Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego
Próbowaliście może budyniowych naleśników z serem? Lekki i aromatyczne ciasto zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sekretem jest dodanie proszku budyniowego. Sprawia on, że masa pięknie pachnie, a po usmażeniu jest delikatna i nie rwie się. Z łatwością więc wypełnimy ją słodkim nadzieniem. Spróbujecie?
Budyniowe naleśniki z serem można podać zarówno na śniadanie, jak i na deser. Delikatne ciasto o cudownym zapachu doskonale łączy się ze słodkim serowym farszem. Całość jest lekka i obłędnie pyszna. Jednocześnie syci na bardzo długo i jest prosta w przygotowaniu.
Przepis na budyniowe naleśniki z serem
Składniki na ciasto:
-
2 jaja
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
350 ml mleka
-
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
-
szczypta soli
-
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
-
olej rzepakowy do smażenia
-
jagody lub borówki do podania
Składniki na nadzienie:
-
400 g chudego twarogu
-
1-2 łyżki cukru waniliowego
-
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
-
rodzynki (opcjonalnie)
Jak przygotować budyniowe naleśniki z serem? Przepis jest bardzo prosty
Twaróg rozdrabniamy przy pomocy widelca. Łączymy go z jogurtem naturalnym, a następnie słodzimy. Wsypujemy rodzynki, jeśli ich używamy. Odstawiamy na czas smażenia naleśników. Mąkę przesiewamy przez sito wprost do dużej miski. Dodajemy budyń i cukier, jeśli budyń nie był słodzony. Mieszamy.
Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy je do miski z sypkimi produktami , a następnie stopniowo wlewamy mleko. Całość dokładnie rozprowadzamy, najlepiej przy pomocy miksera.
Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie dodając szczyptę soli. Przenosimy ją do miski i łączymy z zawartością przy pomocy szpatuły. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej naleśniki, rozprowadzając masę przy pomocy chochli.
Gdy z obu stron się delikatnie zrumienią, będą gotowe do nadziewania. Każdy wysmażony rarytas smarujemy przygotowanym wcześniej masą serową i zawijamy. Budyniowe naleśniki z serem świetnie smakują z owocami sezonowymi np. jagodami czy borówkami.
Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na naleśniki. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować je z wytrawnym farszem podobnym do nadzienia na pierogi ruskie. Ten z kolei zawiera prosty sposób na smakołyk z serem i pieczarkami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybki i tani obiad, czyli makaron z tuńczykiem. Tajny składnik nadaje pysznego smaku
-
Co zrobić, aby kotlety mielone były puszyste w środku? Wystarczy do masy dodać 1 warzywo
-
Soczyste kotlety schabowe pełne aromatu. Ich sekretem jest niezwykła marynata