Smakosze.pl Przepisy Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki
canva/pixelshot

Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki

7 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubisz naleśniki? Szukasz inspiracji jak przygotować je w nowej odsłonie? Proponujemy zrobić budyniowe, śmietankowe naleśniki. Są obłędnie lekkie i pyszne. Zachwycają niezwykłym smakiem i puszystością.

Podstawowymi składnikami naleśników jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak dodasz do nich np. proszek budyniowy, naleśniki zmienią nieco swoją konsystencję, a także smak. Gdy zaś wsypiesz do ciasta trochę proszku do pieczenia, naleśniki wyrosną i będą bardziej puszyste.

Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru pudru

  • 2 jajka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki stopionego masła

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie naleśników budyniowych

Do miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj jajka, sól, stopione masło i mleko. Zmiksuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut.

Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Przy pomocy pędzelka posmaruj ją cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź ciasto równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch.

Gdy ciasto na wierzchu zastygnie, obróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go. W ten sposób zużyj całe ciasto naleśnikowe.

Naleśniki budyniowe podawaj, tak jak lubisz, np. z bitą śmietaną i owocami, posmarowane serkiem homogenizowanym albo dżemem.

Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na pyszne naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki z kaszy gryczanej , a także jak naleśniki z sadzonym jajkiem robi Ewa Wachowicz .

naleśniki
naleśniki

Źródło zdjęcia: canva/vamapaull

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniapokolen

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy