Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalny sposób Makłowicza na aromatyczną zupę pomidorową. Jest prosta w przygotowaniu i doskonała w smaku

Banalny sposób Makłowicza na aromatyczną zupę pomidorową. Jest prosta w przygotowaniu i doskonała w smaku

Aromatyczna zupa pomidorowa - prosty przepis Roberta Makłowicza
canva/GMVozd; TRICOLORS/East News

Zupa pomidorowa jest jednym z klasyków kuchni polskiej. Robert Makłowicz zaproponował pyszną jej wersję przyrządzaną na bazie aromatycznych pomidorów pieczonych z dodatkiem oliwy. Przepis jest niezwykle prosty, a smak zachwyci najbardziej wybrednych. Spróbujecie?

Podpieczenie pomidorów z dodatkiem oliwy z oliwek sprawia, że stają się delikatne i miękkie — wręcz kremowe. Wie o tym doskonale Robert Makłowicz, który wykorzystuje je do zrobienia smakowitej zupy. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować warzywa w takiej odsłonie — koniecznie to nadróbcie. Zupa z ich dodatkiem jest przepyszna.

Składniki:

  • 12 średniej wielkości pomidorów np. malinowych

  • 2 średnie cebule

  • 2 większe ząbki czosnku

  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżki masła

  • 2 gałązki świeżego tymianku

  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany

  • pół pęczka szczypiorku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • cukier

Jak zrobić pyszną zupę pomidorową? Patent Roberta Makłowicza jest niezawodny

Pierwszym krokiem w przygotowaniu przysmaku jest dokładne umycie warzyw. Następnie skórkę pomidorów nacinamy i sparzamy je wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi z łatwością się jej pozbędziemy.

Z warzyw usuwamy szypułki, po czym przenosimy je do naczynia do zapiekania i obficie polewamy oliwą. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w ćwiartki i obraną z łupiny cebulę oraz gałązki tymianku.

Na koniec całość delikatnie solimy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Gdy warzywa lekko się zrumienią, wyjmujemy je. Blendujemy składniki i przelewamy do garnka.

Całość zagotowujemy, po czym wrzucamy masło i doprawiamy pieprzem oraz cukrem, jeśli zupa pomidorowa jest kwaskowa. Przelewamy na talerze i dekorujemy śmietaną oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcecie przygotować wegańską wersję dania, zrezygnujcie z dodatku masła i zastąpcie je dodatkową porcją oliwy z oliwek. Śmietanę pomińcie lub zastąpcie ja sojowym odpowiednikiem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie pomidorów w kuchni. Szczególnie polecamy pyszne pomidory kiszone. Być może spodoba wam się również receptura na wyborną jajecznicę w stylu włoskim z ich dodatkiem.

Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza jest znakomita
canva/gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin