Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak dobrze przechowywać wędlinę? Prosty patent wydłuży jej świeżość

Jak dobrze przechowywać wędlinę? Prosty patent wydłuży jej świeżość

Jak dobrze przechowywać wędlinę?
canva/ipsi501

Wędliny są jednym z popularniejszych dodatków do kanapek. Mięsne wyroby dłużej zachowają świeżość, jeśli umieścimy je w pergaminie. Trzymanie ich w folii, w którą spakowane zostały w sklepie, blokuje dostęp powietrza i sprzyja gromadzeniu się wilgoci, przez co szynki szybko pleśnieją.

Zakupione wędliny pozostaną dłużej świeże, jeśli zadbamy o odpowiednie warunki ich przechowywania. Nie wystarczy włożenie ich do lodówki po powrocie ze sklepu. Podpowiadamy co zrobić, by w pełni cieszyć się smakiem ulubionych wyrobów i uniknąć wyrzucania.

Przechowujcie wędlinę w pergaminie

Świeżość wędliny nie ulegnie skróceniu, jeśli wyjmiecie ją z folii, w którą spakowano ją w sklepie. Zbyt szczelne opakowanie przyczynia się do gromadzenia wilgoci na powierzchni mięsnych produktów. Ta zaś sprzyja psuciu się i powstawaniu pleśni.

Najlepiej przechowywać plastry szynki w pergaminie na środkowej półce lodówki. Tak trzymane będą dobrze przez 3-5 dni. Temperatura, jaka powinna panować w urządzeniu to 2 do 7 stopni Celsjusza.

Które wędliny dłużej zachowają świeżość?

Wyroby, które charakteryzują się dużym nawodnieniem, takie jak biała kiełbasa, parówki czy pasztet, podobnie jak szynki, muszą zostać zjedzone w ciągu 2-3 dni od zakupu, jeśli nie zostały specjalnie przygotowane do dłuższego przechowywania.

Jeżeli nie chcemy zbyt często robić zakupów, dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się również w wędliny w kawałku lub podsuszane. Zazwyczaj mają one dłuższy czas przydatności do spożycia i będą dobre jeszcze po tygodniu od zakupu.

Produkty te dłużej zachowują świeżość dzięki niższej zawartości wody. Stanowią więc mniej korzystne środowisko dla rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Nadal jednak należy je przechowywać w warunkach chłodniczych.

Po więcej wskazówek dotyczących kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak upiec doskonałą szynkę w marynacie. Ten natomiast zawiera wskazówki, które pomogą wam w zakupie dobrej białej kiełbasy.

Wędliny warto przechowywać w papierze
Wędliny warto przechowywać w papierze

Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, dobrowolscy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Mięso Kuchnia