Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe ciasto ze śliwkami. Wyjątkowy smak jesieni

Ekspresowe ciasto ze śliwkami. Wyjątkowy smak jesieni

Ekspresowe ciasto ze śliwkami
canva/A_Lein

Ciasto ze śliwkami jest delikatnym i pełnym smaku jesiennym przysmakiem, którego nie odmówi sobie żaden smakosz. Prosta receptura, która wam dziś proponujemy, pozwoli wam przygotować ten znakomity deser w zaledwie kilka chwil.

Jeśli szukacie prostego pomysłu na podwieczorek dla rodziny lub znajomych, ciasto ze śliwkami będzie idealne. Szybki w przygotowaniu, aromatyczny i obłędnie pyszny wypiek zachwyci was lekkością i będzie rozpływał się w ustach. Spróbujecie?

Przepis na pyszne ciasto ze śliwkami

Do przygotowania wypieku potrzebna będzie tortownica o średnicy 22-24 cm wyłożona papierem do pieczenia.

Składniki:

  • 1 kg śliwek, najlepiej węgierek

  • 220 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 220 g cukru

  • 4 duże jaja

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Prosty przepis skradnie niejedno serce

Zaczynamy od umycia i pokrojenia owoców. Usuwamy również pestki. Owoce umieszczamy w misce i łączymy je z cynamonem. Masło topimy na patelni. Odstawiamy, by przestygło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia oraz solą. Cukier łączymy z płynnym tłuszczem, a następnie dodajemy suche składniki.

Na koniec wbijamy jaja i mieszamy całość, aż do uzyskania gładkiej masy. Przenosimy ją do tortownicy, a na wierzchu układamy owoce. Ciasto ze śliwkami pieczemy do czasu, aż się zrumieni. O tym, że jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów tortownicy.

Na naszej stronie znajdziecie inne smaczne pomysły na ciasta. Szczególnie polecamy prosty patent na kultową zebrę, a także niezawodną recepturę na pyszną babciną szarlotkę na kruchym spodzie.

Ciasto ze śliwkami jest znakomite
canva/ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: