Smakosze.pl Przepisy Budyniowo-jabłkowy placek wprost od siostry Anieli. Nikt nie przejdzie wokół niego obojętnie
canva/Изображения пользователя Ahanov Michael

Budyniowo-jabłkowy placek wprost od siostry Anieli. Nikt nie przejdzie wokół niego obojętnie

22 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Czasem każdemu przychodzi ochota na słodki deser, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Siostra Aniela stworzyła przepis na placek z jabłkami i budyniem, który idealnie wpisuje się w te ramy. Delikatny budyniowy krem, soczyste kawałki jabłek i lekko kruche ciasto tworzą smakołyk, obok którego ciężko przejść obojętnie.

Choć wykwintne ciasta zawsze pięknie się prezentują i obłędnie smakują, nie zawsze można sobie na nie pozwolić. W takiej sytuacji warto mieć plan zapasowy, z którego w każdej chwili można wygodnie skorzystać.

Budyniowo-jabłkowy placek siostry Anieli jest świetnym przysmakiem, aby cieszyć się ze słodkiego wypieku bez konieczności wydawania ogromnych ilości pieniędzy. Niżej pokazujemy przepis krok po kroku.

Przepis na placek budyniowo-jabłkowy siostry Anieli

Składniki:

  • 500 g mąki

  • 200 g masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka śmietany

  • 2 jajka

  • 1,5 kg jabłek

  • 1,5 l mleka

  • 4 torebki budyniu waniliowego

Zacznij od przesiania mąki do miski wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wsyp do nich sól i dodaj pokrojone w mniejsze kawałki masło. Oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w misce.

Do miski wlej także śmietanę i zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się jednolite. Schłodź je w lodówce przez 15 minut. Podziel je na pół - jedną połową wyłóż blachę do pieczenia. Jabłka umyj, obierz, pokrój w plastry i ułóż na spodzie ciasta.

Ugotuj budynie z mlekiem wedle instrukcji na opakowaniu, po czym zalej nimi jabłka. Przykryj budyń drugą porcją rozwałkowanego ciasta. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Podawaj po schłodzeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domową chałkę. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Placek z jabłkami i budyniem

Źródło zdjęcia: canva/rlat, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Film na kanale ALOJZY KOTYRBA na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy