Bosacka złapała arbuza i podała 3 zasady. Tak poznasz najlepsze owoce
Gdy za oknem praży słońce, a my ledwo zipiemy wylegując się na kanapie, nie ma nic lepszego niż schłodzony arbuz. Katarzyna Bosacka niedawno poradziła na swoim Instagramie, jak rozpoznać dobrego arbuza.
Wyjawiła 3 najważniejsze zasady, którymi należy się kierować przy wyborze tego owocu. Stosując się do nich możemy być niemal pewni, że po rozkrojeniu przywita nas słodki i soczysty miąższ.
Dojrzały i soczysty arbuz
Jeśli jest dla ciebie problemem wybranie dobrego arbuza i twierdzisz, że to loteria - możesz przestać się martwić. Katarzyna Bosacka przychodzi bowiem z pomocą. Dzięki jej radom więcej nie kupisz nijakiego produktu i uratujesz swój portfel.
Co ważne, każdy z jej patentów możesz wykorzystać jeszcze przy sklepowej półce. Łatwość ich użycia jest bardzo wygodna, co z pewnością docenili jej fani, którzy pod nagraniem na Instagramie Bosackiej zostawili już 2400 polubień.
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błądJak wybrać dobrego arbuza
Po pierwsze Bosacka zdradza, aby spojrzeć na skórkę. Rozglądaj się w poszukiwaniu dużej żółtej plamy. Jej wielkość wskazuje na czas, jaki owoc spędził podczas dojrzewania. Im większa, tym arbuz dłużej leżał na słońcu.
Następna w kolejności jest waga. Choć noszenie wielkiego i ciężkiego arbuza nie jest przyjemne, warto. Pokaźne rozmiary są gwarantem soczystości - zdecydowana większość ciężaru owocu to woda i im jej jest więcej, tym lepiej.
Klucz do dojrzałego arbuza
Na koniec Bosacka pokazuje, że w arbuza należy mocno stuknąć, a następnie nasłuchiwać. Po dźwięku również można rozpoznać, czy akurat ten arbuz jest dobry.
Jeśli z wnętrza owocu wydobędzie się głośny, tubalny dźwięk, nie szukaj dłużej. Właśnie znalazłaś idealny okaz. Dla utrwalenia informacji, poniżej zamieszczam nagranie Katarzyny Bosackiej, z którym zachęcam się zapoznać.