Smakosze.pl
Jak dobrze przechowywać wędlinę?

canva/ipsi501

Jak dobrze przechowywać wędlinę? Prosty patent wydłuży jej świeżość

22 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wędliny są jednym z popularniejszych dodatków do kanapek. Mięsne wyroby dłużej zachowają świeżość, jeśli umieścimy je w pergaminie. Trzymanie ich w folii, w którą spakowane zostały w sklepie, blokuje dostęp powietrza i sprzyja gromadzeniu się wilgoci, przez co szynki szybko pleśnieją.

Zakupione wędliny pozostaną dłużej świeże, jeśli zadbamy o odpowiednie warunki ich przechowywania. Nie wystarczy włożenie ich do lodówki po powrocie ze sklepu. Podpowiadamy co zrobić, by w pełni cieszyć się smakiem ulubionych wyrobów i uniknąć wyrzucania.

Gessler zdradziła, jaki Polacy robią błąd przyrządzając sałatkę jarzynową

Gessler zdradziła, jaki Polacy robią błąd przyrządzając sałatkę jarzynową. Lepiej go omijać

CZYTAJ DALEJ

Przechowujcie wędlinę w pergaminie

Świeżość wędliny nie ulegnie skróceniu, jeśli wyjmiecie ją z folii, w którą spakowano ją w sklepie. Zbyt szczelne opakowanie przyczynia się do gromadzenia wilgoci na powierzchni mięsnych produktów. Ta zaś sprzyja psuciu się i powstawaniu pleśni.

Najlepiej przechowywać plastry szynki w pergaminie na środkowej półce lodówki. Tak trzymane będą dobrze przez 3-5 dni. Temperatura, jaka powinna panować w urządzeniu to 2 do 7 stopni Celsjusza.

Które wędliny dłużej zachowają świeżość?

Wyroby, które charakteryzują się dużym nawodnieniem, takie jak biała kiełbasa, parówki czy pasztet, podobnie jak szynki, muszą zostać zjedzone w ciągu 2-3 dni od zakupu, jeśli nie zostały specjalnie przygotowane do dłuższego przechowywania.

Jeżeli nie chcemy zbyt często robić zakupów, dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się również w wędliny w kawałku lub podsuszane. Zazwyczaj mają one dłuższy czas przydatności do spożycia i będą dobre jeszcze po tygodniu od zakupu.

Produkty te dłużej zachowują świeżość dzięki niższej zawartości wody. Stanowią więc mniej korzystne środowisko dla rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Nadal jednak należy je przechowywać w warunkach chłodniczych.

Po więcej wskazówek dotyczących kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak upiec doskonałą szynkę w marynacie. Ten natomiast zawiera wskazówki, które pomogą wam w zakupie dobrej białej kiełbasy.

Wędliny warto przechowywać w papierze

Wędliny warto przechowywać w papierze

Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, dobrowolscy

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Porady

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

Czytaj więcej >
krokiety

Porady

Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby

Czytaj więcej >
Jak przechowywać jabłka?

Porady

Jak przechowywać jabłka? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >
awokado

Porady

Czy awokado jest owocem, czy warzywem? Rozwiewamy wątpliwości

Czytaj więcej >