Smakosze.pl Przepisy Bosko chrupiące, a zarazem soczyste schabowe bez grama bułki tartej
canva/RobsonPL, Getty Images

Bosko chrupiące, a zarazem soczyste schabowe bez grama bułki tartej

24 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Przyzwyczailiśmy się, że kotlety schabowe zawsze panieruje się w bułce tartej, mące, jajku oraz ewentualnych przyprawach. Okazuje się, że można całkowicie wykluczyć bułkę tartą z przepisu i wymienić ją na dwa rodzaje mąk. Najlepiej sprawdza się mieszanka mąki kukurydzianej i mąki pszennej - dzięki nim schabowe stają się idealnie chrupiące.

Kotlety schabowe z chrupiącą panierką i soczystym mięsem pełnym aromatu to prawdziwy rarytas, którego wielu Polaków nie może sobie odmówić. Nie trzeba jednak ograniczać się do pojedynczej receptury - to w końcu prosta droga do znudzenia. Dlatego mamy doskonałe rozwiązanie, aby łatwo urozmaicić sobie kolejny obiad.

Polega ono na zrezygnowaniu z bułki tartej jako składnika panierki. Zamiast niej sporządza się mieszankę mąki kukurydzianej i pszennej, w której panieruje się rozbity schab podwójnie. Tak osiąga się grubą warstwę mąki, która w kontakcie z rozgrzanym olejem stanie się chrupiąca i pyszna.

Przepis na schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego

  • mąka pszenna

  • mąka kukurydziana

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia schabu z żyłek, błon i nadmiaru tłuszczu. Pokrój go na kotlety, a te rozbij tłuczkiem na cienkie plastry o równej grubości. Dobrze przetrzyj je ręcznikiem papierowym, aby nie było na nich żadnej wilgoci. Dzięki temu panierka będzie pewniej przylegać do mięsa.

W głębokim talerzu wymieszaj w równych proporcjach mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Wbij do osobnego talerza jajka, dopraw je solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i rozbełtaj. Schab również posyp solą i pieprzem.

Obtaczaj kotlety kolejno w jajkach i mieszance mąk dwukrotnie. Na patelnię wlej dość dużo oleju i rozgrzej go do wysokiej temperatury. Smaż na nim schabowe do uzyskania złotej, chrupiącej panierki. Nie zapomnij po smażeniu przełożyć mięso na talerz z ręcznikami kuchennymi, które odsączą nadmiar tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: slodkieokruszki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy