Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wybrać słodkiego, dojrzałego arbuza? Te detale są kluczowe

Jak wybrać słodkiego, dojrzałego arbuza? Te detale są kluczowe

Arbuz będzie słodki
canva/Nadya So

Zdarzyło Ci się kiedyś kupić niesmacznego arbuza? Dzięki naszym wskazówkom to już się więcej nie powtórzy. Wystarczy, że zwrócisz uwagę na kilka szczegółów, a unikniesz zakupu niedojrzałego i mało słodkiego owocu. Nawet kupując go w całości, wybierzesz bezbłędnie. 
 

Arbuz musi brzmieć jakby był pusty w środku

Kupując arbuza w całości, chcemy mieć pewność, że nie zapłacimy za owoc niedojrzały, pozbawiony charakterystycznego, przyjemnie słodkiego smaku. Takie przypadki niestety mogą się zdarzyć, gdyż arbuzy w sklepach są importowane i dość często nie zdążą jeszcze dojrzeć, nim zostają zebrane. 

Najsmaczniejsze okazy wybrać można bardzo prosto. Wystarczy niezbyt mocno postukać w skórkę arbuza. Jeśli usłyszymy niski i dość pusty dźwięk, owoc możemy z powodzeniem kupować — jest już dojrzały i zjemy go bez rozczarowań.

Weź serek wiejski i 2 dodatki i odpal blender. Padniesz z wrażenia, gdy spróbujesz

Sprawdźcie kolor, pajęczynki i ogonek

Brązowa pajęczynka pokrywająca owoce, choć nie wygląda może zbyt atrakcyjnie, świadczy o dojrzałości danego okazu. Podobnie rzecz się ma z kolorem — ciemnozielone arbuzy są najsmaczniejsze, choć dla pewności warto jeszcze zerknąć na ich spód.

Jeśli wypatrzymy tam jasną plamę o żółto-kremowym zabarwieniu, możemy kupić arbuza — będzie dojrzały i smaczny. Jej brak lub biały kolor nie wróży satysfakcjonującej kulinarnej uczty. Znakiem rozpoznawczym mało smacznego arbuza będzie też świeży, zielony ogonek. Taki owoc z dużym prawdopodobieństwem nie zdążył nabrać słodyczy.

Jak podawać arbuza?

Wbrew pozorom nie trzeba ograniczać się do jedzenia go solo czy w sałatce owocowej. Arbuz może np. udawać tuńczyka lub zostać przez nas zgrillowany i zjedzony wraz z fetą i sałatami.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na wyśmienity chłodnik pomidorowo-arbuzowy oraz znakomitą lemoniadę z dodatkiem tego pysznego owocowego purée.

Wybór arbuza może być prosty.png
canva/KoolShooters, Pexels

Źródło: haps