Genialny trick, który ochroni otwarty przecier przed pleśnią
Nie da się ukryć, że własny przecier pomidorowy smakuje najlepiej. Niektórzy lubią się go po prostu napić. Niezależnie od zastosowania, każdy smakosz powinien wiedzieć, jak zabezpieczyć przecier pomidorowy przed pleśnią.
Jak uchronić przecier pomidorowy przed pleśnią?
Wielu smakoszy samodzielnie przygotowuje przecier pomidorowy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy recepturę na wyrób z dodatkiem papryki. Czasami nie zużywamy przecieru do końca. Wówczas chcemy użyć go w późniejszym czasie.
Przecier pomidorowy zostawiony na później może spleśnieć. Taki widok po odkręceniu słoika może nas przyprawić o ogromne rozczarowanie. Na szczęście możemy go w łatwy sposób uniknąć. Wystarczy pamiętać o prostym triku.
Każdy smakosz zdaje sobie sprawę, że sól jest jednym z podstawowych składników, który pozwala na konserwowanie żywności. Przecier pomidorowy za jej sprawą może zyskać dłuższą zdatność do spożycia.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Interia Kobieta, otwarty przecier pomidorowy najlepiej posypać odrobiną soli i polać z wierzchu oliwą. Taki zabieg zabezpieczy go przed pleśnią. Oczywiście nie działa to w nieskończoność. W związku z tym i tak spróbujmy go zużyć w niedługim czasie.
Przecier pomidorowy możemy zakonserwować w jeszcze jeden sposób
Okazuje się, że otwarty przecier pomidorowy można zamrozić. Najłatwiej po prostu przelać go do foremek na lód. Tak przygotowany smakołyk może być długo przechowywany w zamrażarce. Warto wiedzieć, jak sprawdzić, czy nasze urządzenie działało prawidłowo podczas naszej dłuższej nieobecności.
Spleśniały przecier pomidorowy to nie jedyna kulinarna katastrofa, która może nas spotkać. Przypalony bigos jest ogromnym rozczarowaniem, które wywoła smutek na twarzy każdego smakosza. Jak go uratować?
Jeśli nasz bigos się przypalił, wówczas najlepiej garnek wstawić do zimnej wody. W tym samym czasie wyjmujemy nieprzypaloną część. Umieszczamy ją w innym garnku z korkiem od wina. Uchroni to bigos przed przesiąknięciem zapachem spalenizny.
Z kolei przesolona zupa może zostać odratowana dodatkiem w postaci dwóch obranych i surowych ziemniaków. Wystarczy gotować je w naszym specjale przez kilka minut. Później do wywaru możemy dodać przecier pomidorowy i otrzymamy przepyszną pomidorową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Produkty, których lepiej nie wkładać do mikrofali. Mogą ją doszczętnie zepsuć
Deska do krojenia ma ukrytą funkcję. Wystarczy się przyjrzeć
Przepis na pączki z 1783 roku. Najlepsza tradycyjna receptura
Źródło: Interia Kobieta