Ekspresowe ciasto ze śliwkami. Wyjątkowy smak jesieni
Ciasto ze śliwkami jest delikatnym i pełnym smaku jesiennym przysmakiem, którego nie odmówi sobie żaden smakosz. Prosta receptura, która wam dziś proponujemy, pozwoli wam przygotować ten znakomity deser w zaledwie kilka chwil.
Jeśli szukacie prostego pomysłu na podwieczorek dla rodziny lub znajomych, ciasto ze śliwkami będzie idealne. Szybki w przygotowaniu, aromatyczny i obłędnie pyszny wypiek zachwyci was lekkością i będzie rozpływał się w ustach. Spróbujecie?
Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami
Do przygotowania wypieku potrzebna będzie tortownica o średnicy 22-24 cm wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki:
1 kg śliwek, najlepiej węgierek
220 g mąki pszennej
100 g masła
220 g cukru
4 duże jaja
pół łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Prosty przepis skradnie niejedno serce
Zaczynamy od umycia i pokrojenia owoców. Usuwamy również pestki. Owoce umieszczamy w misce i łączymy je z cynamonem. Masło topimy na patelni. Odstawiamy, by przestygło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz solą. Cukier łączymy z płynnym tłuszczem, a następnie dodajemy suche składniki.
Na koniec wbijamy jaja i mieszamy całość, aż do uzyskania gładkiej masy. Przenosimy ją do tortownicy, a na wierzchu układamy owoce. Ciasto ze śliwkami pieczemy do czasu, aż się zrumieni. O tym, że jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów tortownicy.
Na naszej stronie znajdziecie inne smaczne pomysły na ciasta. Szczególnie polecamy prosty patent na kultową zebrę, a także niezawodną recepturę na pyszną babciną szarlotkę na kruchym spodzie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ziemniaki z patelni zamienisz w tani i pyszny obiad lub kolację. Kluczowe będą 2 dodatki
Pełna smaku surówka z selera. 1 dodatek skutecznie zwiększa jej soczystość
Soczysty, chrupiący kurczak z piekarnika. Przepyszny obiad dla całej rodziny