Ekspresowy bigos Karola Okrasy. Zrobisz go w 25 minut
![Ekspresowy bigos Karola Okrasy](https://images.iberion.media/images/1920/62_Q4c_Dwozaf_Ylf5qpxuxd_K_Ekspresowy_bigos_Karola_Okrasy_39cd2839d6.jpg)
Któż z nas nie lubi bigosu? Tradycyjna potrawa z kapusty i mięsa ma wielu zwolenników. Nic dziwnego, skoro jest sycąca i potrafi doskonale rozgrzać. Jadalibyśmy ją pewnie jeszcze częściej, gdyby jej przygotowanie nie zajmowało aż tyle czasu. Receptura Karola Okrasy pozwoli nam zrobić go szybciej niż zwykle. Koniecznie ją przetestujcie i przekonajcie się, jak dobry bigos można przyrządzić w niecałe pół godziny.
Nie raz prezentowaliśmy wam pyszne receptury Karola Okrasy. Wystarczy wspomnieć przygotowywane przez niego pyszne ziemniaczki z pieca lub tę aromatyczną i prostą zupę z dyni. Tym razem znany kucharz zdradził, jak robi bigos. Jego przepis jest naprawdę ekspresowy, a smak dania nieziemski.
Przepis na aromatyczny bigos Karola Okrasy
Składniki:
100 g wędzonego boczku
300 g schabu
200 g kapusty kiszonej
200 g kapusty białej
1 łyżka smalcu
1 spora cebula
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
4 liście laurowe
5 suszonych śliwek
1 łyżeczka suszonego majeranku
50 ml sosu Worcestershire
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy go na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab myjemy i oczyszczamy z go tłuszczu. Kroimy go na dość grube paski.
Wrzucamy go na patelnię. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy smalec. Smażymy przez 3-5 minut. Lekko przesmażony schab z boczkiem zdejmujemy z patelni.
Na tę samą patelnię wrzucamy obraną i posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki oraz świeżą, uprzednio poszatkowaną kapustę. Zawartość patelni doprawiamy roztartą w moździerzu kolendrą.
Dodajemy liście laurowe i całość mieszamy. Smażymy, aż smaki się połączą, co jakiś czas podlewając bigos niewielką ilością wody. Doprawiamy suszonym majerankiem i dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie.
Kapustę kiszoną siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy, aż sok nieco odparuje. Pod koniec duszenia wlewamy sos Worcestshire, czerwone wino i miód.
Zwiększamy ogień pod patelnią i redukujemy płyny. Do dania wrzucamy odłożone na bok boczek i schab. Mieszamy i podajemy wraz ze świeżym pieczywem. Smacznego.
![Bigos w misce](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/4CCMtA9toO5KBof5lyJN8h/51825be2cff015ab2c1f926d093799a3/Bigos_w_misce.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyborne, zaskakujące beskidzkie poleśniki - połączenie kapusty i ziemniaków
Przepyszne, nietypowe naleśniki od Wachowicz z dodatkiem sadzonego jajka
Źródło: kuchnialidla
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)