Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Budyniowa, ale nie za słodka. Karpatkę bez pieczenia zrobisz w 20 minut
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.09.2024 16:03

Budyniowa, ale nie za słodka. Karpatkę bez pieczenia zrobisz w 20 minut

karpatka bez pieczenia
Fot. YouTube/Orchideli

Przepis na karpatkę przyspieszoną w ten sposób, że nie wymaga ona w ogóle piekarnika. Dzięki niemu bardzo szybko i bez większego wysiłku otrzymamy lubiane ciasto. Taki świetny, kremowy deser przypadnie do gustu i młodszym, i dorosłym.

Kremowa karpatka

Aż trudno uwierzyć, że samo słowo „karpatka” pojawiło się w Polsce zaledwie w latach 70. XX wieku. Dopiero wtedy spopularyzowało się pieczenie takich ciast. Nawiązują jednak, oczywiście, do niezwykle popularnej napoleonki, czyli kremówki.

Rozpływająca się w ustach maślana masa powinna być rozprowadzona na spodzie z ciasta francuskiego, rzadziej parzonego. Tradycyjnie pokrywa ją ciasto parzone. To jego pofałdowanie, przypominające górski pejzaż, dało jakoby nazwę karpatce. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Orchideli na YouTube.

groszek ptysiowy

Pokrój cienko ziemniaki i przykryj je mięsem mielonym. Ten przepis na obiad powinien dostać Oskara

Karpatka bez pieczenia

Można jednak uprościć przepis i skrócić jego przygotowanie. Pomijamy tu ciasto francuskie, które przecież wymaga wypieku, na rzecz groszku ptysiowego. Te kulki z ciasta parzonego nadają się zarówno na spód, jak i na wierzch ciasta.

Składniki

  • 1 opakowanie groszku ptysiowego
  • 200 g masła
  • 1 l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru (o ile budyń jest niesłodki)
  • Cukier puder do posypania

Karpatka z groszkiem ptysiowym

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na nią gęsto warstwę groszku ptysiowego. Resztę groszku odkładamy na później.

W szklance mleka rozprowadzamy zawartość dwóch opakowań budyniu. Słodzimy, upewniwszy się, że sam budyń nie jest posłodzony. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia.

Do gorącego mleka dodajemy budyń. Mieszamy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło i, podgrzewając, mieszamy aż masa zgęstnieje.

Budyń odstawiamy do przestudzenia. Następnie wykładamy go na ptysiowy spód, wyrównujemy i pokrywamy wierzchem z groszku. Odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na naleśniki na maślance i sałatkę królewską.

karpatka na cieście