Czy potrafisz zrobić idealne ciasto na pierogi? Jeśli masz z tym problem, przetestuj przepis na maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody. Będzie delikatne i elastyczne, czyli dokładnie takie jakie powinno być. Bez problemu da się formować i nie będzie się rozpadać w czasie gotowania.
Ciasto na pierogi powinno być na tyle miękkie i elastyczne, by dało się łatwo formować i zlepiać. Musi być przy tym na tyle zwarte, by w czasie gotowania nie zmieniało kształtu i nie rozpadało się. Ponadto powinno być delikatne, by było smaczne. Jak więc je zrobić?
Przepyszna, pełna witamin kolorowa surówka na bazie porów według siostry Anastazji
CZYTAJ DALEJPodstawowymi składnikami ciasta na pierogi jest mąka i woda. Woda musi być dobrze ciepła, wtedy skrobia z mąki dobrze się sklei, zapewniając ciastu odpowiednią lepkość. Jak się jednak okazuje, woda, podobnie jak i jajko, nie jest składnikiem niezbędnym. Można ją zastąpić, chociażby maślanką.
Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody
Składniki:
50 dag mąki
szczypta soli
1/2 l maślanki
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli. Wlewając stopniowo maślankę, mieszaj składniki ciasta (możesz zostawić trochę maślanki).
Gdy składniki ciasta w miarę się połączą, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto pierogowe przykryj ściereczką lub miseczką i pozostaw je na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie możesz je wałkować i formować z niego pierogi.
Na naszej stronie znajdziesz też pomysły na pyszne farsze do pierogów. Sprawdź, jak zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy, a także jak przygotować pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera.
ciasto na pierogi
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka
Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis