Bosacka złapała za masło i wyjawiła całą prawdę. Nie mieści się w głowie, Polacy je kochają
Masło niemal codziennie gości w naszej diecie. Smarujemy nim chleb, dodajemy do ciasta, czy smażymy na nim rozmaite produkty. Teraz masłu przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka zwróciła uwagę na jedną rzecz, która ma kolosalne znaczenie i zmienia wszystko w tym produkcie.
Katarzyna Bosacka bierze pod lupę masło
Masło jest ważnym elementem naszej diety. Dostarcza nam witamin: A, E, D i K . Produkt zawiera też kwasy tłuszczowe, które dobroczynnie wpływają na pracę jelit i działają przeciwzapalnie. Jedzenie masła pozytywnie działa na nasz wzrok, kości, układ odpornościowy i wygląd skóry.
Tego produktu używamy do smarowania pieczywa, smażenia, dodajemy do wielu potraw, ciast i deserów. Teraz masłu przyjrzała się Katarzyna Bosacka, która opublikowała film o tym produkcie na swoim kanale YouTube EkoBosacka. Znana dziennikarka od razu zwróciła uwagę na jedną istotną rzecz w popularnym produkcie.
Masło, czy jego podróbka?
Katarzyna Bosacka poruszyła temat podróbek produktów spożywczych. Okazuje się, że tak lubiane masło często jest po prostu mixem tłuszczów . Taka kostka wygląda niczym masło, ale nim nie jest. W takim produkcie znajdziemy tylko 65% tłuszczu . Warto dokładnie czytać, co jest napisane na opakowaniu.
Na podróbce masła znajdziemy taką oto treść, którą zauważyła Katarzyna Bosacka:
Mix tłuszczowy do smarowania
Znana dziennikarka, która od lat zajmuje się tematyką żywienia, apeluje w opublikowanym filmie:
Uważajmy na tego typu produkty
Masło roślinne, które udaje prawdziwe masło
Katarzyna Bosacka zwraca też uwagę na masło roślinne. Już sama nazwa wprowadza konsumenta w błąd . Wszystko dlatego, że masło może być zrobione tylko z tłuszczu mlecznego. Dziennikarka wyjaśnia:
Masło roślinne to jest po prostu margaryna
Katarzyna Bosacka pokazała też w filmie produkt uznawany za dość drogi i luksusowy. To niby masło jest polecane przez szefów kuchni. Jednak dziennikarka zauważa:
To też jest mix masła i margaryny. Wszystko to, co jest roślinne, powinno nazywać się margaryną, a nie wege masełkiem, wege mixełkiem
Katarzyna Bosacka tłumaczy:
Z tłuszczu roślinnego jest margaryna, jeśli jest on utwardzony. Natomiast masło jest z tłuszczu mlecznego. Amen
Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczne i zdrowe kotlety z buraka. Radziliśmy, jak przyrządzić napój z siemienia lnianego na odchudzanie.