Budyniowo-jabłkowy placek wprost od siostry Anieli. Nikt nie przejdzie wokół niego obojętnie
Czasem każdemu przychodzi ochota na słodki deser, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Siostra Aniela stworzyła przepis na placek z jabłkami i budyniem, który idealnie wpisuje się w te ramy. Delikatny budyniowy krem, soczyste kawałki jabłek i lekko kruche ciasto tworzą smakołyk, obok którego ciężko przejść obojętnie.
Choć wykwintne ciasta zawsze pięknie się prezentują i obłędnie smakują, nie zawsze można sobie na nie pozwolić. W takiej sytuacji warto mieć plan zapasowy, z którego w każdej chwili można wygodnie skorzystać.
Budyniowo-jabłkowy placek siostry Anieli jest świetnym przysmakiem, aby cieszyć się ze słodkiego wypieku bez konieczności wydawania ogromnych ilości pieniędzy. Niżej pokazujemy przepis krok po kroku.
Przepis na placek budyniowo-jabłkowy siostry Anieli
Składniki:
-
500 g mąki
-
200 g masła
-
1 szklanka cukru pudru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżka śmietany
-
2 jajka
-
1,5 kg jabłek
-
1,5 l mleka
-
4 torebki budyniu waniliowego
Zacznij od przesiania mąki do miski wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wsyp do nich sól i dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło. Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w misce.
Do miski wlej także śmietanę i zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się jednolite. Schłodź je w lodówce przez 15 minut. Podziel je na pół - jedną połową wyłóż blachę do pieczenia. Jabłka umyj, obierz, pokrój w plastry i ułóż na spodzie ciasta.
Ugotuj budynie z mlekiem wedle instrukcji na opakowaniu, po czym zalej nimi jabłka. Przykryj budyń drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Podawaj po schłodzeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domową chałkę. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.
Źródło zdjęcia: canva/rlat, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak dobrze przechowywać wędlinę? Prosty patent wydłuży jej świeżość
-
Charakterne, lekko pikantne placki z pora. Wielka konkurencja dla tych z ziemniaków i innych warzyw
Źródło: Film na kanale ALOJZY KOTYRBA na YouTube