Charakterne, lekko pikantne placki z pora. Wielka konkurencja dla tych z ziemniaków i innych warzyw
Placki ziemniaczane są oczywiście klasyką, lecz właśnie pojawił się dla nich bardzo silny konkurent. Mowa o plackach przygotowywanych z pora, które dzięki dodatkowi papryczki chili są lekko pikantne. Możliwe, że próbując poniższych placków, już nigdy nie wrócisz do jedzenia ziemniaczanej wersji.
Placki z pora są banalne w sporządzeniu, a także potrzeba do nich jedynie podstawowych składników, które każdy ma w domu na co dzień. To z kolei oznacza, że można ugotować je niskim kosztem.
Niektórym ludziom nawet niewielka ilość papryczki chili jest nie do przeskoczenia. W takiej sytuacji podaj placuszki z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, która świetnie łagodzi ostrość papryczek.
Przepis na placki z pora
Składniki:
1 por
1 papryczka chili
garść natki pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
500 g ziemniaków
sól
pieprz
Zacznij od przekrojenia pora w połowie, dokładnego umycia go i posiekania w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce. Jeśli chcesz uzyskać ciekawą fakturę, połowę kartofli zetrzyj na dużych oczkach, a resztę na małych.
Przełóż pora i ziemniaki do większej miski, dodaj do nich posiekane i pozbawione pestek chili, świeżo siekaną mytą natkę pietruszki oraz mąkę. Dopraw całość solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej dość dużo oleju. Wykładaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.
Źródło zdjęcia: canva/Janna Danilova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wielkanocny pasztet jajeczny bez mięsa. Wegetariańska propozycja na święta
Jak zrobić puszysty omlet biszkoptowy bez proszku do pieczenia? Mamy prosty patent
Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Wystarczy zwrócić uwagę na 1 detal
Źródło: vitogryzie