Bosacka wzięła do ręki uwielbiane sezonowe warzywo. Bez namysłu wystosowała ważny apel
Zaczyna się sezon na szparagi. Jak wybrać w warzywniaku najlepszej jakości pęczek? Katarzyna Bosacka zamieściła na ten temat krótki, ale treściwy instruktaż. Dzięki niemu masz pewność, że kupisz najświeższe warzywa.
Bosacka doradza w sprawie kupna szparagów
Katarzyna Bosacka, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego kanału na TikToku, od lat doradza Polakom w kwestii zakupów i odżywiania. W jej arsenale nie mogło oczywiście zabraknąć szparagów. Podpowiada, jak nie wpaść na minę, oraz jak uratować nieco zwiędłe warzywa.
Szparagi w Polsce to wielki rarytas. Niestety sezon na nie trwa dosyć krótko, bo zaledwie miesiąc. Podążaj za radami Bosackiej i naciesz się tymi warzywami, dopóki są dostępne w sprzedaży.
Bosacka podpowiada, po czym poznać najświeższe szparagi
Dobrej jakości szparagi to prawdziwe niebo w gębie . Jak w przypadku wszystkich innych warzyw, tak i tutaj trzeba wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas ich kupowania . Katarzyna Bosacka dobrze zdaje sobie z tego sprawę. Podpowiada internautom czym charakteryzuje się pyszny i świeży szparag .
Warzywa przede wszystkim powinny być jędrne . Cieszący oko pęczek rozpoznamy z daleka. Nie bójmy się także wziąć szparagów i ręki i powąchać ich od strony zielonych końcówek . Te, kiedy są świeże, roztaczają przyjemny aromat, nie noszą na sobie także absolutnie żadnych śladów pleśni .
Kiedy przełamiemy świeże szparagi na pół, warzywa dosłownie strzelają sokiem . Dodatkowo ich grubsze końce od spodu muszą być bardzo jasne i soczyste . Takie szparagi będą idealnym składnikiem do sałatek, makaronów i zapiekanek .
Jak uratować zwiędnięte szparagi? Prosty patent od Bosackiej
W sprzedaży możemy się natknąć także na szparagi nie pierwszej świeżości . Wyraźnie widać po nich, że są zwiędłe na skutek utraty sporej ilości wody . Z łatwością rozpoznamy je także patrząc na nie od spodu . Końcówki są wyraźnie wysuszone i popękane .
Na zwiędłych szparagach zostaje widoczny ślad po gumce, która je opasała . Warzywa też „ nie trzymają pionu " po wyjęciu z pęczka. Co jednak zrobić, jeśli pechowo właśnie takie szparagi przynieśliśmy do domu ? Na szczęście nie muszą one koniecznie lądować w koszu.
Bosacka ma doskonały trik na uratowanie szparagów . Wystarczy ułamać je przy zgrubiałej końcówce. Tak przygotowane warzywa wkładamy następnie do naczynia z zimną wodą, a po ok. 1-2 godzinach kąpieli odzyskają dawny blask . Ze zwiędłych szparagów możemy także z powodzeniem ugotować pyszną zupę . Więcej o doskonałych właściwościach szparagów pisaliśmy w tym tekście . Bosacka doszła do zaskakujących wniosków, porównując warzywa mrożone ze świeżymi .
Źródło: TikTok @katarzyna_bosacka