Jak dobrze przechowywać wędlinę? Prosty patent wydłuży jej świeżość
Wędliny są jednym z popularniejszych dodatków do kanapek. Mięsne wyroby dłużej zachowają świeżość, jeśli umieścimy je w pergaminie. Trzymanie ich w folii, w którą spakowane zostały w sklepie, blokuje dostęp powietrza i sprzyja gromadzeniu się wilgoci, przez co szynki szybko pleśnieją.
Zakupione wędliny pozostaną dłużej świeże, jeśli zadbamy o odpowiednie warunki ich przechowywania. Nie wystarczy włożenie ich do lodówki po powrocie ze sklepu. Podpowiadamy co zrobić, by w pełni cieszyć się smakiem ulubionych wyrobów i uniknąć wyrzucania.
Przechowujcie wędlinę w pergaminie
Świeżość wędliny nie ulegnie skróceniu, jeśli wyjmiecie ją z folii, w którą spakowano ją w sklepie. Zbyt szczelne opakowanie przyczynia się do gromadzenia wilgoci na powierzchni mięsnych produktów. Ta zaś sprzyja psuciu się i powstawaniu pleśni.
Najlepiej przechowywać plastry szynki w pergaminie na środkowej półce lodówki. Tak trzymane będą dobrze przez 3-5 dni. Temperatura, jaka powinna panować w urządzeniu to 2 do 7 stopni Celsjusza.
Które wędliny dłużej zachowają świeżość?
Wyroby, które charakteryzują się dużym nawodnieniem, takie jak biała kiełbasa, parówki czy pasztet, podobnie jak szynki, muszą zostać zjedzone w ciągu 2-3 dni od zakupu, jeśli nie zostały specjalnie przygotowane do dłuższego przechowywania.
Jeżeli nie chcemy zbyt często robić zakupów, dobrym pomysłem będzie zaopatrzenie się również w wędliny w kawałku lub podsuszane. Zazwyczaj mają one dłuższy czas przydatności do spożycia i będą dobre jeszcze po tygodniu od zakupu.
Produkty te dłużej zachowują świeżość dzięki niższej zawartości wody. Stanowią więc mniej korzystne środowisko dla rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Nadal jednak należy je przechowywać w warunkach chłodniczych.
Po więcej wskazówek dotyczących kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak upiec doskonałą szynkę w marynacie. Ten natomiast zawiera wskazówki, które pomogą wam w zakupie dobrej białej kiełbasy.
Źródło zdjęcia: canva/natalyadanko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Patent Kuronia na kultową marchewkę z groszkiem. Klasyk z nowej odsłonie
Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia? Mamy prosty patent
Wielkanocny pasztet jajeczny bez mięsa. Wegetariańska propozycja na święta
Źródło: newsy.gotujmy, dobrowolscy