Smakosze.pl Przepisy Buraczki zasmażane do obiadu. 1 jesienny dodatek zapewnia im niezwykły smak
Canva / YelenaYemchuk

Buraczki zasmażane do obiadu. 1 jesienny dodatek zapewnia im niezwykły smak

20 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Buraczki zasmażane na ciepło są tradycyjnym, domowym dodatkiem do obiadu. Nasz przepis na buraczki jest ich nieco unowocześnioną wersją z jesienną nutą. Prażone pestki dyni nadają buraczkom chrupkości i przyjemnego smaku, zaś dodatek soku z pomarańczy i cytryny przyjemnie odświeża całość.

Buraczki zasmażane z pestkami dyni wyśmienicie komponują się z daniami obiadowymi. Idealnie uzupełnią smak np. pieczonego kurczaka lub dań z wołowiny. Klasyczne kotlety mielone także zyskają dzięki nim nowego blasku. Wypróbuj ten przepis koniecznie.

Przepis na niebanalne buraczki zasmażane

Składniki:

  • 6-7 średniej wielkości buraków

  • 1 ząbek czosnku

  • 1-2 łyżki soku z pomarańczy

  • 1-2 łyżki soku z cytryny

  • 3 łyżki pestek dyni

  • 3 łyżki masła

Jak zrobić niezwykłe buraczki zasmażane z pestkami dyni?

Buraki wyszoruj i umieść w dużym garnku . Zalej je wodą i gotuj do miękkości . Powinno to zająć ok. 60-90 minut, zależnie od wielkości warzyw . Ugotowane buraki odcedź i odstaw do ostygnięci a. Ciepłe buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach .

W garnuszku rozgrzej masło. Podsmaż na nim przeciśnięty przez praskę czosnek . W następnej kolejności dodaj do niego starte buraki i podsmażaj jeszcze chwilę .

Buraczki zasmażane dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytrusów . Zostaw buraczki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając . W międzyczasie na suchej patelni podpraż pestki dyni , a następnie dokładnie wymieszaj je z buraczkami.

Buraczki zasmażane z pestkami dyni są gotowe do podania zaraz po przyrządzeniu . Możesz je dodatkowo skropić olejem z pestek dyni przed zaserwowaniem. Pasują idealnie do tradycyjnych dań kuchni polskiej .

Tradycyjne buraczki z jabłkiem i cebulą wprost zachwycają smakiem . Błyskawiczne buraczki do obiadu znajdziesz w tym przepisie .

Canva / HeikeKampe
Canva / HeikeKampe

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy