Ekspresowy bigos Karola Okrasy. Zrobisz go w 25 minut
Któż z nas nie lubi bigosu? Tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, skoro jest sycąca i potrafi doskonale rozgrzać. Jadalibyśmy ją pewnie jeszcze częściej, gdyby jej przygotowanie nie zajmowało aż tyle czasu. Receptura Karola Okrasy pozwoli nam zrobić go szybciej niż zwykle. Koniecznie ją przetestujcie i przekonajcie się, jak dobry bigos można przyrządzić w niecałe pół godziny.
Nie raz prezentowaliśmy wam pyszne receptury Karola Okrasy. Wystarczy wspomnieć przygotowywane przez niego pyszne ziemniaczki z pieca lub tę aromatyczną i prostą zupę z dyni. Tym razem znany kucharz zdradził, jak robi bigos. Jego przepis jest naprawdę ekspresowy, a smak dania nieziemski.
Przepis na aromatyczny bigos Karola Okrasy
Składniki:
100 g wędzonego boczku
300 g schabu
200 g kapusty kiszonej
200 g kapusty białej
1 łyżka smalcu
1 spora cebula
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
4 liście laurowe
5 suszonych śliwek
1 łyżeczka suszonego majeranku
50 ml sosu Worcestershire
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy go na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab myjemy i oczyszczamy z go tłuszczu. Kroimy go na dość grube paski.
Wrzucamy go na patelnię. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy smalec. Smażymy przez 3-5 minut. Lekko przesmażony schab z boczkiem zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię wrzucamy obraną i posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki oraz świeżą, uprzednio poszatkowaną kapustę. Zawartość patelni doprawiamy roztartą w moździerzu kolendrą.
Dodajemy liście laurowe i całość mieszamy. Smażymy, aż smaki się połączą, co jakiś czas podlewając bigos niewielką ilością wody. Doprawiamy suszonym majerankiem i dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie.
Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy, aż sok nieco odparuje. Pod koniec duszenia wlewamy sos Worcestshire, czerwone wino i miód.
Zwiększamy ogień pod patelnią i redukujemy płyny. Do dania wrzucamy odłożone na bok boczek i schab. Mieszamy i podajemy wraz ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne, zaskakujące beskidzkie poleśniki - połączenie kapusty i ziemniaków
Przepyszne, nietypowe naleśniki od Wachowicz z dodatkiem sadzonego jajka
Źródło: kuchnialidla