Smakosze.pl Przepisy Boski orzechowiec - wyborne ciasto dla całej rodziny. Lepszego nigdy nie jadłeś
Screen z filmu pochodzi z kanału Kuchnia Marioli na YouTube

Boski orzechowiec - wyborne ciasto dla całej rodziny. Lepszego nigdy nie jadłeś

31 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto orzechowiec jest jednym z najlepszych ciast z dodatkiem orzechów włoskich. Robi się je dość szybko, świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Można je przygotować na leniwy weekend do kawy, jak i na wizytę gości. Najlepiej w większych ilościach, bo znika błyskawicznie.

Jesienią, kiedy na dworze robi się coraz chłodniej, lubię przygotować domowe ciasto z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów, miodu i korzennych przypraw. Ciasto orzechowiec z masą budyniową jest szybkim ciastem, które często piekę do kawy w weekend.

Ciasto orzechowiec jest bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą zapiekam bez żadnych dodatków, to będzie spód. Drugą część ciasta natomiast piekę z przygotowaną masą orzechową. Dwa blaty ciasta przekładam kremem budyniowym i w zasadzie gotowe.

Zwróć uwagę na odpowiednie przygotowanie masy budyniowej do orzechowca. Masło musi mieć temperaturę pokojową, a budyń musi być zupełnie zimny, w przeciwnym razie krem się zwarzy. Do ucieranego masła dodaję stopniowo budyń, w ten sposób nie robią się grudki i krem ma aksamitną konsystencję.

Ciasto orzechowiec z masą budyniową - idealny deser na jesień

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej

  • 200 g roztopionego i przestudzonego masła

  • 2 jajka

  • 3/4 szklanki cukru do wypieków

  • 2 łyżki płynnego miodu

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę orzechową:

  • 120 g masła

  • pół szklanki cukru

  • 300 g posiekanych orzechów włoskich

  • 1,5 łyżki miodu

Składniki na masę budyniową:

  • 2 szklanki mleka

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

  • pół szklanki cukru

  • pół kostki miękkiego masła

Jak zrobić domowe ciasto orzechowe? Placek wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Przygotuj ciasto: mąkę wsyp do miski z proszkiem do pieczenia, wbij jajka, dodaj cukier, miód, wlej roztopione masło i ucieraj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Ciasto podziel na dwie równe części. Jeden kawałek rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut, wyjmij do ostudzenia.

Przygotuj masę orzechową: na patelni rozpuść masło. Dodaj orzechy, cukier i miód i smaż około 5 minut, odstaw. Drugą część ciasta rozprowadź w blaszce. Na wierzchu równomiernie rozłóż orzechy. Ciasto piecz 35 minut w 180 stopniach C.

Przygotuj masę budyniową: 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. W pozostałej części wymieszaj budynie w proszku. Gdy mleko się zagotuje, wlej budynie i mieszając gotuj, aż powstanie gęsta masa. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Gdy budyń będzie zimny, masło przełóż do miski i ucieraj mikserem. Następnie stopniowo dodawaj budyń i mieszaj, aż powstanie jednolity krem. Krem budyniowy wyłóż na pierwszy placek, równomiernie rozprowadź i przykryj blatem z orzechami. Ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny, smacznego.

Koniecznie upiecz również ciasto orzechowe z jabłkami bez dodatku cukru oraz miodownik z masą budyniową . Jesienne ciasta posmakują całej rodzinie.

Miód i orzechy
canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy