Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią. Biją na głowę klasyczne
Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Dodatek cukinii doskonale urozmaici tę klasyczną potrawę. Wystarczy zetrzeć warzywo wraz z ziemniakami i dalej działać tak samo, jak przy smażeniu tradycyjnego przysmaku. Różnica jednak jest zauważalna. Koniecznie spróbujcie — delikatny i pełen smaku posiłek na pewno wam posmakuje.
Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz — takie są placki ziemniaczane z cukinią. Danie przygotujecie z łatwością, a jego konsystencja i niesamowity smak pozytywnie was zaskoczą. Jeśli nie macie pomysłu na cukinię — warto spróbować.
Przepis na pyszne placki ziemniaczane z cukinią
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 duża cukinia
2 średnie cebule
2 jaja
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki ostrej papryki lub 1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią?
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cukinię starannie myjemy i także rozdrabniamy w ten sposób. Warzywa mieszamy, odciskamy i odsączamy płyn, który się pojawił.
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Dodajemy ją do masy cukiniowo-ziemniaczanej, po czym wbijamy jaja i doprawiamy masę solą pieprzem i ostrą lub słodką papryką. Wsypujemy mąkę i mieszamy.
Placki ziemniaczane z cukinią smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Przed podaniem osączamy z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują podane z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Wskazówka: w wersji wegańskiej, zamiast jaj możemy wykorzystać kleik z siemienia lnianego. Jedna łyżka mielonych ziaren zalana trzema łyżkami wrzątku zastąpi jedno jajko. Podajcie je wtedy z sojowym nabiałem.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne dania z ziemniaków. Spróbujcie też smacznej i sycącej zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami. Być może do gustu przypadnie wam także wyśmienita babka ziemniaczana.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mięciutki i soczysty pieczony schab. Sekretem mleczna marynata
Strzelczyk pokazał, jak zrobić zapiekankę proboszcza. W roli głównej szynka i ziemniaki
Prosty pasztet z pieczarek i jajek. Doskonały dodatek do kanapek