Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Restauracje > Czekają nas wyższe ceny w lokalach gastronomicznych?
Monika Dec
Monika Dec 10.05.2021 02:00

Czekają nas wyższe ceny w lokalach gastronomicznych?

restauracja
Pixabay / congerdesign

Właściciele restauracji mają za sobą bardzo trudny czas. Przez niemal 7 miesięcy mogli jedynie wydawać potrawy na wynos. Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które najdłużej czekały na swoje otwarcie. Niestety, pomimo zielonego światła dla odmrożenia tej gałęzi gospodarki, restauratorzy skarzą się na kolejne problemy.

Wyższe ceny w restauracjach?

Niestety, wiele wskazuje na to, że wybierając się na obiad do restauracji, musimy liczyć się z wyższymi cenami. Ma na to wpływ przede wszystkim koszt produktów spożywczych, który jest o wiele wyższy niż w poprzednich latach. W górę podskoczyły między innymi ceny sezonowych owoców i warzyw, o czym pisaliśmy w tym artykule.

Prezes zarządu FOR Solution Agnieszka Małkiewicz w rozmowie z TOK FM przyznała, że podwyżki cen w restauracjach są niestety nieuniknione. Chociaż, przedsiębiorcy mogą badać na ,ile mogą sobie pozwolić.

Z drugiej strony "głód" chodzenia do lokali gastronomicznych szczególnie w dużych miastach jest ogromny. Dlatego, właściciele restauracji już zacierają ręce i liczą na spore zainteresowanie swoimi usługami. Jest, jednak kwestia, która dosłownie spędza im sen z powiek.

Problemy branży gastronomicznej

Restauratorzy muszą uporać się z kolejnym problemem. Jest nim brak rąk do pracy. Ma na to wpływ między innymi fakt, że do tej pory w tego typu miejscach często pracowali studenci, którzy obecnie ze względu na trwającą pandemię zostali w swoich miastach.

Poszukiwani są m.in. kucharze, bariści i kelnerzy. Wielu z nich zdążyło się przebranżowić i pracuje dzisiaj w innych gałęziach gospodarki. Do lokali gastronomicznych na razie nie chcą wracać, ponieważ boją się o stabilność swojego zatrudnienia. Głos w tej sprawie zabrała również sama Magda Gessler.

Magda Gessler o wyzwaniach branży gastronomicznej

Problemy polskiej gastronomi doskonale zna sama Magda Gessler. Gwiazda w rozmowie z serwisem Money przyznała jednak, że sama nie zwalniała żadnych pracowników, natomiast Ci, którzy to zrobili mają teraz spory problem, ponieważ kelnerzy "zadomowili się" już w warsztatach samochodowych.

Jak będzie wyglądać polska gastronomia? Wszystko okaże się już po 15 maja, gdy ruszą ogródki restauracyjne. Same lokale mają być otwarte dopiero na sam koniec tego miesiąca. Trzymamy kciuki za restauratorów.

Więcej na temat sytuacji w branży gastronomicznej pisaliśmy w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: TOK FM/ business insider/ next gazeta pl/ money

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi: restauracja