Smakosze.pl
Ogórki kiszone w formie sałatki

Canva.com / Mariha-kitchen

Ekspresowa sałatka z ogórków kiszonych

10 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszne ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu tak mocno wpisały się one w naszą rodzimą kuchnię. Dziś ogórki kiszone przekształcimy w fantastyczną sałatkę. Smakołyk wywrze wrażenie nawet na smakoszach o wybrednym podniebieniu.

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone należą do grona specjałów, które kojarzą nam się ze swojską polską kuchnią. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Ogórki kiszone warto pokroić i zrobić na ich bazie sałatkę, która na długo pozostaje w pamięci.

Kultowe ogórki kiszone w sałatce

Ogórki kiszone często goszczą na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na ten słono-kwaśny frykas. Przeważnie ogórki kiszone zajadamy bez żadnych dodatków. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić z nich wyborną sałatkę.

Uwielbiane ogórki kiszone mają liczne zalety. Znajdziemy w nich wiele cennych składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługują bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na procesy trawienne, a co za tym idzie na nasz cały organizm.

Ogórki kiszone są źródłem witamin i minerałów. Dzięki nim wzmocnimy swoją odporność oraz obniżymy poziom cholesterolu. Nie można zapomnieć również o tym, że ogórki kiszone dostarczają błonnika, który zapobiega zaparciom.

Ogórki kiszone w formie sałatki są bardzo proste w przygotowanie. Smakołyk będzie gotowy nawet w 5 minut. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co należy przygotować przed rozpoczęciem pracy?

  • 7 ogórków kiszonych

  • jabłko

  • czerwona cebula

  • natka pietruszki lub koperek

  • 15 ml oliwy

  • sól i pieprz

(Canva / ratmaner)

Prosty przepis, w którym pierwsze skrzypce grają ogórki kiszone

Na początku ogórki kiszone kroimy w cienkie półplasterki. Możemy je również zetrzeć na tarce. Przekładamy je na sitko i pozostawiamy do odsączenia. Jabłko obieramy. Wycinamy z niego gniazda nasienne. Następnie drobno je kroimy lub ścieramy.

Cebulę obieramy z łupin i siekamy. Zieleninę drobno kroimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i starannie mieszamy z oliwą oraz przyprawami. Taki specjał idealnie nada się jako dodatek do obiadu. Warto zaserwować go do kotletów mielonych. Już wcześniej przedstawialiśmy przepis na bezmięsną wersję tego dania.

Sałatka za sprawą jabłka jest trochę słodka w smaku. Jeśli nie mamy ochoty na tego typu specjały, wówczas owoce można zastąpić czymś innym. Dobrze sprawdzą się, chociażby klasyczne ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę. Nie zaszkodzi wypróbować także suszonych pomidorów.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Fajny ogród; Poradnik Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczą

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >
kotlety z marchewki

Przepisy

Lekkie i zdrowe kotleciki marchewkowe - lepsze niż mielone

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >