Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość

Rozpływające się w ustach bitki wołowe. 2 sekrety zapewniają im cudowną miękkość

Rozpływające się w ustach bitki wołowe
canva/manyakotic

Wiecie, jak zrobić bitki wołowe, które każdy pokocha? Obsmażając mięso przed duszeniem i soląc je dopiero pod koniec przyrządzania, sprawicie, że wyjdzie doskonale. Dwa proste triki pozwolą wam uzyskać delikatne, pełne smaku danie. Koniecznie spróbujecie — będzie rozpływać się w ustach.

Smakowite bitki wołowe przypadną do gustu całej rodzinie. Ich przyrządzenie nie sprawi problemów, jeśli będziecie pamiętać o dwóch prostych, lecz niezwykle istotnych zasadach. Wybór odpowiedniego momentu solenia i wstępne obsmażenie mięsa są konieczne, by uzyskać zadowalające efekty. Ważne jest też, by obsmażone mięso podlać gorącym płynem. Od zimnego szybko stwardnieje i będzie niesmaczne.

Przepis na znakomite bitki wołowe

Składniki:

  • 2 kg mięsa wołowiny, np. ligawy lub łopatki

  • 5-6 większych cebul

  • 6 ząbków czosnku

  • 8 średniej wielkości pieczarek

  • 2 czerwone papryki

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 l wrzątku

  • 4 liście laurowe

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić delikatne bitki wołowe? Sekretem smaku jest obsmażenie i solenie we właściwym momencie

Mięso ocieplamy do temperatury pokojowej, a następnie kroimy je w poprzek włókien na plastry o grubości około 1,5 cm. Delikatnie rozbijamy przy pomocy tłuczka, po czym oprószamy pieprzem. Nie solimy.

Cebule pozbawiamy łupin i kroimy w półplasterki. Czosnek także obieramy, siekamy go. Na patelni rozgrzewamy porcję wybranego tłuszczu i szklimy na nim cebulę. Pod koniec dodajemy czosnek. Miękkie warzywa przekładamy do dużego garnka.

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę płuczemy, usuwamy pestki i kroimy w paski. Produkty dodajemy do cebuli i czosnku. Na patelni po uzupełnieniu tłuszczu zrumieniam wołowinę.

Smażenie powinno trwać zaledwie 2-3 minuty — tyle wystarczy, by pory mięsa się zamknęły, a smak pozostał wewnątrz. Należy unikać także stłoczenia kotletów na patelni — by mięso nie zaczęło się dusić w sokach — oraz nadmiernego wychładzania tłuszczu, które będzie miało miejsce, gdy zbyt szybko włożymy całą porcję mięsa na patelnię.

Obsmażone bitki wołowe wraz z tłuszczem wkładamy do garnka z cebulą i pieczarkami. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i nieco soli. Wlewamy gorącą wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Mięso dusimy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut.

Po około pół godziny warto sprawdzić stan mięsa — powinno być kruche i delikatne, lecz nie może całkowicie się rozpaść. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i podgrzewamy, dopóki sos nie zgęstnieje. Można dodać do niego mąkę. Bitki wołowe podajemy z kaszą, ziemniakami lub kluskami i ulubioną surówką. Smacznego.

Na naszej stornie znajdziecie inne pomysły na smaczne dania obiadowe. Wypróbujcie pełne aromatu i niezwykle sycące gołąbki z soczewicą, pieczarkami i serem feta. Być może też spodoba wam się prosty patent na roślinne flaczki z boczniaków — są lepsze niż klasyczna odsłona.

Bitki wołowe są znakomitym pomysłem na obiad
canva/rlat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: