Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wegańska wersja wigilijnej ryby po grecku

Wegańska wersja wigilijnej ryby po grecku

Wegańska ryba po grecku
canva/ArtCookStudio

Lubicie smak ryby po grecku, lecz unikacie spożywania mięsa? Wegański przepis na ten specjał wykorzystujący kotlety sojowe i glony nori sprawi, że będziecie mogli cieszyć się tradycyjnym daniem bez wyrzutów sumienia. Podajcie roślinną wersję ryby po grecku na wigilijnej kolacji i zobaczcie, jak zareagują wasi bliscy. Obstawiamy, że nie zorientują się, iż w daniu brakuje mięsa.

Wegańskie święta mogą wydawać się szalonym pomysłem. Tylko czy aby na pewno? Wiele tradycyjnych przepisów bardzo prosto jest przekształcić we w pełni roślinne dania. Barszcz czy grzybowa nie wymagają żadnych produktów odzwierzęcych, a w jarzynowej wystarczy pominąć jaja i wybrać majonez wegański.

Przygotowanie dań rybnych bez mięsa nie jest trudne. Do dyspozycji mamy m.in. selera, tofu albo kotlety sojowe. Te ostatnie wykorzystamy w dzisiejszym przepisie. Spróbujecie, jak smakują, gdy wymoczycie je w bulionie z dodatkiem zazwyczaj używanym do przyrządzenia sushi — glonami nori. Rybny aromat będzie dobrze wyczuwalny.

Przepis na roślinną alternatywę ryby po grecku

Składniki:

  • 1 paczka kotletów sojowych

  • 2 nieduże cebule

  • 4 średnie marchewki

  • 1 spory korzeń pietruszki

  • pół selera

  • pół niewielkiego pora

  • 300 g koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 3 liście laurowe

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 arkusz nori, taki jak do sushi

  • 1 szklanka wody

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i siekamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora myjemy i siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy rozdrobnione warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy nieco zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w szklance wody.

Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Z gotowego sosu wyciągamy przyprawy w kawałkach. Wrzątek łączymy z pokruszonym płatem nori i sosem sojowym.

Moczymy w nim kotlety sojowe przez 20 minut, a następnie odcedzamy je dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzywnego sosu.

Na niej kładziemy kotlety, a następnie przykrywamy je pozostałą porcją warzyw. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy na ciepło z chlebem lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego.

Kotlety sojowe
Wyglądają jak sucharki, a doskonale zastępują mięso — kotlety sojowe

Źródło zdjęcia: canva/Ron Lach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram