Bosacka ostrzega przed niemytymi owocami
Owoce cytrusowe są dla nas zupełną codziennością, dlatego warto poświęcić im odrobinę więcej czasu. Katarzyna Bosacka, która od lat propaguje zdrowy styl życia, ostrzega, aby nie spożywać ich bez uprzedniego dokładnego umycia. Dziennikarka tłumaczy, że producenci pryskają powierzchnie owoców szkodliwymi przy spożyciu środkami chemicznymi, które mają za zadanie zapobiegać pleśnieniu. Niżej zdradzamy jak bezpiecznie się ich pozbyć.
Pomarańcze i cytryny są najbardziej popularnymi cytrusami jedzonymi przez Polaków, którzy uwielbiają ich orzeźwiający smak, a także dużą zawartość witamin - szczególnie witaminy C. Katarzyna Bosacka ostrzega jednak przed spożywaniem ich bez umycia skórki.
Bosacka znana jest ze swojego zamiłowania do zdrowego stylu życia, który stara się przeszczepić swoim fanom oraz czytelnikom. Niedawno na swoim Instagramie zamieściła post, w którym ostrzega obserwatorów przed jedzeniem nieumytych owoców. Co jest w nich takiego groźnego?
Bosacka zaleca mycie owoców przed jedzeniem
Cytrusy w znacznej większości pochodzą z dalekich krajów zamorskich, gdzie mają najlepsze warunki do rozwoju. Po zbiorach, zanim dotrą do naszych sklepowych półek, musi minąć niekiedy wiele tygodni. Aby mogły przetrwać ciężkie warunki podróży, producenci stosują różne środki eliminujące ryzyko zepsucia się.
- Aby po takiej podróży nadal wyglądały atrakcyjnie i przede wszystkim nadawały się do jedzenia - traktuje się je konserwantami. Zazwyczaj informacja o tym, jaki środek zastosowano, umieszczona jest na zbiorczej skrzynce z owocami - tłumaczy w swoim poście na Instagramie Katarzyna Bosacka.
Jak informuje Bosacka, jednym z najczęściej wykorzystywanych specyfików jest grzybobójczy imazalil. Unia Europejska uznaje go za niebezpieczny zarówno dla zdrowia ludzi, jak i środowiska. Jak więc sobie z nimi poradzić bez szkody na smaku oraz właściwościach owoców?
Mycie zwykłą wodą może nie wystarczyć
Jak twierdzą eksperci, proste przemycie skórki owoców pod wodą może nie być wystarczające. Bosacka tłumaczy, że najlepszym rozwiązaniem jest użycie płynu do naczyń, który znacznie lepiej rozpuszcza niechciane substancje.
Inną metodą jest kupienie specjalnych detergentów przeznaczonych właśnie do mycia warzyw oraz owoców przed spożyciem. Są one dostępne w wielu zwykłych sklepach spożywczych oraz drogeriach.
Warto także pamiętać, że myć należy wszystkie warzywa i owoce, które mamy zamiar zjeść. Nie zawsze chodzi oczywiście o groźne detergenty - czasem jest to jedynie zwykły kurz, który osiadł na nich podczas podróży, ma on jednak wpływ na smak konsumowanych produktów.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, kiedy najlepiej jeść owoce. Ten tekst wyjawia, które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl