Smakosze.pl

canva/Arx0nt

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

3 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Dziś zdradzimy wam, jak zrobić pyszny miodownik z masą budyniową. Ten warstwowiec jest idealnym ciastem na każdą okazję. Wygląda bardzo apetycznie, doskonale też smakuje. Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wtedy poszczególne jego warstwy połączą się w pyszną całość.

Ciasta przekładane zawsze kojarzą się z odświętnym, uroczystym stołem. Jest przy nich trochę więcej pracy, ale też nagradzają nas doskonałym, pełnym smakiem. Dzięki warstwom o różnym smaku i wilgotności ciasto nigdy nie jest suche i łatwo można regulować jego słodkość. Wystarczy bowiem zbalansować słodycz miodu, kwaśnością powideł albo czekoladę sokiem z cytryny. Tutaj jest naprawdę duże pole do popisu.

Przepis na miodownik z masą budyniową

Składniki:

na ciasto miodowe:

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki mleka

  • 50 dag mąki pszennej

  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 20 dag masła

  • 20 dag cukru pudru

  • 2 jajka

na masę orzechową:

  • 12 dag masła

  • 2 łyżki miodu

  • 10 dag cukru

  • 20 dag orzechów włoskich

na masę budyniową:

  • 400 ml mleka

  • 10 dag cukru

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

  • 25 dag masła

oraz:

  • słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie miodownika

Na ciasto miodowe mleko i miód podgrzej w rondelku, aż miód się rozpuści. Przestaw do ostygnięcia. Mąkę wymieszaj z sodą, posiekaj z kawałkami masła. Dodaj cukier puder i jajka oraz mleko z miodem, zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 3 równe części. Dużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem jedną rozwałkowaną częścią ciasta. Piecz ok. 12 minut w 180 st. C, wystudź. W ten sam sposób upiecz drugi placek. Trzeci placek przełóż do formy, ale jeszcze go nie piecz.

Przygotuj masę orzechową: masło umieść w rondelku z cukrem i miodem, podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj posiekanej orzechy i smaż je na niedużym ogniu ok. 5 minut. Gorącą masę wyłóż na trzeci place i piecz całość ok. 12 minut w 180 st. C.

Na masę budyniową proszek budyniowy rozmieszaj w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej do niego rozmieszany proszek. Mieszając, podgrzewaj na niedużym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zestaw go z ognia, przykryj folią spożywczą, wystudź. Miękkie masło zmiksuj, a potem dalej miksuj, dodając do niego po łyżce zimnego budyniu.

W formie umieść pierwszy placek (bez orzechów) i posmaruj go połową powideł. Wyłóż na nie połowę masy budyniowej, przykryj drugim plackiem bez orzechów i znów posmaruj powidłami i kremem. Przykryj plackiem z orzechami.

Ciasto odstaw w chłodne miejsce na co najmniej dobę, a najlepiej na w dni. Gdy będzie już odpowiednio miękkie, przechowuj je w lodówce.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ciasto cytryniak , a także na stefankę Bogusi . Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >

Przepisy

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >

Przepisy

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >

Przepisy

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >

Przepisy

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapomnij o smażeniu naleśników na patelni. Teraz robi się je w piekarniku, wychodzą bajecznie puszyste
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Taką surówkę z ogórków robiła moja mama. Pasuje do każdego dania, mizeria może się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wlewam colę do miski i dodaję kilka składników. Mąż pukał się w głowę, teraz sam błaga o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kładę mięso na pieczywie i zalewam sosem. Ten obiad jest tak pyszny, że mogę go jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem
Czytaj więcej >