Maryla Rodowicz robi beszamel inaczej niż wszyscy. 1 błąd jest niewybaczalny
Sos beszamelowy łatwo zepsuć. Wystarczy chwila nieuwagi, by w przygotowywanym dodatku powstały nieapetyczne grudki. Warto więc przetestować metodę Maryli Rodowicz, która jest nieco odmienna od klasycznej, a być może wreszcie uzyskamy idealny sos. Gwiazda od razu łączy wszystkie składniki, a mimo to jej beszamel ma właściwą konsystencję.
Przepis na aksamitny sos beszamelowy
Największym błędem w robieniu sosu beszamelowego jest pośpiech. Zwykle zbyt szybkie wlanie mleka do podsmażonej mąki kończy się uzyskaniem rzadkiego, pełnego grudek sosu. Maryla Rodowicz pokazała swój sposób na aksamitny beszamel.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 20 g masła
- 25 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- odrobina białego pieprzu (można pominąć)
Jak sporządzić dobry sos beszamelowy?
Maryla Rodowicz w przeciwieństwie do wielu kucharzy i gospodyń domowych nie podsmaża mąki pszennej na maśle. Gdy w garnku umieści wraz z nią lekko stopiony tłuszcz, od razu wlewa mleko i dodaje gałkę muszkatołową.
Następnie intensywnie wszystko miesza. Na nagraniu widać, że korzysta z narzędzia przypominającego ręczny spieniacz do mleka. Mimo niestandardowej metody uzyskana konsystencja sosu jest bez zarzutu. Polecamy tylko jeszcze doprawić dodatek odrobiną soli i białego pieprzu, by był pełen smaku.
Do czego wykorzystać beszamel?
Sosem można polewać obiadowe zapiekanki. Najczęściej używa się go do dań tego typu z dodatkiem ziemniaków czy do znakomitej lasagne bolognese. Świetnie będą też smakować warzywa zapieczone pod beszamelem. Niektórzy jeszcze posypują wierzch sosu startym serem żółtym, by potrawa była pełniejsza w smaku.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony przepis na wspomniany włoski klasyk. Sprawdźcie też jak sos beszamelowy może pomóc wam w uzyskaniu właściwej konsystencji marchewki z groszkiem. Wykonany według receptury Piotra Ogińskiego rarytas będzie pasował do niejednego obiadu.
Źródło: TikTok/marylarodowicz