Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody
Czy potrafisz zrobić idealne ciasto na pierogi? Jeśli masz z tym problem, przetestuj przepis na maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody. Będzie delikatne i elastyczne, czyli dokładnie takie jakie powinno być. Bez problemu da się formować i nie będzie się rozpadać w czasie gotowania.
Ciasto na pierogi powinno być na tyle miękkie i elastyczne, by dało się łatwo formować i zlepiać. Musi być przy tym na tyle zwarte, by w czasie gotowania nie zmieniało kształtu i nie rozpadało się. Ponadto powinno być delikatne, by było smaczne. Jak więc je zrobić?
Podstawowymi składnikami ciasta na pierogi jest mąka i woda. Woda musi być dobrze ciepła, wtedy skrobia z mąki dobrze się sklei, zapewniając ciastu odpowiednią lepkość. Jak się jednak okazuje, woda, podobnie jak i jajko, nie jest składnikiem niezbędnym. Można ją zastąpić, chociażby maślanką.
Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody
Składniki:
50 dag mąki
szczypta soli
1/2 l maślanki
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli. Wlewając stopniowo maślankę, mieszaj składniki ciasta (możesz zostawić trochę maślanki).
Gdy składniki ciasta w miarę się połączą, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto pierogowe przykryj ściereczką lub miseczką i pozostaw je na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie możesz je wałkować i formować z niego pierogi.
Na naszej stronie znajdziesz też pomysły na pyszne farsze do pierogów. Sprawdź, jak zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy, a także jak przygotować pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis