Smakosze.pl
Naleśniki z kaszy gryczanej

canva/Arina Komarova

Prosty przepis na naleśniki z kaszy gryczanej

1 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki są daniem uniwersalnym. Zależnie od wybranych dodatków mogą stanowić zarówno proste śniadanie, wyszukany obiad czy deser, jak i sycącą kolację. Przygotujcie je z kaszy gryczanej i dajcie się zaskoczyć.

Gryczane naleśniki to doskonała opcja dla osób na dietach bezmięsnych, które jednocześnie unikają spożywania nabiału. W tym przepisie korzystamy tylko z roślinnych produktów, a uzyskany efekt wcale nie odbiega — ani wyglądem, ani smakiem — od naleśników przygotowanych tradycyjnych receptur. Spróbujcie koniecznie.

Pasta jajeczna na kanapki

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym

CZYTAJ DALEJ

Przepis na smaczne naleśniki z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej

  • woda

  • 1 – 1,5 szklanki napoju roślinnego

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną płuczemy i zalewamy dużą ilością wody. Odstawiamy na 8-12 godzin. Następnie wodę odlewamy, a kasze ponownie przepłukujemy. Wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy sól i napój roślinny.

Całość miksujemy na gładką masę, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Jeśli wydaje się nam ono być zbyt gęste, wlewamy jeszcze trochę napoju lub wody. Uzyskana masa powinna dość swobodnie spływać z łyżki na patelnię.

Rozgrzewamy patelnią z nieprzywierającą powłoką lub patelnią do naleśników. Smażymy na złoto z obu stron. Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi. Doskonale smakują z wyrazistą konfiturą np. śliwkową z dodatkiem imbiru.

Możecie też podać je z farszem przygotowanym według tego przepisu. Uważajcie tylko z jego ilością — zbyt duża spowoduje, że naleśniki będą się rozpadać. Całość polejcie sosem pomidorowym z dodatkiem ostrych przypraw, a będziecie więcej niż zachwyceni.

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ammniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >