Chrupiące kotlety z selera. Doskonała alternatywa dla schabowych i mielonych
Kotlety z warzyw mogą być równie pyszne co mięsne rarytasy. Wystarczy tylko dobrze doprawić masę. Specjał z selera nie będzie wyjątkiem. Delikatnie słodka kompozycja z dodatkiem marchewki z powodzeniem zastąpi schabowe czy tradycyjne mielone. Podajcie na obiad, a rodzina będzie zachwycona.
Kotlety z selera są proste w przygotowaniu, soczyste i pełne aromatu. Będą doskonałym letnim zamiennikiem ciężkich, mięsnych potraw. Raz ich spróbujecie, a wspomnienie subtelnej słodyczy zamkniętej w chrupiącej panierce zostanie z wami na długo. Skusicie się?
Przepis na znakomite kotlety z selera
Składniki:
1 większy seler korzeniowy
500 g marchewki
2 średnie cebule
pól szklanki wody lub bulionu warzywnego
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub dowolnego ryżu
100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki curry lub kurkumy
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do obtaczania
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie kotletów z selera:
Seler oraz marchew obieramy i myjemy, po czym ścieramy je na tarce o większych oczkach. Cebule obieramy i siekamy. Szklimy je na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy rozdrobnione warzywa. Mieszamy i wlewamy wodę lub bulion.
Całość smażymy na niewielkim ogniu bez przykrycia do czasu, aż warzywa nieco zmiękną. Zawartość patelni przenosimy do większej miski. Łączymy ją ze schłodzonym ryżem lub kaszą oraz mąkami. Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy też curry lub kurkumę, jeśli używamy.
Z masy formujemy niewielkie, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej, po czym smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Podajemy z wybranym sosem lub surówką. Smacznego.
Po inne przepisy na roślinne kotlety zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny sposób na pyszny rarytas z kalarepy. Być może spodoba wam się też ta receptura na wyśmienite kotlety z cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kuroń zdradził sekret doskonałego ciasta na pizzę. Smakuje lepiej niż z drogich restauracji
Babciny przepis na dżem z agrestu. W sklepie takiego nie dostaniesz
Źródło: olgasmile