Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowy bigos Karola Okrasy. Zrobisz go w 25 minut

Ekspresowy bigos Karola Okrasy. Zrobisz go w 25 minut

Ekspresowy bigos Karola Okrasy
canva/EzumeImages; TRICOLORS/EAST NEWS WARSZAWA

Któż z nas nie lubi bigosu? Tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, skoro jest sycąca i potrafi doskonale rozgrzać. Jadalibyśmy ją pewnie jeszcze częściej, gdyby jej przygotowanie nie zajmowało aż tyle czasu. Receptura Karola Okrasy pozwoli nam zrobić go szybciej niż zwykle. Koniecznie ją przetestujcie i przekonajcie się, jak dobry bigos można przyrządzić w niecałe pół godziny.

Nie raz prezentowaliśmy wam pyszne receptury Karola Okrasy. Wystarczy wspomnieć przygotowywane przez niego pyszne ziemniaczki z pieca lub tę aromatyczną i prostą zupę z dyni. Tym razem znany kucharz zdradził, jak robi bigos. Jego przepis jest naprawdę ekspresowy, a smak dania nieziemski.

Przepis na aromatyczny bigos Karola Okrasy

Składniki:

  • 100 g wędzonego boczku

  • 300 g schabu

  • 200 g kapusty kiszonej

  • 200 g kapusty białej

  • 1 łyżka smalcu

  • 1 spora cebula

  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach

  • 4 liście laurowe

  • 5 suszonych śliwek

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 50 ml sosu Worcestershire

  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina

  • 1 łyżka miodu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy go na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab myjemy i oczyszczamy z go tłuszczu. Kroimy go na dość grube paski.

Wrzucamy go na patelnię. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy smalec. Smażymy przez 3-5 minut. Lekko przesmażony schab z boczkiem zdejmujemy z patelni.

Na tę samą patelnię wrzucamy obraną i posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki oraz świeżą, uprzednio poszatkowaną kapustę. Zawartość patelni doprawiamy roztartą w moździerzu kolendrą.

Dodajemy liście laurowe i całość mieszamy. Smażymy, aż smaki się połączą, co jakiś czas podlewając bigos niewielką ilością wody. Doprawiamy suszonym majerankiem i dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie.

Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy, aż sok nieco odparuje. Pod koniec duszenia wlewamy sos Worcestshire, czerwone wino i miód.

Zwiększamy ogień pod patelnią i redukujemy płyny. Do dania wrzucamy odłożone na bok boczek i schab. Mieszamy i podajemy wraz ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Bigos w misce
Z przepisu Karola Okrasy bigos wychodzi obłędnie pyszny

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram