Masło to jadalny tłuszcz zwierzęcy w stanie stałym, otrzymywany przede wszystkim z mleka krowiego, choć zastosowanie może mieć również mleko kozie lub owcze. Należy w tym miejscu skonkretyzować, że masła nie robi się bezpośrednio z mleka, ale ze śmietany. Masło tradycyjne ubijane jest w maselnicach, jednak to które widzimy na sklepowych półkach w przeważającej mierze tworzone jest metodami przemysłowymi.
Masło jest niezwykle popularne w sztuce kulinarnej całego świata. Można je wykorzystać nie tylko do smarowania kromek chleba, ale również do smażenia, duszenia czy pieczenia. Masło stanowi także nieodzowny składnik wielu ciast i wypieków.
Masło możemy podzielić na dwie kategorie, wśród których masła mogą dzielić się na jeszcze pomniejsze rodzaje. Najczęściej wyróżnikiem rodzaju masła jest to ile tłuszczu ono zawiera, a w niektórych przypadkach istotny jest także procent laktozy.
Przez wzgląd na jakość masła wyróżniamy masło ekstra, masło delikatesowe, masło wyborowe, masło stołowe i masło śmietankowe. Masło ekstra jest jednym z najpopularniejszych w naszym kraju. Zawiera jedynie 0,6% laktozy i 82% tłuszczu – pozostała część składu to woda.
Masło można podzielić również przez wzgląd na wartości odżywcze, sposób otrzymywania czy walory smakowe. Wyróżnia się w tym zakresie masło serwatkowe, masło topione (zawiera minimum 99% tłuszczu), masło bezwodne, masło dietetyczne (zawiera sporo wody i olejów jadalnych), masło doprawiane (na przykład masło czosnkowe czy masło ziołowe), a także masło klarowane.
Należy przy tym podkreślić, że choć wiele produktów roślinnych może w sensie kulinarnym (nie dietetycznym!) stanowić dostateczny substytut masła, to wyłącznie produkty z mleka zwierzęcego mogą być nazywane masłem. Stanowi o tym nie tylko logika i dobry obyczaj, ale także panujące w Unii Europejskiej prawo. Masło orzechowe, masło kokosowe czy inne produkty tego rodzaju to nie jest masło.
Wartości odżywcze masła są do pewnego stopnia uzależnione od jego rodzaju. W zdecydowanej większości masło składa się z tłuszczu zwierzęcego. Ponad połowa z nich to tłuszcze nasycone, znaczna ilość to tłuszcze jednonienasycone, zaś w niewielkiej ilości w maśle znajdują się tłuszcze wielonienasycone i tłuszcze trans.
Masło dostarcza dużych ilości cholesterolu, więc możemy się domyślić, że spożywane w nadmiarze w dłuższym okresie może nam zaszkodzić. Niemniej, tłuszcze są w życiu człowieka niezbędne, więc eliminowanie masła ze swojej diety jest niewskazane. Ponadto masło zawiera duże ilości witaminy A, a także retinol, beta-karoten, oraz witaminę D oraz E.
Pokaż więcej
Oto prosty sposób na maślanego baranka bez użycia foremki. Wymaga tylko minimum talentu rzeźbiarskiego. Wystarczy przyjrzeć się instrukcji krok po kroku.
Masz kartę Moja Biedronka? Może zainteresować cię dzisiejsze ogłoszenie na stronie tej sieci handlowej. Warto się pospieszyć, bo skorzystać z okazji można tylko przez 2 najbliższe dni, czyli do 26.03. Nie chcesz tego przegapić.
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę produkty, które nie zawierają laktozy. Znana dziennikarka doszła do zaskakujących wniosków. Ze swoimi spostrzeżeniami podzieliła się z internautami. Jednak ci ostro zareagowali.
Od dawna ludzie dyskutują o tym, na czym najlepiej smażyć między innymi ryby i mięso. Wybór najczęściej pada na olej lub oliwę z oliwek. Zarówno jeden, jak i drugi produkt ma swoich zwolenników, ale również i przeciwników. Aby ich pogodzić, przedstawiamy wam jeszcze inny produkt, który świetnie pasuje do wszystkiego.
Ten chleb z patelni różni się od naszego, tradycyjnego pieczywa. Nie dodaję do niego drożdży, nie czekam, aż ciasto wyrośnie, nie piekę go w piekarniku. Gotowy chlebek jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw. Stanowi także wyśmienitą przekąskę i bazę do śniadań, czy kolacji. Moja rodzina go uwielbia.
Ziemniaki to nieodłączna część wielu potraw. Są świetnym dodatkiem do obiadu i można je przygotować na wiele sposobów. Mogą być pieczone, smażone lub na przykład gotowane. Niestety ta trzecia opcja wymaga od nas poświęcenia większej ilości czasu. Jest jednak sposób na to, aby proces gotowania ziemniaków przyspieszyć. Koniecznie sprawdź, jak to zrobić.
Każdy z nas marzy o posiłkach, które będą smaczne, zdrowe i nie będą tuczyć. Poranne zjedzenie pełnowartościowego posiłku jest bardzo ważne. Dlatego mamy do zaproponowania przepyszne smarowidło do chleba, które uwielbia każdy. Nie wszyscy mają jednak pojęcie o jego właściwościach.
Masło roślinne jest jak olej, tylko da się nim posmarować kanapki, prawda? Nie, to mit, do tego dosłownie szkodliwy – dla naszego zdrowia. Oto dlaczego nie powinniśmy jeść margaryny.
Jedno ze smarowideł do chleba dostępnych na rynku jest szkodliwe dla zdrowia. Zawiera konserwanty, stabilizatory oraz substancje, które przyczyniają się do rozwijania poważnych chorób. Dowiedz się, o jaki produkt chodzi, a także poznaj zdrowsze zamienniki.
Diety są bogate w różne produkty. W te bardziej lub mniej znane. Okazuje się, że wielu Polaków w swoim jadłospisie ma również tłuszcze trans, które nie są bezpieczne dla zdrowia, jednak nie wszyscy są tego świadomi. Już 20 lat temu zostały one zakazane w Danii, ze względu na swoją szkodliwość. Jak ich unikać? Musisz to wiedzieć.
Wbrew przewidywaniom rządu, masło drożeje. Jego obecna cena jest o kilkadziesiąt procent wyższa niż przed rokiem. Dobrych wieści nie mają również eksperci – będzie jeszcze drożej.
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo ludzie w całej Polsce będą zajadać się słodkimi pysznościami. Na stołach będą królować prawdopodobnie przede wszystkim pączki i faworki, a cukiernie będą przepełnione różnymi przysmakami. Aby uniknąć kolejek, warto przygotować coś samodzielnie w domu. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na pyszne faworki, których nie trzeba ani piec w piekarniku, ani smażyć na patelni.
Kanapki to bardzo popularna przekąska w Polsce, ale również na całym świecie. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego oczywiście smaczna. Robiąc kanapki, mamy duże pole do popisu i możemy użyć takich składników, jakich tylko chcemy. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszne i zdrowe smarowidło.
Dino nie zwalnia tempa. W ofercie sieci pojawiła się zupełnie nowa ryba, która może zdetronizować nawet uwielbianego dorsza i mirunę. To nie koniec dobrych wiadomości. W tym tygodniu w Dino znajdziemy m.in. wielką obniżkę cen masła i walentynkowe słodkości. Więcej szczegółów w artykule.
Dania, w których ryba jest składnikiem wyróżniającym się, to potrawy, których z pewnością trzeba spróbować, będąc nad morzem. Niestety nie zawsze jest ku temu okazja. Dlatego warto wtedy przygotować rybę samemu w domu, a na pewno gwarancja dobrego smaku będzie taka sama. Szczególnie jeśli akurat jest ryba w promocji.
Biedronka i Lidl dosłownie prześcigają się w przygotowywaniu promocji, które mają zachęcić klientów. Tym razem jednak w Biedronce doszło do sytuacji, która nie powinna mieć miejsca. Klienci są oburzeni, a sklep musiał się wytłumaczyć.
Ziemniaki to nieodłączny dodatek wielu potraw, szczególnie drugich dań, ale też w zupie często znajdziemy te warzywa. Od dawna tematem do dyskusji jest czas gotowania ziemniaków. Często trwa to bardzo długo i na szczęście istnieje sposób jak na to zaradzić. Koniecznie sprawdź, co trzeba dodać do garnka.
Rzeczy położone na chlebie to jeszcze nie kanapka. Aby kompozycja taka się nią stała, konieczny jest jeden element: masło. Ale czy na pewno konieczny? Z korzyścią dla zdrowia można zmienić go choćby na hummus.
Lidl od czasu do czasu wprowadza w swoją ofertę promocje, które mają przyciągnąć jak największą liczbę klientów. Tak też jest i tym razem. Już od 30 stycznia konsumenci będą mogli kupić niektóre produkty w obniżonej cenie. Są jednak ograniczenia czasowe, dlatego warto się pospieszyć. Jedna promocja szczególnie przyciąga uwagę.
Biedronka przygotowała korzystną ofertę. Dzięki niej niezbędny produkt będzie można kupić za grosze. Promocje w Biedronce są jednak ograniczone czasowo i dostępne pod pewnymi warunkami. Sprawdź, jakie produkty kupisz taniej, a także ile możesz zaoszczędzić.
Historia masła z Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych nie ma końca. Pod koniec 2024 roku rząd udostępnił rezerwy, aby zapobiec podwyżkom cen masła na początku 2025 roku. Z najnowszych doniesień wynika jednak, że masło przeznaczone dla Polaków miało trafić do Czech. Głos w tej sprawie zabrał Minister Spraw Wewnętrznych.
Biedronka przygotowała dla swoich klientów nowe promocje. Od poniedziałku 27 stycznia będziemy mogli kupić niektóre produkty w niższej cenie i przy tym sporo zaoszczędzić. Warto się śpieszy, bo atrakcyjne ceny kuszą, a produkty szybko znikają.
Są rzeczy drogie i są rzeczy naprawdę drogie. Choć masło jest dziś raczej nietanie, jedna szczególna kostka z Torunia należała do tej drugiej kategorii. Kupił ją miejscowy przedsiębiorca.
Jajecznica najlepiej smakuje na śniadanie. Delikatna i kremowa swój smak zawdzięcza też smażeniu na odpowiednim produkcie. Na czym smażyć jajecznicę? Popularne masło nie zawsze jest tu dobrym wyborem.
Biedronka to jeden z najpopularniejszych i najczęściej odwiedzanych sklepów w Polsce. Od kilku lat nieprzerwanie prowadzi walkę o klientów z Lidlem, który również jest bardzo popularnym dyskontem w naszym kraju. Dlatego Biedronka przygotowuje dla kupujących coraz to nowe promocje, aby jak najbardziej zachęcić ludzi do robienia zakupów właśnie w tym sklepie. Tym razem przeszli samych siebie.
Idąc do sklepu, zazwyczaj chcemy kupić produkty, na które po prostu mamy ochotę. Czasami jednak zdarza się tak, że w dyskoncie go po prostu nie ma. Tak jest niestety z masłem orzechowym, które już kilka lat temu zostało wycofane ze sprzedaży. Powód jest zaskakujący.
Ceny masła stały się ostatnio numerem 1. Kostka popularnego produktu kosztuje nawet 12 zł. Klienci płacą i płaczą, ale w końcu pojawia się światełko w tunelu. Ceny masła w końcu zaczęły spadać.
Masło czy margaryna? To odwieczne pytanie, które pojawia się co jakiś czas. Jaki produkt wybrać podczas zakupów? Z odpowiedzią spieszy dietetyk Michał Wrzosek. Nie owija w bawełnę i wskazuje najlepszy produkt.