Smakosze.pl Przepisy Bosko wilgotne ciasto marchewkowe. Takiego rarytasu nie kupisz w żadnej cukierni
canva/Nadezhda_Nesterova

Bosko wilgotne ciasto marchewkowe. Takiego rarytasu nie kupisz w żadnej cukierni

7 września 2022

Próbowaliście kiedyś ciasta marchewkowego? Pełen aromatu, delikatny i rozpływający się w ustach domowy wypiek będzie o niebo lepszy niż przysmaki z cukierni. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis — rodzinie ciasto na pewno posmakuje.

Przyjemnie wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się jako podwieczorek dla całej rodziny. Jest lekkie i pyszne, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Zrobienie go jest dziecinnie proste. Skusicie się?

Przepis na wilgotne ciasto marchewkowe

Do przygotowania deseru potrzebna będzie keksówka o długości 25 cm, wyłożona papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 2 duże marchewki

  • 165 g cukru

  • 200 g mąki pszennej

  • 3 jaja

  • 215 g oleju rzepakowego

  • 30-40 g orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej

  • szczypta soli

Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe?

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Orzechy włoskie wrzucamy do woreczka i rozbijamy je tłuczkiem na mniejsze kawałki. Możemy je również posiekać.

Składniki przenosimy do większej miski. W misie miksera umieszczamy olej, jaja oraz cukier. Starannie łączymy produkty, aż do uzyskania gładkiej masy, po czym wsypujemy mąkę, sól, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę. Miksujemy, a pod koniec dodajemy marchewkę z orzechami.

Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy godzinę. Gdy patyczek wyjęty z ciasta jest suchy, wypiek jest gotowy. Wtedy studzimy go na kratce, jeszcze ciepłe wyjmując z formy. Chłodny wypiek posypujemy cukrem pudrem lub pokrywamy roztopioną czekoladą i dekorujemy orzechami. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne wypieki. Polecamy znakomite ciasto ze śliwkami . Być może skusi was też wyborny chlebek bananowy .

Ciasto marchewkowe jest przyjemnie wilgotne i pyszne
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy