Wegańska wersja wigilijnej ryby po grecku
Lubicie smak ryby po grecku, lecz unikacie spożywania mięsa? Wegański przepis na ten specjał wykorzystujący kotlety sojowe i glony nori sprawi, że będziecie mogli cieszyć się tradycyjnym daniem bez wyrzutów sumienia. Podajcie roślinną wersję ryby po grecku na wigilijnej kolacji i zobaczcie, jak zareagują wasi bliscy. Obstawiamy, że nie zorientują się, iż w daniu brakuje mięsa.
Wegańskie święta mogą wydawać się szalonym pomysłem. Tylko czy aby na pewno? Wiele tradycyjnych przepisów bardzo prosto jest przekształcić we w pełni roślinne dania. Barszcz czy grzybowa nie wymagają żadnych produktów odzwierzęcych, a w jarzynowej wystarczy pominąć jaja i wybrać majonez wegański.
Przygotowanie dań rybnych bez mięsa nie jest trudne. Do dyspozycji mamy m.in. selera, tofu albo kotlety sojowe. Te ostatnie wykorzystamy w dzisiejszym przepisie. Spróbujecie, jak smakują, gdy wymoczycie je w bulionie z dodatkiem zazwyczaj używanym do przyrządzenia sushi — glonami nori. Rybny aromat będzie dobrze wyczuwalny.
Przepis na roślinną alternatywę ryby po grecku
Składniki:
1 paczka kotletów sojowych
2 nieduże cebule
4 średnie marchewki
1 spory korzeń pietruszki
pół selera
pół niewielkiego pora
300 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 arkusz nori, taki jak do sushi
1 szklanka wody
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy. Marchew, pietruszkę i selera obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora myjemy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy rozdrobnione warzywa wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy nieco zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w szklance wody.
Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Z gotowego sosu wyciągamy przyprawy w kawałkach. Wrzątek łączymy z pokruszonym płatem nori i sosem sojowym.
Moczymy w nim kotlety sojowe przez 20 minut, a następnie odcedzamy je dokładnie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę warzywnego sosu.
Na niej kładziemy kotlety, a następnie przykrywamy je pozostałą porcją warzyw. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Podajemy na ciepło z chlebem lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Ron Lach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mojegotowanie