Smakosze.pl
Placki z pora

canva/Ulyashka, Getty Images

Charakterne, lekko pikantne placki z pora. Wielka konkurencja dla tych z ziemniaków i innych warzyw

22 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są oczywiście klasyką, lecz właśnie pojawił się dla nich bardzo silny konkurent. Mowa o plackach przygotowywanych z pora, które dzięki dodatkowi papryczki chili są lekko pikantne. Możliwe, że próbując poniższych placków, już nigdy nie wrócisz do jedzenia ziemniaczanej wersji.

Placki z pora są banalne w sporządzeniu, a także potrzeba do nich jedynie podstawowych składników, które każdy ma w domu na co dzień. To z kolei oznacza, że można ugotować je niskim kosztem.

Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste?

Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste? Babciny trik nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ

Niektórym ludziom nawet niewielka ilość papryczki chili jest nie do przeskoczenia. W takiej sytuacji podaj placuszki z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, która świetnie łagodzi ostrość papryczek.

Przepis na placki z pora

Składniki:

  • 1 por

  • 1 papryczka chili

  • garść natki pietruszki

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 500 g ziemniaków

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przekrojenia pora w połowie, dokładnego umycia go i posiekania w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce. Jeśli chcesz uzyskać ciekawą fakturę, połowę kartofli zetrzyj na dużych oczkach, a resztę na małych.

Przełóż pora i ziemniaki do większej miski, dodaj do nich posiekane i pozbawione pestek chili, świeżo siekaną mytą natkę pietruszki oraz mąkę. Dopraw całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej dość dużo oleju. Wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Placki z pora

Źródło zdjęcia: canva/Janna Danilova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: vitogryzie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >