Bosacka porównała ceny kotletów mięsnych i wege. Nie uwierzysz, co jest droższe
Katarzyna Bosacka przeprowadziła ostatnio ciekawy eksperyment. Porównała między sobą ceny kotletów mięsnych, z tymi wegetariańskimi. Wnioski zjeżyły jej włos na głowie. Okazało się, że roślinna wersja dania jest aż 2 razy droższa, od tradycyjnej.
Bosacka pokazała prawdę o wegetariańskich kotletach
Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w serwisie YouTube, od lat edukuje Polaków w kwestii żywienia. Znana jest z tego, że bierze pod lupę skład poszczególnych produktów spożywczych. Tym razem zwróciła uwagę na jeszcze jedną ważna kwestię. Równie istotna, jak skład, jest także cena produktów spożywczych.
Bosacka porównała koszt kotletów mięsnych i wegetariańskich. Pod uwagę wzięła cenę za kilogram każdego z wyrobów. Ku jej zdziwieniu klasyczne kotlety z mięsa wypadły o wiele taniej.
Bosacka skrupulatnie sprawdziła ceny kotletów
Katarzyna Bosacka na stole położyła 2 dania gotowe . Jednym z nich był klasyczny zestaw, czyli schabowy, ziemniaki i kapusta zasmażana . Drugi stanowiły 2 kotlety wegetariańskie z ciecierzycy . Który dla klienta wypada lepiej?
Ekspertka tym razem nie skupiała się na składzie . Choć etykiety produktów zostawiały nieco do życzenia, przyjrzała się bacznie przede wszystkim ich cenom . Nie chodziło jednak o cenę, którą zapłacimy przy kasie, a o tę wyliczoną za kilogram każdego z produktów .
Okazało się, że kotlet mięsny kosztuje w przeliczeniu 25 zł/kg . Ten roślinny natomiast jest o wiele droższy . Za takiego kotleta z ciecierzycy konsument musi zapłacić aż 49,99 zł/kg . Gołym okiem widać, że przebitka jest dwukrotna .
Nie tylko Bosacka sprawdza ceny kotletów
Katarzyna Bosacka zainspirowała swoim eksperymentem . Za jej przykładem poszedł portal Fakt. Jego dziennikarze sprawdzili, czy przypadek przytoczony przez ekspertkę jest odosobniony . Szybko rozwiali wszelkie wątpliwości.
Asortyment dań wegetariańskich w sklepach jest coraz większy . Jego ceny nadal jednak mogą przyprawić o ból głowy . W Auchan za sznycel wegański o wadze 200 g zapłacić trzeba aż 14,38 złotych . Za kilogram daje to ponad 70 złotych.
Wegetariańskie kotlety w boczniakiem są niewiele tańsze . Kosztują lekko ponad 60 zł/kg. Bezmięsny kotlet mielony to wydatek prawie 70 zł/kg . Znacznie lepiej zrobić sobie podobne dania w domu .
Istnieje jedna przystępna cenowo wersja roślinnych kotletów schabowych . Nie jest to jednak danie gotowe, a półprodukt, który wymaga obgotowania w wywarze i usmażenia . Mowa o kotletach sojowych marki Sante. W dużych sklepach kupimy je za 26-28 zł/kg .
Zanim dania wegetariańskie będą tańsze, niż te mięsne, przyjdzie nam jeszcze sporo poczekać . Na szczęście sytuacja i tak jest lepsza, niż jeszcze kilka lat temu. Do tego czasu jednak najlepiej nauczyć się przygotowywać bezmięsne specjały samodzielnie . Wyjdzie nas to nie tylko zdrowiej, ale przede wszystkim taniej . Bosacka wzięła się za ocenianie kontrowersyjnych wypowiedzi w sieci . Te roślinne kotlety będą nie tylko tanie, ale też pyszne .
Źródło: fakt