Bułka zalana mlekiem z odrobiną cukru
Bez wątpienia odpowiednie śniadanie może dostarczyć nam odpowiednią dawkę energii, która jest tak bardzo potrzebna o poranku. Bułka, mleko i cukier połączone w jedno danie mogą przyprawić o nostalgię niejedną osobę.
Kultowe śniadanie z dzieciństwa
Śniadanie można przyrządzić w rozmaitych formach. Jakiś czas temu wspominaliśmy o klasycznej kaszy mannie z sokiem malinowym, która może kojarzyć się z czasami PRL-u . Dziś sięgniemy po jeszcze prostszą propozycję śniadaniową.
Czasem najprostsze smakołyki sprawdzają się znacznie lepiej od wyszukanych specjałów. Oprócz samego smaku istotna jest też nuta nostalgii. Bułka z mlekiem i cukrem jest dziś nieco zapomniana. Warto ponownie jej zasmakować.
Śniadanie na słodko dziś nie wzbudza większych emocji. Wszakże popularne płatki z mlekiem są zajadane przez wiele osób. Kilkadziesiąt lat temu jedną z alternatyw była bułka namoczona w mleku z dodatkiem cukru .
Dawniej dostęp do słodkości był bardziej ograniczony niż współcześnie. Między innymi dlatego sięgaliśmy po proste i smakowite rozwiązania . Nietrudno natknąć się na wielbicieli kulinariów, którzy za młodzieńczych lat na śniadanie zajadali bułkę z mlekiem.
Bułka z mlekiem i cukrem jest prosta w przygotowaniu
Śniadanie w formie bułki namoczonej w mleku jest jednym z najprostszych śniadaniowych specjałów. Właśnie z uwagi na łatwość przygotowania, warto odświeżyć ten niepowtarzalny specjał z czasów dzieciństwa . Jakich składników potrzebujemy?
-
500 ml mleka
-
bułka kajzerka
-
7 g cukru
Na początku podgrzewamy mleko. W tym czasie bułkę rwiemy na mniejsze kawałki. Rozdrobnione pieczywo umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem . Kiedy bułka już nasiąknie ciepłym mlekiem, wówczas dodajemy cukier.
Po zamieszaniu składników śniadanie jest już gotowe. Trzeba przyznać, że jest to jeden z najprostszych możliwych przepisów na śniadanie. Warto również wiedzieć, jakie składniki nie powinny znaleźć się w uwielbianej owsiance . Zdjęcie wykorzystane powyżej pochodzi ze strony Retro.Pewex.pl.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Retro.Pewex.pl; Lelum; Doradca Smaku