Niezwykły przepis Okrasy na żurek łemkowski. Co za dodatki
Żurek jest jednym z dań, które zagości na wielu świątecznych stołach. Specjał będzie lżejszy, jeśli przyrządzimy go według receptury łemkowskiej podanej przez Karola Okrasę. Kucharz do przyrządzenia dania wykorzystuje napój owsiany, który nadaje mu wyjątkowej konsystencji i dobrze równoważy smak zakwasu. Koniecznie spróbujcie.
Tradycyjny żurek przyrządzany jest z dodatkiem białej kiełbasy. Łemkowski rarytas wykonany według przepisu Karola Okrasy jest idealną propozycją dla wegetarian. Jeśli pominiecie jajka, będziecie mogli podać go także weganom. Warto spróbować, bo brak mięsnych dodatków wcale nie sprawia, że danie jest mniej satysfakcjonujące.
Przepis na żur łemkowski według Karola Okrasy
Składniki:
500 ml zakwasu żytniego na żur
3 ząbki czosnku
2 mniejsze pietruszki
2 litry bulionu warzywnego
500 g mączystych ziemniaków
2 większe cebule
2 łyżki suszonego majeranku
150 ml napoju owsianego
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
3 łyżki oleju rzepakowego
4 jajka sadzone (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy łupiny i kroimy go na plasterki. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy olej. Podsmażymy na nim aromatyczną przyprawę.
Wrzucamy przygotowaną wcześniej pietruszkę. Jeszcze chwilę smażymy i zalewamy wszystko wywarem. Dodajemy ziemniaki i wsypujemy majeranek. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie obieramy cebule, kroimy je w piórka i podsmażamy na rumiano.
Przenosimy ją do talerzy, w których podamy zupę. Z garnka usuwamy ziemniaki, a następnie wlewamy zakwas. Doprawiamy ją pieprzem i zagotowujemy. Następnie wlewamy napój owsiany.
Mieszamy i wyłączamy grzanie. Ziemniaki dodajemy do rozłożonej cebuli, a następnie zalewamy wszystko przyrządzonym żurem. Na wierzchu układamy sadzone jajko, jeśli je dodajemy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem
Wyborna surówka z pora, marchwi i jabłka. Najlepszy dodatek do obiadu, momentalnie znika z talerzy
Zupa kalafiorowa z curry. Aromatyczny i wyrazisty w smaku wiosenny obiad
Źródło: kuchnialidla