Boczniaki a'la śledź. Bezmięsna wersja rybnego dania zachwyci waszych bliskich
Boczniaki à la śledź posmakują nawet zagorzałym mięsożercom. Grzyby marynowane w aromatycznym zestawie przypraw z dodatkiem nori i oleju lnianego smakują niczym tradycyjna wigilijna ryba. Przygotowanie jest proste i wymaga jedynie nieco cierpliwości. Spróbujecie?
Boczniaki, które smakują jak ulubiona ryba, idealnie sprawdzą się jako danie na Wigilię, na której gościć będzie wegan i wegetarian. Są delikatne, aromatyczne i niemal do złudzenia przypominają słodkowodny rarytas z cebulką. Zrobienie zajmie wam chwilę, lecz zdecydowanie warto spróbować. Smakują obłędnie.
Przepis na wyśmienite boczniaki à la śledź
Składniki:
-
400 g drobnych boczniaków
-
2 duże cebule żółte lub czerwone
-
2 arkusze nori
-
110 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
-
80 ml octu spirytusowego lub winnego
-
około 70 ml gorącej wody
-
2 twarde cebule
-
5 liści laurowych
-
7 ziaren ziela angielskiego
-
8 ziaren pieprzu czarnego
-
1/3 łyżeczki ziaren gorczycy (opcjonalnie)
-
8 g soli
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić boczniaki à la śledź? Przepis na roślinną wersję wigilijnego przysmaku
Zaczynamy od oczyszczenia boczniaków przy pomocy czystej wilgotnej ściereczki. Duże okazy tniemy wzdłuż blaszek na kawałki o szerokości około 2 cm. Grzyby podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym przez 3 minuty.
Nie mieszamy, a palnik ustawiamy na średnią moc. Obracamy i smażymy jeszcze około minuty. Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy ją w piórka. W dużej misce łączymy cebulę wodę, ocet i przyprawy. Mieszamy, aż cebulka nieco zmięknie.
Dodajemy pocięte w kwadraty płaty nori oraz olej lniany. Ponownie łączymy, po czym dodajemy przestudzone boczniaki. Mieszankę przenosimy do czystego słoika i zakręcamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Smacznego.
Uwaga: pod żadnym pozorem nie łączcie oleju lnianego z gorącą wodą. Nie wolno go podgrzewać, gdyż traci swoje cenne właściwości odżywcze. Z tego powodu też produkt należy przechowywać w lodówce.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wigilijne przysmaki wersji roślinnej. Sprawdźcie koniecznie pierogi ruskie z tofu i wegańską odsłonę ryby po grecku , gdzie filety zastępuje dobrze doprawiony kotlet sojowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Z kilku podstawowych składników zrobisz boską ucztę dla całej rodziny. Tani i szybki obiad
-
Zapomnij o schabowych. Klasyczny sznycel wiedeński jest 100 razy lepszy. Sekret tkwi w detalach
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama