić przecier pomidorowy przed pleśnią?

Wielu smakoszy samodzielnie przygotowuje przecier pomidorowy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na wyrób z dodatkiem papryki. Czasami nie zużywamy przecieru do końca. Wówczas chcemy użyć go w późniejszym czasie.

Przecier pomidorowy zostawiony na później może spleśnieć. Taki widok po odkręceniu słoika może nas przyprawić o ogromne rozczarowanie. Na szczęście możemy go w łatwy sposób uniknąć. Wystarczy pamiętać o prostym triku.

Każdy smakosz zdaje sobie sprawę, że sól jest jednym z podstawowych składników, który pozwala na konserwowanie żywności. Przecier pomidorowy za jej sprawą może zyskać dłuższą zdatność do spożycia. 

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Interia Kobieta, otwarty przecier pomidorowy najlepiej posypać odrobiną soli i polać z wierzchu oliwą. Taki zabieg zabezpieczy go przed pleśnią. Oczywiście nie działa to w nieskończoność. W związku z tym i tak spróbujmy go zużyć w niedługim czasie.

Przecier pomidorowy możemy zakonserwować w jeszcze jeden sposób

Okazuje się, że otwarty przecier pomidorowy można zamrozić. Najłatwiej po prostu przelać go do foremek na lód. Tak przygotowany smakołyk może być długo przechowywany w zamrażarce. Warto wiedzieć, jak sprawdzić, czy nasze urządzenie działało prawidłowo podczas naszej dłuższej nieobecności.

Spleśniały przecier pomidorowy to nie jedyna kulinarna katastrofa, która może nas spotkać. Przypalony bigos jest ogromnym rozczarowaniem, które wywoła smutek na twarzy każdego smakosza. Jak go uratować?

Jeśli nasz bigos się przypalił, wówczas najlepiej garnek wstawić do zimnej wody. W tym samym czasie wyjmujemy nieprzypaloną część. Umieszczamy ją w innym garnku z korkiem od wina. Uchroni to bigos przed przesiąknięciem zapachem spalenizny.

Z kolei przesolona zupa może zostać odratowana dodatkiem w postaci dwóch obranych i surowych ziemniaków. Wystarczy gotować je w naszym specjale przez kilka minut. Później do wywaru możemy dodać przecier pomidorowy i otrzymamy przepyszną pomidorową.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Interia Kobieta

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

1000-letnie jajo kury

Produkty

Niesamowite, 1000-letnie jajko znalezione w Izraelu

Czytaj więcej >
Zdrowe jedzenie dla dzieci

Produkty

Rząd obniża stawki dla dostawców. Zdrowa żywność w szkołach pod znakiem zapytania

Czytaj więcej >
Borówki

Produkty

Ile kosztuje koszyk borówek?

Czytaj więcej >

Produkty

Odpowiedź Biedronki na krytykę Agrouni

Czytaj więcej >
Suszona kiełbasa

Produkty

Czy kiełbasa z białym nalotem nadaje się do jedzenia?

Czytaj więcej >
Sanepid wycofuje popularny produkt

Produkty

Popularny produkt wycofany przez sanepid

Czytaj więcej >