Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Masło

Masło

Masło – co to jest? Podstawowe informacje

Masło to jadalny tłuszcz zwierzęcy w stanie stałym, otrzymywany przede wszystkim z mleka krowiego, choć zastosowanie może mieć również mleko kozie lub owcze. Należy w tym miejscu skonkretyzować, że masła nie robi się bezpośrednio z mleka, ale ze śmietany. Masło tradycyjne ubijane jest w maselnicach, jednak to które widzimy na sklepowych półkach w przeważającej mierze tworzone jest metodami przemysłowymi.

Masło jest niezwykle popularne w sztuce kulinarnej całego świata. Można je wykorzystać nie tylko do smarowania kromek chleba, ale również do smażenia, duszenia czy pieczenia. Masło stanowi także nieodzowny składnik wielu ciast i wypieków.

Jakie rodzaje masła wyróżniamy? 

Masło możemy podzielić na dwie kategorie, wśród których masła mogą dzielić się na jeszcze pomniejsze rodzaje. Najczęściej wyróżnikiem rodzaju masła jest to ile tłuszczu ono zawiera, a w niektórych przypadkach istotny jest także procent laktozy.

Przez wzgląd na jakość masła wyróżniamy masło ekstra, masło delikatesowe, masło wyborowe, masło stołowe i masło śmietankowe. Masło ekstra jest jednym z najpopularniejszych w naszym kraju. Zawiera jedynie 0,6% laktozy i 82% tłuszczu – pozostała część składu to woda.

Masło można podzielić również przez wzgląd na wartości odżywcze, sposób otrzymywania czy walory smakowe. Wyróżnia się w tym zakresie masło serwatkowe, masło topione (zawiera minimum 99% tłuszczu), masło bezwodne, masło dietetyczne (zawiera sporo wody i olejów jadalnych), masło doprawiane (na przykład masło czosnkowe czy masło ziołowe), a także masło klarowane.

Należy przy tym podkreślić, że choć wiele produktów roślinnych może w sensie kulinarnym (nie dietetycznym!) stanowić dostateczny substytut masła, to wyłącznie produkty z mleka zwierzęcego mogą być nazywane masłem. Stanowi o tym nie tylko logika i dobry obyczaj, ale także panujące w Unii Europejskiej prawo. Masło orzechowe, masło kokosowe czy inne produkty tego rodzaju to nie jest masło.

Czy masło jest zdrowe? Które masło najlepsze?

Wartości odżywcze masła są do pewnego stopnia uzależnione od jego rodzaju. W zdecydowanej większości masło składa się z tłuszczu zwierzęcego. Ponad połowa z nich to tłuszcze nasycone, znaczna ilość to tłuszcze jednonienasycone, zaś w niewielkiej ilości w maśle znajdują się tłuszcze wielonienasycone i tłuszcze trans. 

Masło dostarcza dużych ilości cholesterolu, więc możemy się domyślić, że spożywane w nadmiarze w dłuższym okresie może nam zaszkodzić. Niemniej, tłuszcze są w życiu człowieka niezbędne, więc eliminowanie masła ze swojej diety jest niewskazane. Ponadto masło zawiera duże ilości witaminy A, a także retinol, beta-karoten, oraz witaminę D oraz E.

Pokaż więcej

kotlety schabowe
25.06.2024 12:16 Nacinam schab i kładę na nim masło. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Co zrobić, żeby schab rozpływał się w ustach? Mam na to sprawdzony przepis. Nacinam mięso i kładę na nim masło oraz inne dodatki. Efekt przechodzi ludzkie pojęcie, a uzyskasz go w bajecznie prosty sposób.

bułeczki
20.06.2024 15:04 Zetrzyj masło na tarce. Efekt cię zaskoczy, już zawsze będziesz tak robić

Uwielbiasz domowe pieczywo? Koniecznie wypróbuj przepis na bułeczki maślane. Smakują o wiele lepiej niż ze sklepu, a w dodatku odmienią zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Wypróbuj przepis, a efekt zaskoczy cię tak bardzo, że będziesz piekła je kilka razy w tygodniu. 

twarde masło
07.06.2024 17:15 Koniec zmagań z twardym masłem. Dzięki temu trikowi rozsmarujesz je zaraz po wyjęciu z lodówki

Kanapki to najbardziej ekspresowy z możliwych posiłków, ale pod jednym warunkiem – że mamy pod ręką miękkie masło. W przeciwnym razie smarowanie nim chleba może być udręką. Ale nie z tym sposobem.

kalafior
03.06.2024 19:40 Żadna bułka tarta. Kalafior z tym dodatkiem smakuje 100 razy lepiej, musisz spróbować

Kalafior będzie smakował jeszcze lepiej. Wystarczy bułkę tartą zastąpić jednym smacznym składnikiem. Już nigdy tego warzywa nie podasz w inny sposób, bo odmieni on zwykły obiad w genialne danie.

wątróbka na patelni
20.05.2024 13:03 Podsmażam wątróbkę i dodaję do niej masło. Potrawa dosłownie rozpływa się w ustach

Prosta zapiekanka, która nie wymaga nawet piekarnika, będzie miłą odmianą dla miłośników mięsnych obiadów. Wątróbka, najłatwiej dostępna i tania z całej kategorii podrobów, to źródło niewyczerpanych inspiracji kulinarnych, co udowadnia ten przepis.

szyld biedronki
20.05.2024 10:56 Tylko dziś w Biedronce masło za pół ceny. Skorzystać może każdy, ale jest pewien haczyk

Masło o prawie połowę taniej i zniżki nawet 60 proc. to propozycja Biedronki na początek kolejnego majowego tygodnia. Tanieją też owoce i wiele innych produktów. Jeśli zastanawiasz się, w którym sklepie uzupełnić zakupy po weekendzie, to może być pewna podpowiedź.

masło i czosnek
16.05.2024 10:59 Weź masło i wbij w nie ząbki czosnku. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

Masło i czosnek każdy z nas ma w swojej kuchni. Te produkty nadają smaku i aromatu wielu potrawom. Dlatego weź masło i wbij w nie ząbki czosnku. Efekt przejdzie twoje najśmielsze oczekiwania. Ten pyszny patent jest wart wypróbowania.

kostka masła
13.05.2024 10:02 Sposób na miękkie masło podpatrzyłem u znajomej. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Chcesz, żeby masło było zawsze miękkie i gotowe do użycia? Musisz przechowywać je poza lodówką, to proste. Nieco trudniej zrobić tak, by nie psuło się ono po kilku dniach, zwłaszcza w upale. Jest na to dobry sposób.

ścieranie masła na tarce
25.04.2024 15:15 Weź masło i zetrzyj na tarce. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

Prosta sztuczka z tarką kuchenną pomaga rozwiązać problem przechowywania masła w lodówce. Chodzi tu o nasze zdrowie, ale także o wygodę. Każdy powinien spróbować.

produkcja masła
05.04.2024 08:17 Biorę 1 składnik i robię z niego domowe masło. Nie używam przy tym ani kropli śmietany

Nie kupuj masła. Zrób je z tego przepisu, a już nigdy nie spojrzysz na to sklepowe. Ma doskonałą konsystencję oraz smak, a w dodatku robi się je bardzo łatwo. Przekonaj się sama.

kotlety na patelni
03.04.2024 12:37 Żaden olej i smalec. Najlepsze kotlety schabowe zrobisz na tym tłuszczu

Są dziś dwie szkoły smażenia kotletów schabowych: tradycyjna – na smalcu i nowoczesna – na oleju roślinnym. Wyciągnijmy więc z niepamięci rzadko dziś używany w domach tłuszcz do smażenia, dobrze zakorzeniony w tradycji i łatwy do zdobycia.

masło
18.03.2024 08:37 Ta bryła masła ma ponad 2000 lat. Cenny eksponat można podziwiać w muzeum

W 2016 roku w Irlandii dokonano niezwykłego odkrycia. Dzisiaj można podziwiać je w muzeum. Jest zaskakujące, a w dodatku wciąż nadaje się do spożycia. O co dokładnie chodzi? Dowiesz się z dalszej części artykułu.

masło
11.03.2024 16:54 „Masło jest tym, co czyni jedzenie przyjemnym". Takie sztuczki z jego udziałem zdradza utalentowana kucharka

Masło jest kulinarnym odpowiednikiem miłości. To pierwsza rzecz, jakiej dowiadujemy się z książki Adriany Marczewskiej pod prostym tytułem „Masło”. Autorka z czułością opowiada w niej o tej dobrze znanej kostce tłuszczu zwierzęcego. Jeśli zdaje ci się, że o maśle wiesz o wszystko, lektura szybko wyprowadzi cię z błędu, a przy tym pozytywnie zaskoczy.

Biedronka i nowe promocje
22.02.2024 11:03 W Biedronce całkiem powariowali. Tylko dziś każdy może dostać 10 zł, warunek jest jeden

Biedronka wiele razy zaskakiwała nas niecodziennymi promocjami. Nie inaczej jest tym razem. Popularna sieć supermarketów poszła na całość. Tylko dziś możesz dostać 10 zł. Wystarczy spełnić jeden warunek.

Sernik bez pieczenia
21.02.2024 19:10 Kruszę herbatniki, wszystko na nich układam i mam najłatwiejszy sernik świata. Żałuję, że wcześniej go nie znałem

Ten przepis jest tak prosty, że aż zaskakujący. W dodatku sernik zawsze wychodzi! Nie chciało mi się w to wierzyć, dopóki samemu nie spróbowałem. Teraz robię go bez przerwy, zajmuje mi to parę chwil.

masło w blenderze
17.02.2024 16:12 Jak zrobić pyszne kremowe masło? 2 składniki, blender i gotowe

Choć większość z nas zna ubijanie masła tylko z rysunków w elementarzu, jesteśmy tylko o krok od własnego smarowidła. Nie potrzeba nawet ciężkich sprzętów znanych z muzeum etnograficznego – wystarczy jedno urządzenie, które już mamy w domu

prosiaki
15.02.2024 19:11 Przywiozłem z Podkarpacia przepis na proziaki. Przynajmniej raz w tygodniu robię je na kolację

Koniecznie zrób ten podkarpacki przysmak. Specjalnie dla ciebie mam tradycyjny przepis na okrągłe chlebki, które zachwycą smakiem całą twoją rodzinę. Mnie smakują tak bardzo, że mógłbym jeść je codziennie. 

logo sklepu biedronka
29.01.2024 14:17 W Biedronce powariowali. Od dziś uwielbiane produkty dostaniesz za ułamek ceny, ponad 50% taniej

Znana z niskich cen sieć sklepów Biedronka znowu zaskakuje. Sprawdź, co możesz kupić taniej. Nie przegap tej oferty. Od dziś niektóre produkty dostaniesz po cenie niższej nawet o połowę.

czosnek
18.01.2024 12:46 Obieram ząbki czosnku i wrzucam na rozgrzany olej. Ten przepis to hit w moim domu

Ten przepis na czosnek przyda się szczególnie zimą. Dzięki niemu zrobisz zdrowy i smaczny przysmak, który dobroczynnie wpłynie na zdrowie. Wystarczy obrać czosnek, wrzucić na olej, a niebawem będziesz się cieszyć tym znakomitym smakołykiem.

Smażone pierogi
05.12.2023 09:11 Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety

W Polsce gotujemy pierogi. Rzadko pieczemy, prawie nigdy nie podsmażamy (no, chyba, że przy odgrzewaniu). To błąd i zmarnowana szansa. Podsmażanie pierogów ma same plusy. Jakie?

None
22.11.2023 07:33 Właśnie zjadłem najlepsze flaki w życiu. Niech się schowa majeranek i pulpeciki. Przepis z 1931 r. to zupełnie inne danie

Flaki potrafią być pyszne. Ale to, znalazłem w przedwojennej książce kucharskiej sprawiło, że nie wierzyłem, że jem flaki. Słodycz, oryginalność i delikatność tej receptury czynią z flaków zupełnie inne, delikatne danie.

Masło orzechowe zdrowe
18.11.2023 19:22 Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba

Zdrowa dieta wcale nie musi być pełna wyrzeczeń, a stosowanie masła do kanapek niekoniecznie będzie niekorzystną dla nas praktyką. Sprawdziliśmy, co na temat dodatków do pieczywa mają do powiedzenia eksperci do spraw żywienia. Ich słowa mogą was zaskoczyć.

masło
14.11.2023 16:27 Chciała kupić masło w Biedronce. Wyszła wściekła ze sklepu - „Absurd”

Biedronka kusi nas zwykle wieloma promocjami. Atrakcyjne ceny i oferty mają zachęcić klientów do zakupów. Jedna z klientek jednak nie wytrzymała. Tak oburzyła ją promocja na masło, że zamieściła emocjonalny wpis w internecie. Co tak wzburzyło niezadowoloną klientkę?

None
12.11.2023 16:52 Kruche ciasteczka maślane z przepisu babci. Pyszny wypiek, który zawsze się udaje

Smakują masłem i słodyczą, pięknie pachną, kiedy się je piecze i przypominają rodzinny dom. Kruche maślane ciasteczka babci mają francuski rodowód.   

Uważaj na fałszywe masło
09.11.2023 15:42 Uwaga, oszustwo. Nie daj się nabrać, na sklepowych półkach pełno jest podrabianego masła

Specjalne obniżki cen, superpromocje, masło w cenie miksu z margaryną a nawet zapewnienie o zawartości 82% tłuszczu to poważne sygnały ostrzegawcze. Masło fałszuje się w Polsce na potęgę.

masło
28.10.2023 11:12 To już jest przegięcie, chwila nieuwagi i za masło zapłacisz fortunę. Uważaj podczas zakupów

Wiele osób codziennie używa masła. Warto jednak bacznie przyglądać się cenom tego popularnego produktu. Chwila nieuwagi może sprawić, że na masło wydasz krocie. Przekonał się o tym jeden z klientów warszawskiego sklepu. Teraz ostrzega wszystkich.

Biedronka
19.10.2023 15:32 W Biedronce powariowali, uwielbiany produkt dostaniesz za 1 zł. Wystarczy spełnić jeden warunek

Sieć sklepów Biedronka przygotowała nie lada gratkę dla swoich klientów. Teraz można dostać lubiany i potrzebny produkt jedynie za 1 złotówkę. Jednak trzeba spełnić jeden warunek. Od czwartku 19 października ruszają też promocje na różne produkty spożywcze. Sprawdźcie, co taniej kupicie w Biedronce.

kruche ciasteczka grzyby
04.10.2023 17:08 Ten smakołyk pamiętam z dzieciństwa w czasach PRL. Mama robiła deserowe „grzyby" przy każdej okazji

Macie ulubiony przysmak z dzieciństwa? Moim są ciastka w kształcie grzybów spod ręki mojej mamy. Mimo imponującego wyglądu są banalnie proste w przygotowaniu. Do tego wszystkiego smakują obłędnie pysznie.