Smakosze.pl Produkty Bosacka złapała za masło i wyjawiła całą prawdę. Nie mieści się w głowie, Polacy je kochają
Fot. YouTube/EkoBosacka

Bosacka złapała za masło i wyjawiła całą prawdę. Nie mieści się w głowie, Polacy je kochają

21 listopada 2024

Masło niemal codziennie gości w naszej diecie. Smarujemy nim chleb, dodajemy do ciasta, czy smażymy na nim rozmaite produkty. Teraz masłu przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka zwróciła uwagę na jedną rzecz, która ma kolosalne znaczenie i zmienia wszystko w tym produkcie.

Katarzyna Bosacka bierze pod lupę masło

Masło jest ważnym elementem naszej diety. Dostarcza nam witamin: A, E, D i K . Produkt zawiera też kwasy tłuszczowe, które dobroczynnie wpływają na pracę jelit i działają przeciwzapalnie. Jedzenie masła pozytywnie działa na nasz wzrok, kości, układ odpornościowy i wygląd skóry.

Tego produktu używamy do smarowania pieczywa, smażenia, dodajemy do wielu potraw, ciast i deserów. Teraz masłu przyjrzała się Katarzyna Bosacka, która opublikowała film o tym produkcie na swoim kanale YouTube EkoBosacka. Znana dziennikarka od razu zwróciła uwagę na jedną istotną rzecz w popularnym produkcie.

masło
Fot. Canva/Larisa Bozhikova
Dodałem do pieczarkowej. Tak dobrej zupy jeszcze nie jadłem

Masło, czy jego podróbka?

Katarzyna Bosacka poruszyła temat podróbek produktów spożywczych. Okazuje się, że tak lubiane masło często jest po prostu mixem tłuszczów . Taka kostka wygląda niczym masło, ale nim nie jest. W takim produkcie znajdziemy tylko 65% tłuszczu . Warto dokładnie czytać, co jest napisane na opakowaniu.

Na podróbce masła znajdziemy taką oto treść, którą zauważyła Katarzyna Bosacka:

Mix tłuszczowy do smarowania

Znana dziennikarka, która od lat zajmuje się tematyką żywienia, apeluje w opublikowanym filmie:

Uważajmy na tego typu produkty

Masło roślinne, które udaje prawdziwe masło

Katarzyna Bosacka zwraca też uwagę na masło roślinne. Już sama nazwa wprowadza konsumenta w błąd . Wszystko dlatego, że masło może być zrobione tylko z tłuszczu mlecznego. Dziennikarka wyjaśnia:

Masło roślinne to jest po prostu margaryna

Katarzyna Bosacka pokazała też w filmie produkt uznawany za dość drogi i luksusowy. To niby masło jest polecane przez szefów kuchni. Jednak dziennikarka zauważa:

To też jest mix masła i margaryny. Wszystko to, co jest roślinne, powinno nazywać się margaryną, a nie wege masełkiem, wege mixełkiem

Katarzyna Bosacka tłumaczy:

Z tłuszczu roślinnego jest margaryna, jeśli jest on utwardzony. Natomiast masło jest z tłuszczu mlecznego. Amen

masło
Fot. Canva/Danler

Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne i zdrowe kotlety z buraka. Radziliśmy, jak przyrządzić napój z siemienia lnianego na odchudzanie.

Książulo odwiedził PGE Narodowy. Żeby zjeść, musiał siadać na kaloryferze
Zdrowsza niż łosoś, a do tego pływa w Polsce. Niewielu o niej pamięta
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy