Bosacka oceniła skład słodkich kalendarzy adwentowych
Święta już niedługo. Wiele z nas myśli o tym, by kupić dziecku kalendarz adwentowy. Z nim czas oczekiwania na Boże Narodzenie jest przyjemniejsze. Na co zwrócić uwagę wybierając taki kalendarz? Katarzyna Bosacka ocenia skład słodkich kalendarzy adwentowych i daje kilka wskazówek.
Dzieci zawsze z utęsknieniem czekają na Święta Bożego Narodzenia. Aby im ten czas umilić i też wyćwiczyć w nich cierpliwość, powstały kalendarze adwentowe. Zwykle są słodkie i pod kolejnymi cyferkami skrywają czekoladowe figurki.
Czy jednak ma znaczenie, jaki słodki kalendarz dziecku kupimy? Katarzyna Bosacka twierdzi, że tak i podpowiada, na co należy zwrócić uwagę przy jego wyborze.
Bosacka ocenia skład słodkich kalendarzy adwentowych
Jak podaje serwis Dzień Dobry TVN, Katarzyna Bosacka opublikowała na Instagramie wpis, w którym wypowiada się na temat słodkich kalendarzy adwentowych. Jak podsumowuje „ w każdym z nich na pierwszym miejscu w składzie znajduje się cukier " i „ niestety większość kalendarzy zawiera tłuszcz palmowy ". Po przeanalizowaniu składu kilku kalendarzy adwentowych dziennikarka zauważyła, że większość z nich zawiera E476. Składnik ten często występuje w słodyczach z kakao, bo dzięki niemu można ograniczyć ilość dodanego kakao bez straty dla konsystencji.
Autorka programu MądrzeJEMY, podpowiada też: „ Unikajmy tłuszczu palmowego, prawdziwa czekolada ma w sobie tłuszcz kakaowy. Szerokim łukiem omijajmy też kalendarze z E476, to emulgator, dzięki któremu producenci mogą do produktu dodać mniej cennego kakao " — wyjaśnia dziennikarka.
Kupować czy nie kupować?
Jak podajemy za portalem Dzień Dobry TVN, Katarzyna Bosacka przyznała, że kalendarze adwentowe to smak dzieciństwa. I dodała — Lepiej kupić te o mniejszej gramaturze i lepszym — krótkim składzie, niż te czekoladopodobne — radzi.
Zdaniem Katarzyny Bosackiej należy wybierać słodkości, które na początku składu mają tłuszcz kakaowy, a minimalna ilość masy kakaowej wynosi co najmniej 45 proc. Lepiej zaś zrezygnować z „czekoladek", które mają mało kakao, za to zawierają sztuczne aromaty i dużo mleka w proszku.
W naszym serwisie często przekazujemy wskazówki kulinarnych czy też żywieniowych autorytetów. Ostatnio pisaliśmy o tym, że Katarzyna Bosacka ostrzega przed jedzeniem niemytych owoców . Jakiś czas temu informowaliśmy też o tym, jak Katarzyna Bosacka oceniła skład lodów Ekipa .
Źródło zdjęcia: canva/Thomas Northcut
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
-
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
-
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: dziendobry.tvn Zapraszamy na nasz Instagram