Smakosze.pl
pierogi

canva/ChamilleWhite

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

5 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Czy potrafisz zrobić idealne ciasto na pierogi? Jeśli masz z tym problem, przetestuj przepis na maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody. Będzie delikatne i elastyczne, czyli dokładnie takie jakie powinno być. Bez problemu da się formować i nie będzie się rozpadać w czasie gotowania.

Ciasto na pierogi powinno być na tyle miękkie i elastyczne, by dało się łatwo formować i zlepiać. Musi być przy tym na tyle zwarte, by w czasie gotowania nie zmieniało kształtu i nie rozpadało się. Ponadto powinno być delikatne, by było smaczne. Jak więc je zrobić?

surówka z pora

Przepyszna, pełna witamin kolorowa surówka na bazie porów według siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Podstawowymi składnikami ciasta na pierogi jest mąka i woda. Woda musi być dobrze ciepła, wtedy skrobia z mąki dobrze się sklei, zapewniając ciastu odpowiednią lepkość. Jak się jednak okazuje, woda, podobnie jak i jajko, nie jest składnikiem niezbędnym. Można ją zastąpić, chociażby maślanką.

Maślankowe ciasto na pierogi bez jajek i wody

Składniki:

  • 50 dag mąki

  • szczypta soli

  • 1/2 l maślanki

Przygotowanie ciasta na pierogi

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej szczyptę soli. Wlewając stopniowo maślankę, mieszaj składniki ciasta (możesz zostawić trochę maślanki).

Gdy składniki ciasta w miarę się połączą, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto pierogowe przykryj ściereczką lub miseczką i pozostaw je na ok. 20 minut, by odpoczęło. Po tym czasie możesz je wałkować i formować z niego pierogi.

Na naszej stronie znajdziesz też pomysły na pyszne farsze do pierogów. Sprawdź, jak zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy, a także jak przygotować pieczone pierogi z farszem z pieczarek i żółtego sera.

ciasto na pierogi

ciasto na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

9 niezwykłych patentów kulinarnych Magdy Gessler. Numer 4 wprawi w osłupienie każdego Polaka

Magda Gessler jest niekwestionowaną ikoną polskiej sceny kulinarnej. Gwiazda od lat przemierza nasz kraj i zaskakuje swoimi "kuchennymi rewolucjami". Restauratorka zna się na gotowaniu jak mało kto i chętnie dzieli się swoimi patentami. Z przyjemnością zaprezentujemy Wam kilka z nich!

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >