Smakosze.pl Produkty Bosacka oceniła skład słodkich kalendarzy adwentowych
TRICOLORS/East News

Bosacka oceniła skład słodkich kalendarzy adwentowych

23 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Święta już niedługo. Wiele z nas myśli o tym, by kupić dziecku kalendarz adwentowy. Z nim czas oczekiwania na Boże Narodzenie jest przyjemniejsze. Na co zwrócić uwagę wybierając taki kalendarz? Katarzyna Bosacka ocenia skład słodkich kalendarzy adwentowych i daje kilka wskazówek.

Dzieci zawsze z utęsknieniem czekają na Święta Bożego Narodzenia. Aby im ten czas umilić i też wyćwiczyć w nich cierpliwość, powstały kalendarze adwentowe. Zwykle są słodkie i pod kolejnymi cyferkami skrywają czekoladowe figurki.

Czy jednak ma znaczenie, jaki słodki kalendarz dziecku kupimy? Katarzyna Bosacka twierdzi, że tak i podpowiada, na co należy zwrócić uwagę przy jego wyborze.

Bosacka ocenia skład słodkich kalendarzy adwentowych

Jak podaje serwis Dzień Dobry TVN, Katarzyna Bosacka opublikowała na Instagramie wpis, w którym wypowiada się na temat słodkich kalendarzy adwentowych. Jak podsumowuje „ w każdym z nich na pierwszym miejscu w składzie znajduje się cukier " i „ niestety większość kalendarzy zawiera tłuszcz palmowy ".  Po przeanalizowaniu składu kilku kalendarzy adwentowych dziennikarka zauważyła, że większość z nich zawiera E476. Składnik ten często występuje w słodyczach z kakao, bo dzięki niemu można ograniczyć ilość dodanego kakao bez straty dla konsystencji.

Autorka programu MądrzeJEMY, podpowiada też: „ Unikajmy tłuszczu palmowego, prawdziwa czekolada ma w sobie tłuszcz kakaowy. Szerokim łukiem omijajmy też kalendarze z E476, to emulgator, dzięki któremu producenci mogą do produktu dodać mniej cennego kakao " — wyjaśnia dziennikarka.

Kupować czy nie kupować?

Jak podajemy za portalem Dzień Dobry TVN, Katarzyna Bosacka przyznała, że kalendarze adwentowe to smak dzieciństwa. I dodała — Lepiej kupić te o mniejszej gramaturze i lepszym — krótkim składzie, niż te czekoladopodobne — radzi.

Zdaniem Katarzyny Bosackiej należy wybierać słodkości, które na początku składu mają tłuszcz kakaowy, a minimalna ilość masy kakaowej wynosi co najmniej 45 proc. Lepiej zaś zrezygnować z „czekoladek", które mają mało kakao, za to zawierają sztuczne aromaty i dużo mleka w proszku.

W naszym serwisie często przekazujemy wskazówki kulinarnych czy też żywieniowych autorytetów. Ostatnio pisaliśmy o tym, że Katarzyna Bosacka ostrzega przed jedzeniem niemytych owoców . Jakiś czas temu informowaliśmy też o tym, jak Katarzyna Bosacka oceniła skład lodów Ekipa .

kalendarz adwentowy
kalendarz adwentowy

Źródło zdjęcia: canva/Thomas Northcut

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziendobry.tvn Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy