Masło to jadalny tłuszcz zwierzęcy w stanie stałym, otrzymywany przede wszystkim z mleka krowiego, choć zastosowanie może mieć również mleko kozie lub owcze. Należy w tym miejscu skonkretyzować, że masła nie robi się bezpośrednio z mleka, ale ze śmietany. Masło tradycyjne ubijane jest w maselnicach, jednak to które widzimy na sklepowych półkach w przeważającej mierze tworzone jest metodami przemysłowymi.
Masło jest niezwykle popularne w sztuce kulinarnej całego świata. Można je wykorzystać nie tylko do smarowania kromek chleba, ale również do smażenia, duszenia czy pieczenia. Masło stanowi także nieodzowny składnik wielu ciast i wypieków.
Masło możemy podzielić na dwie kategorie, wśród których masła mogą dzielić się na jeszcze pomniejsze rodzaje. Najczęściej wyróżnikiem rodzaju masła jest to ile tłuszczu ono zawiera, a w niektórych przypadkach istotny jest także procent laktozy.
Przez wzgląd na jakość masła wyróżniamy masło ekstra, masło delikatesowe, masło wyborowe, masło stołowe i masło śmietankowe. Masło ekstra jest jednym z najpopularniejszych w naszym kraju. Zawiera jedynie 0,6% laktozy i 82% tłuszczu – pozostała część składu to woda.
Masło można podzielić również przez wzgląd na wartości odżywcze, sposób otrzymywania czy walory smakowe. Wyróżnia się w tym zakresie masło serwatkowe, masło topione (zawiera minimum 99% tłuszczu), masło bezwodne, masło dietetyczne (zawiera sporo wody i olejów jadalnych), masło doprawiane (na przykład masło czosnkowe czy masło ziołowe), a także masło klarowane.
Należy przy tym podkreślić, że choć wiele produktów roślinnych może w sensie kulinarnym (nie dietetycznym!) stanowić dostateczny substytut masła, to wyłącznie produkty z mleka zwierzęcego mogą być nazywane masłem. Stanowi o tym nie tylko logika i dobry obyczaj, ale także panujące w Unii Europejskiej prawo. Masło orzechowe, masło kokosowe czy inne produkty tego rodzaju to nie jest masło.
Wartości odżywcze masła są do pewnego stopnia uzależnione od jego rodzaju. W zdecydowanej większości masło składa się z tłuszczu zwierzęcego. Ponad połowa z nich to tłuszcze nasycone, znaczna ilość to tłuszcze jednonienasycone, zaś w niewielkiej ilości w maśle znajdują się tłuszcze wielonienasycone i tłuszcze trans.
Masło dostarcza dużych ilości cholesterolu, więc możemy się domyślić, że spożywane w nadmiarze w dłuższym okresie może nam zaszkodzić. Niemniej, tłuszcze są w życiu człowieka niezbędne, więc eliminowanie masła ze swojej diety jest niewskazane. Ponadto masło zawiera duże ilości witaminy A, a także retinol, beta-karoten, oraz witaminę D oraz E.
Pokaż więcej
Masło niemal codziennie gości w naszej diecie. Smarujemy nim chleb, dodajemy do ciasta, czy smażymy na nim rozmaite produkty. Teraz masłu przyjrzała się Katarzyna Bosacka. Znana dziennikarka zwróciła uwagę na jedną rzecz, która ma kolosalne znaczenie i zmienia wszystko w tym produkcie.
Eksperci przewidują podwyżki cen w grudniu. Według udostępnionych danych w górę najbardziej pójdzie cena masła, która już teraz utrzymuje się na wysokim poziomie. Wzrost cen obejmie także inne podstawowe produkty spożywcze. Czy to oznacza, że tegoroczne Boże Narodzenie będzie jednym z najdroższych?
Robiąc zakupy z nową gazetką Lidla można sporo zaoszczędzić. Zwłaszcza dwa produkty, które w przygotowaniach do świąt zużywamy na potęgę, są teraz zauważalnie tańsze. Niestety, trzeba pofatygować się do sklepu przez dwa dni z rzędu.
Lepiej już było. Jak pokazują wykresy, ceny masła przed świętami mogą osiągnąć niepokojącą wysokość. Warto korzystać z promocji, póki jeszcze czas.
Biedronka znów przygotowała dla swoich klientów atrakcyjne promocje. Ruszył tani weekend w tej sieci sklepów. Warto iść na zakupy i zaopatrzyć się w masło i uwielbiane przez Polaków mięso. Inne produkty kupimy też w Biedronce w dobrych cenach. Poniżej przedstawiamy najciekawsze oferty na weekend.
Czy trzymając masło na kuchennym blacie, można zachować jego świeżość na dłużej? Okazuje się, że wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednią maselniczkę, a masło będzie nie tylko świeże, ale i miękkie. Produkt jest już dostępny w Polsce i powinna zaopatrzyć się w niego każda gospodyni. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.
Masło wciąż drożeje. Warto więc rozejrzeć się za okazjami, by zrobić zapasy taniej. Biedronka daje jedną z takich okazji.
Masło kosztuje niemało, a Biedronka robi gest w stosunku do klientów. Popularna sieć sklepów rozdaje mało za darmo. Warto szybko skorzystać z tej akcji, bo superokazja wkrótce się skończy.
Według aktualnych statystyk, ceny masła to najszybciej dziś rosnące spośród wszystkich na rynku spożywczym. Cena skacze tak szybko, że już widzimy ją na poziomie, na którym analitycy spodziewali się jej w grudniu. Warto zacząć rozglądać się za promocjami.
Nie tylko olej i smalec. Kotlety schabowe możesz usmażyć również na innym tłuszczu. Jest zdrowszy, a mięso zyskuje na nim więcej smaku. Warto wypróbować i przekonać się samemu.
Biedronka nie przestaje zadziwiać kolejnymi promocjami. Takiej ceny masła nie było od lat, a to niejedyna promocja, jaką przygotowała popularna sieć. Jeśli więc masz kartę Moja Biedronka i nie zrobiłeś jeszcze zakupów, warto się pospieszyć. Oferta obowiązuje wyłącznie w dniu dzisiejszym lub do wyczerpania zapasów.
To ciasto nie przypomina może ducha, jak inne halloweenowe specjały. Jest za to tak lekkie i puszyste, ze zasługuje na swoją nazwę. Polecane jest na zaduszki, z której to okazji często gromadzimy się, niejako otwierając sezon jesienno-zimowego świętowania.
Co jemy w tym tygodniu? Klienci Biedronki znają odpowiedź dzięki najświeższej gazetce. Dania z kurczakiem i wieprzowiną, brukselkę, a na deser – owoce. Te i wiele innych produktów ma w tym tygodniu obniżoną cenę.
Biedronka przygotowała wyjątkową ofertę dla swoich klientów. Dzięki niej zaoszczędzisz sporo pieniędzy. Na zakupy do tej sieci wybierz się jak najszybciej, bo najkorzystniejsze promocje obowiązują tylko w ten weekend. Nie zapomnij zabrać ze sobą karty Moja Biedronka, a zaoszczędzisz jeszcze więcej.
W sobotę wielu z nas rusza po zakupy spożywcze. Warto wybrać się do Biedronki, bo tam pewien potrzebny produkt, kupimy w wyjątkowej cenie. Będzie jak znalazł na obiad w weekend.
Twarde masło to nie lada utrapienie w kuchni. Potrafi utrudnić przygotowywanie rozmaitych potraw i zirytować. Jednak dzięki temu sposobowi na twarde masło, wszystko pójdzie gładko i dosłownie jak po maśle. Wypróbuj tę sztuczkę, bo naprawdę warto.
Masło ma szerokie zastosowanie w kuchni. Teraz zrobisz z niego smaczny i nieco zaskakujący użytek. Przyda się tłuczek do ziemniaków i kilka przedmiotów, które masz już w kuchni. Efekt zaskoczy każdego.
Tłuszcze trans, które znajdują się w wybieranych przez Polaków produktach, okazały się szkodliwe. Dowiedz się, dlaczego należy ich unikać, a w dodatku poznasz produkty, których nie powinno się spożywać. Od teraz będziesz jeść zdrowo i smacznie.
Zużywamy go dużo, ale też dużo za nie płacimy. W pierwszych dniach nowego tygodnia zapasy masła można więc uzupełnić w Biedronce. Ceny z pewnością do tego zachęcają.
Nie ma kuchni bez masła – to prawda zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Jednak, zwłaszcza w upały, trzeba trzymać je w lodówce. A to powoduje problemy, który rozwiązania musimy znajdować.
Jeśli dziś poniedziałek, to wchodzą nowe promocje w dyskontach. Łowcy okazji będą mieli dobry tydzień. Taniej uda się dziś kupić kilka popularnych produktów z dużymi rabatami.
Początek roku szkolnego w Biedronce zaczął się z hukiem. Sieć oferuje masło w niezwykle korzystnych cenach. W promocji jest nie jeden, ale aż dwa rodzaje tego produktu. Warto zrobić zapasy, póki czas.
Często jadamy polskie naleśniki i bardzo je lubimy. Jednak warto spróbować tego dania z jednym składnikiem, który zmieni wszystko. Taka wersja nas zachwyci i sprawi, że skusimy się na niejedną dokładkę.
W kalendarzu dyskontowych przecen wtorek 6 sierpnia jest dniem szczególnym. Tego dnia warto odwiedzić Biedronkę. Wysiłek ten opłacony zostanie ciekawą promocją.
Masła chętnie używamy w kuchni. Zrobione ze śmietanki kusi smakiem. Jednak w Stanach Zjednoczonych stworzono masło, które z tradycyjnymi składnikami nie ma nic wspólnego. Zrobiono je między innymi z dwutlenku węgla. Jak smakuje takie masło? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Olej to olej, prawda? Nic bardziej mylnego. Nie wszystkie spożywcze oleje są takie same. Niektóre nadają się świetnie do smażenia, inne należy jadać tylko w surowych potrawach. Niestety, Polacy często mylą obie te kategorie.
Oto bardzo ciekawy przepis na szybki wołowy gulasz. Przygotowujemy go z chudego mięsa w dość nietypowy sposób. Efektem jest pełny smaku, esencjonalny obiad z prostych składników.
Kolejna fantastyczna promocja w Dino. W sklepach tej sieci dostaniesz mąkę i masło w atrakcyjnych cenach. To jednak nie wszystko, bowiem na płkach znajdziesz także inne produkty, które pozwolą zaoszczędzić konkretne kwoty. Wszystkie szczegóły poznasz w poniższym tekście.