Smakosze.pl
Niezwykły przepis Okrasy na żurek łemkowski

canva/photosimysia; TRICOLORS/East News

Niezwykły przepis Okrasy na żurek łemkowski. Co za dodatki

22 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żurek jest jednym z dań, które zagości na wielu świątecznych stołach. Specjał będzie lżejszy, jeśli przyrządzimy go według receptury łemkowskiej podanej przez Karola Okrasę. Kucharz do przyrządzenia dania wykorzystuje napój owsiany, który nadaje mu wyjątkowej konsystencji i dobrze równoważy smak zakwasu. Koniecznie spróbujcie.

Tradycyjny żurek przyrządzany jest z dodatkiem białej kiełbasy. Łemkowski rarytas wykonany według przepisu Karola Okrasy jest idealną propozycją dla wegetarian. Jeśli pominiecie jajka, będziecie mogli podać go także weganom. Warto spróbować, bo brak mięsnych dodatków wcale nie sprawia, że danie jest mniej satysfakcjonujące.

Placki z pora

Charakterne, lekko pikantne placki z pora. Wielka konkurencja dla tych z ziemniaków i innych warzyw

CZYTAJ DALEJ

Przepis na żur łemkowski według Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 ml zakwasu żytniego na żur

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 mniejsze pietruszki

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 500 g mączystych ziemniaków

  • 2 większe cebule

  • 2 łyżki suszonego majeranku

  • 150 ml napoju owsianego

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 szczypty pieprzu

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 4 jajka sadzone (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy łupiny i kroimy go na plasterki. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy olej. Podsmażymy na nim aromatyczną przyprawę.

Wrzucamy przygotowaną wcześniej pietruszkę. Jeszcze chwilę smażymy i zalewamy wszystko wywarem. Dodajemy ziemniaki i wsypujemy majeranek. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie obieramy cebule, kroimy je w piórka i podsmażamy na rumiano.

Przenosimy ją do talerzy, w których podamy zupę. Z garnka usuwamy ziemniaki, a następnie wlewamy zakwas. Doprawiamy ją pieprzem i zagotowujemy. Następnie wlewamy napój owsiany.

Mieszamy i wyłączamy grzanie. Ziemniaki dodajemy do rozłożonej cebuli, a następnie zalewamy wszystko przyrządzonym żurem. Na wierzchu układamy sadzone jajko, jeśli je dodajemy. Smacznego.

Smaczny jarski żurek przypadnie do gustu każdemu

Smaczny jarski żurek przypadnie do gustu każdemu

Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Omlet z szynką

Przepisy

Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Czytaj więcej >
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej

Przepisy

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >