Banalny sposób Makłowicza na aromatyczną zupę pomidorową. Jest prosta w przygotowaniu i doskonała w smaku
Zupa pomidorowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Robert Makłowicz zaproponował pyszną jej wersję przyrządzaną na bazie aromatycznych pomidorów pieczonych z dodatkiem oliwy. Przepis jest niezwykle prosty, a smak zachwyci najbardziej wybrednych. Spróbujecie?
Podpieczenie pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek sprawia, że stają się delikatne i miękkie — wręcz kremowe. Wie o tym doskonale Robert Makłowicz, który wykorzystuje je do zrobienia smakowitej zupy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować warzywa w takiej odsłonie — koniecznie to nadróbcie. Zupa z ich dodatkiem jest przepyszna.
Składniki:
12 średniej wielkości pomidorów np. malinowych
2 średnie cebule
2 większe ząbki czosnku
4-6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 gałązki świeżego tymianku
1 opakowanie kwaśnej śmietany
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz w ilości do smaku
cukier
Jak zrobić pyszną zupę pomidorową? Patent Roberta Makłowicza jest niezawodny
Pierwszym krokiem w przygotowaniu przysmaku jest dokładne umycie warzyw. Następnie skórkę pomidorów nacinamy i sparzamy je wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi z łatwością się jej pozbędziemy.
Z warzyw usuwamy szypułki, po czym przenosimy je do naczynia do zapiekania i obficie polewamy oliwą. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w ćwiartki i obraną z łupiny cebulę oraz gałązki tymianku.
Na koniec całość delikatnie solimy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Gdy warzywa lekko się zrumienią, wyjmujemy je. Blendujemy składniki i przelewamy do garnka.
Całość zagotowujemy, po czym wrzucamy masło i doprawiamy pieprzem oraz cukrem, jeśli zupa pomidorowa jest kwaskowa. Przelewamy na talerze i dekorujemy śmietaną oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Wskazówka: jeśli chcecie przygotować wegańską wersję dania, zrezygnujcie z dodatku masła i zastąpcie je dodatkową porcją oliwy z oliwek. Śmietanę pomińcie lub zastąpcie ja sojowym odpowiednikiem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Szczególnie polecamy pyszne pomidory kiszone. Być może spodoba wam się również receptura na wyborną jajecznicę w stylu włoskim z ich dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pomidory koktajlowe w zalewie słodko- kwaśnej. Przepis krok po kroku
Prosty pasztet z pieczarek i jajek. Doskonały dodatek do kanapek
Kotlety mielone po grecku ze składnikiem niespodzianką. Obiad dla całej rodziny
Źródło: ofeminin