Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki
Lubisz naleśniki? Szukasz inspiracji jak przygotować je w nowej odsłonie? Proponujemy zrobić budyniowe, śmietankowe naleśniki. Są obłędnie lekkie i pyszne. Zachwycają niezwykłym smakiem i puszystością.
Podstawowymi składnikami naleśników jest mąka, jajka i mleko. Jeśli jednak dodasz do nich np. proszek budyniowy, naleśniki zmienią nieco swoją konsystencję, a także smak. Gdy zaś wsypiesz do ciasta trochę proszku do pieczenia, naleśniki wyrosną i będą bardziej puszyste.
Budyniowe, obłędnie lekkie i śmietankowe naleśniki
Składniki:
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki cukru pudru
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
2 łyżki stopionego masła
-
1 szklanka mleka
-
1 łyżka oleju
Przygotowanie naleśników budyniowych
Do miski wsyp mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaj jajka, sól, stopione masło i mleko. Zmiksuj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut.
Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników. Przy pomocy pędzelka posmaruj ją cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź ciasto równomiernie, wykonując patelnią kolisty ruch.
Gdy ciasto na wierzchu zastygnie, obróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go. W ten sposób zużyj całe ciasto naleśnikowe.
Naleśniki budyniowe podawaj, tak jak lubisz, np. z bitą śmietaną i owocami, posmarowane serkiem homogenizowanym albo dżemem.
Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na pyszne naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki z kaszy gryczanej , a także jak naleśniki z sadzonym jajkiem robi Ewa Wachowicz .
Źródło zdjęcia: canva/vamapaull
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchniapokolen